9 + 1 tip, jak využít starý chleba

23. listopadu 2016
Foto: Václav Jirásek
Čerstvý chleba je veliká dobrota. Ale co s ním, když vám doma ztvrdne? Honza Všetečka nabízí tipy, jak se s tím elegantně vypořádat, a ještě si pochutnat. Heslo: Beze zbytků!

1. Topinky

Skvělé jsou na oleji i nasucho, jen tak s česnekem, s tatarákem či s jinou masovou směsí; někteří se jistě vybaví konzervy ďábelských nebo zbojnických toustů. Starší chleba lze též obalit ve vajíčku. „Nejlepší je připravovat topinky z chleba starého tak tři dny, to jsou nejkřupavější,“ láká Honza Všetečka.

2. Chipsy

Nemusí být nutně z brambor, velké věci můžete provádět i s chlebovými chipsy. Stačí chleba nakrájet na tenké plátky, potřít tukem a opéct. „V La Degustation Bohême Bourgeoise dávají tatarák mezi dva chlebové chipsy opečené na sádle. Je to vlastně takový tatarákový sendvič,“ přidává Honza další tip. V Lokále U Bílé kuželky byla zase součástí pětichodového králičího menu králičí jatýrka na cibulce podávaná na chlebovém chipsu.

3. Krutony

Vylepší polévky i saláty. Pěkně křupají a dodávají pokrmu další rozměr. Příklad? „V Savoyi jsme měli rajčatový chod, který měl připomenout chleba s máslem a rajčetem, jak ho všichni známe z dětství. Připravovali jsme ho z pažitkové majonézy a čerstvých rajčat, zatímco ze starších jsme vyrobili rajčatovou vodu – a k tomu jsme přidávali chlebové krutony.“ Jak na ně? Nakrájejte chlebové kostičky o hraně 1 cm, trochu pokapte olejem, promíchejte a v jedné vrstvě pečte v troubě asi čtvrt hodiny. Hotové krutony můžete ochutit česnekem či bylinkami a skladovat v uzavíratelné dóze.

4. Strouhanka

Také chlebová strouhanka slibuje slastné křupnutí – a skýtá celou řadu možností. Honza hned sype nápady: „Starý chleba se často nosí do lesa zvěři. Takže když jsme vymýšleli pokrmy ze zvěřiny, tak jsme třeba srnčí hřbet posypali pikantní drobenkou právě z chlebové strouhanky. Stačilo vzít vnitřek staršího chleba a opéct ho na tuku s jalovcem, trochou jehličí a soli. Přidat lze brusinky nebo třeba jedlé kaštany.“

5. Polévky

Jak říkal chlapec v jednom z Foglarových komiksů: „Bijte si mě, mučte si mě, krmte mě chlebovou polévkou, a přeci jsem nejšťastnějším chlapcem na světě... Vždyť jsem viděl Rychlé šípy!“ Chlebová polévka ale nemusí být strašák, právě naopak. Vždyť z chleba a rajčat lze připravit například oblíbenou italskou polévku pappa al pomodoro... „Ve Frantzénu jsme dělali chlebovou polévku. Přidali jsme k ní pěnu z podmáslí, nahoru dali smažený chlebový kvásek a všechno završila máslová drobenka,“ popisuje Honza Všetečka další možnost.

6. Zahušťování

Starý chleba využijete i k zahušťování a zároveň dochucení polévek a omáček. Například do kysela se chleba hodí dokonce líp než mouka, právě pro svou kyselost. I kulajdě dodá vyzrálý chléb hutnější chuť. „Skvělý je i do omáček, třeba do guláše, který se navíc často jí s chlebem,“ přidává Honza.

7. Salát Panzanella

Základem je čerstvá zelenina, hlavně rajčata („Můžete použít i fenykl, řapíkatý celer, okurky…“ navrhuje Honza), a opečený chleba, nakrájený na kostky. Přidejte spoustu olivového oleje, vinagret a bylinky podle chuti a momentálních zásob. „Chleba pěkně nasákne šťávou ze zeleniny a oleje, a to je potom taková dobrota!“ láká Honza Všetečka.

8. Chips z chleba a hub, dánský sýr, kopr a fenykl

Tuhle báječnou záležitost se Honza naučil v Dánsku: Rozemletý starý chleba pokapejte houbovou sójovkou a upečte v troubě. Po usušení na něj navršte dánský sýr, fenyklové květy a prach z fenyklovych stonků.

9. Zmrzlina

Ano, i chlebovou zmrzlinu si můžete ze staré skývy připravit. V Savoyi ji už s úspěchem vyzkoušeli: „Podávali jsme ji k foie gras, ke kterému se dává francouzský toustový chléb. Zmrzlinu jsme připravovali ze starého chleba, smetany, žloutků a z chlebového kvásku. Díky němu nebyla dosladka, ale hezky dokysela,“ nabízí Honza Všetečka sofistikovanou variantu.

Zvířata – a vy

Pořád vám kus starého chleba zbývá? Ochotně ho spořádají domácí i divoká zvířata: kachny, zvěř v lese nebo třeba králíci. Právě ti inspirovali Honzu Všetečku k dalšímu pokrmu; jasně to ukazuje, jak o vaření a nových položkách menu přemýšlí: „V Esce jsme dělali králičí ravioli. Vzpomněl jsem si přitom, jak děda dával starý chleba králíkům, aby si obrousili zuby, a inspiroval jsem se i dalšími věcmi, které králíci žerou. Nakonec jsme k raviolám servírovali pesto ze špenátu, ze zeleniny jsme připravili kyselou marmeládu, jablka se postarala o sladkost a křehkost, pikantní strouhanka zase o křupavost. Zkrátka jsme využili všechno, co králík běžně dostává do kotce,“ směje se Honza.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.