Ať jsou vidět kořeny!

23. listopadu 2015
Foto: Filip Šlapal
Květinářka Karol Benešová pěstuje na poli za Prahou květiny a přes zimu vyrábí dekorace a instalace. Spolu s kolegyní Janou Hábovou si říkají Louky květ a vyzdobily interiér restaurace Eska.

Od stropu jste zavěsily stromky. Jak vás to napadlo?

Vymyslely jsme to společně s designérkou Yvetou Kroupovou. K Esce se tahle výzdoba skvěle hodí – nic tu totiž není schované, všechno se ukazuje pěkně „od kořenů“. Hosté vidí, jak kuchaři vaří, a my jsme tuhle otevřenost symbolicky podtrhly stromky i s kořeny. Jsou vzhůru nohama, protože Eska kořeny vyzdvihuje a všechno je tu tak trochu naopak, než se všeobecně očekává.

Odkud výzdoba pochází?

Jsou to vytrhané náletové stromky. Původně jsme je chtěly nastříkat, aby neopadávaly, ale nakonec jsme usoudily, že nechceme přírodou manipulovat, takže je necháme normálně opadat. Z větví potom vyrobíme jinou dekoraci a s panem pekařem jsme se domluvily, že až budou úplně suché, zatopí s nimi v peci a něco na nich upeče.

Čím jste stromky doplnily?

Přidaly jsme kokedamy. To je japonská dekorace, v doslovném překladu to znamená mechová koule. V kokedamách se obvykle pěstují květiny, my jsme ale použily jen samotné koule a doplnily jsme je smrkovými šiškami a vánočními ozdobami.

Výzdoba ve Esce se bude průběžně měnit, že?

Určitě. Chceme, aby odrážela roční období a budeme reagovat i na zvláštní příležitosti jako jsou svátky.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.