Amsterdam: kombinuj a sdílej

2. prosince 2016
Foto: André Mihardja
Nejlepší věci jsou ty, co najdeš náhodou a s každou minutou v nich strávenou nacházíš další a další důvod říkat wow a jé a jupí. Jako cibule nebo matrjoška, která má spoustu skrytých vrstev (a letištní kontrola je z ní dost na větvi). V Amstru jsme takových X potěšení v jednom objevili hned několik.

Het Wilde Broot & Kaas Noot Biet

Takový to, jak letíš v šest ráno, jsi trochu mimo i přes chill v pralesním relax parku (fakt top; jestli budete mít na Schipholu krapet času, rozhodně ho proležte na pytli pod ptačí budkou za zvuků lesa) a doufáš v dobrou snídani, která to spraví, tak jdeš random ulicí… a vesmír ti jí pošle.

S kváskovou focacciou, o kterou se s kamarády skoro popereš, a „polským“ chlebem, co si báječně rozumí s typicky holandskou uzenou makrelou i blízkovýchodním labnehem. Se skvělou kávou z frenchpressu i týpkem, co chodí po pekárně v obřích dřevácích a do trouby stříká rosítkem na kytky, protože na tu velkou s vyvíječem páry si teprve vydělávají.

Tisíckrát díky Merel, že nás aktivně vytáhla z ulice do svého teprve měsíc otevřeného „nejmenšího pekařství v Amsterdamu“ a dopřála nám nejlepší začátek dne i celého výletu, jaký si lze přát. Vintage nádobí na poličkách (pekárna slouží i jako kavárna, ale taky obchod a ateliér partnerské foodstylistky) dotváří osobitost místa stejně jako poloha na hezké rezidenční Czaar Peterstraat, ze které se prý stává foodie destinace par excellence.

Kino The Movies

Nejstarší kino v Amsterdamu, které nás šťastně přitáhlo klasickým vývěsním štítem se žárovkami jak z amerického filmu. Vnitřek ve stylu art deco je ještě kouzelnější – z tmavého obložení a červeného polstrování na vás dýchá jiná doba.

Zdejší kavárna slouží i jako restaurace, na jídla inspirovaná Asií však bohužel nedošlo, i když podle naší lokální spojky prý stojí za to. Bonus: Kino se nachází na krásné dlouhé Haarlemmerdijk Straat, živé a sympatické obchodní ulici plné lahůdkářství, designshopů, restaurací a domů s křivými okny. Máš chuť olízat každou výlohu, jak dobře to tam vypadá.

Bonus 2: Jestli rádi starý kinečka, rozhodně prozkoumejte i secesní / artdeco kino Tuschinski kousek od Rembrandtpleinu. Nálož dekoru a barev (představte si něco jako Rudolfa Steinera, co kreslí Goetheaneum na hodně dobrým LSD) vás přibije do sófa víc než návštěva coffeeshopu.

Troost Brouwerij Westergas

Tohle snad ani nemůže být lepší: pivovar, burgrárna, obchod, a to všechno prosím v nádherném cihlovém areálu bývalých plynáren, postavených ve stylu i časech nejlepšího industriálu. Areál Westergasfabriek navíc skrývá řadu dalších podniků, od vinného baru přes kombinaci snů s názvem Mossel en Gin až po galerie, kluby nebo tržnici.

Ne že bych byla velký fanoušek burgerů, ale zdejší spojení angusu, skvělé domácí briošky a nejrůznějších obložení (vč. foie gras a karamelizovaných jablek v případě týdenního speciálu) je fakt něco, o čem stojí psát domů (QED). Zvlášť když tu záležitost doprovodí naprosto luxusní hranolky ze sladkých brambor nebo coleslaw s fenyklem.

A samozřejmě některé z mnoha piv, co vaří hned za sklem vedle vás, třeba skvělý saison nebo lehčí Cerveza Extraordinaria v mexickém stylu. Jeden z nejlepších zážitků celého výletu, a že je konkurence hodně silná!

Eye Film Institute

Když je řeč o té silné konkurenci: Eye je pecka. A začíná to už příjezdem. Na poloostrov se totiž musíte dostat trajektem (odjíždí od nádraží Centraal, často a zdarma), takže si i během krátké jízdy dostatečně vychutnáte dynamickou architekturu rakouské kanceláře Delugan Meissl, která připomene tvarosloví Zahy Hadid (v té lepší formě).

V suterénní interaktivní expozici filmových rekvizit a historie se vyblbnete před zeleným plátnem, v obří prosklené kavárně s terasou pak nastavíte tvář posledním paprskům ve společnosti dobré IPA a/nebo bitterballen, tedy smažených masových kroket. (Typický holandský fastfood, co v takových skleněných kolumbáriích najdete spolu s jinými plody fritézy na každém druhém rohu.)

Nádherná práce s prostorem a světlem – takovéhle muzeum prostě chceš mít za rohem a chodit se tam každý druhý víkend pobavit a vykempit na brunch s přáteli. Což by teda mohlo vyjít draho, protože místní obchod se suvenýry skýtá mnohou nástrahu.

De School Restaurant a klub

De School je fakt stroj času. Zahrádka na dvorku s velkým grilem a žárovkami ještě úplně nenapovídá, ale jakmile zatlačíte do dvoukřídlých dveří, ocitnete se ve školní jídelně a dojde vám, že jméno není náhodné. Restaurace s otevřenou kuchyní vás přenese do časů UHO s dušenou mrkví, mozečku a jiných dětských traumat, cesta na záchod školní chodbou kolem kanceláří a tělocvičny jakbysmet.

Kavárna nabízí mimo jiné několik ramenů, co se v pošmourném podzimním Amsterdamu obzvlášť šiknou; bohužel v době naší návštěvy už nevařili a my si horko těžko vydyndali pivo a croissant. V budově je i klub (s dramaturgií od hiphopu přes elektro po indie koncerty) a výstavní prostor, takže vyrazit sem, do západní části města, se jednoznačně vyplatí.

Bazar

Je to vedle trhu a je to tam trochu divný. Světýlka, orientální dlaždičky, jakoby industriál, ale vlastně prý bývalý kostel. Jídelní lístek je rozsáhlý, a tak trochu tápeš a říkáš si, jestli je to v pořádku. Je. Dost.

Ideální místo na oběd, večeři i cokoli mezi tím ve víc lidech. Objednejte si od každého něco a pošlete to doprostřed stolu, aby si každý mohl nabrat trochu jehněčího, co úplně odpadá od kosti a nejvíc ladí s doprovodným kuskusem, ale i zapečeného lilku se sýrem a rajčaty, úžasných klobásek a krevet na špejli a... Zkrátka opravdu dobrá blízkovýchodní kuchyně za slušnou cenu (80 eur v pěti lidech včetně nápojů). Sem budete chtít znova!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.