Do Amatrice posíláme 91 860 Kč!

4. října 2016
Foto: Honza Zima
Hosté Ambiente snědli od 26. srpna přes 1500 porcí těstovin amatriciana. Z každé z nich vzaly restaurace 60 Kč a teď je prostřednictvím Červeného kříže posílají na jih.

Akce vznikla v hlavě blogera Paola Campanyho, který díky ní spojil restaurace po celém světě. „Za každou prodanou porci špaget all'amatriciana věnujte dvě eura na pomoc obětem zemětřesení v Amatrice,“ vyzval na svém Facebooku restauratéry. Iniciativa nadchla přes 700 podniků – přidal se k ní například i šéfkuchař a aktivista Jamie Oliver.

Z podniků Ambiente se zapojily italské restaurace Pasta Fresca, Pizza Nuova a obě Pastacaffé. Od 26. srpna do konce září prodaly 1531 porcí těchto těstovin a prostřednictvím Českého červeného kříže tak posílají do postižené oblasti 91 860 Kč.

Městečko Amatrice je světově proslulé právě díky omáčce na těstoviny salsa all'amatriciana. Přestože u většiny italských omáček není třeba striktně dodržovat jednu jedinou recepturu, u amatrician je to jinak – a v Amatrice si její autenticitu bedlivě střeží. Za vážný prohřešek se považuje přidání cibule, šalotky nebo česneku; veškeré suroviny jsou jasně dané a měly by pocházet právě z okolí Amatrice.

Pro 4 osoby

  • 500 g špaget
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • kousek chilli papričky
  • 125 g guanciale (nasolený vysušený vepřový lalok; lze nahradit pancettou), nakrájené na drobné kostičky
  • kapka bílého suchého vína
  • 6–7 zralých čerstvých rajčat San Marzano anebo 400 g konzervovaných loupaných rajčat (nejlépe také San Marzano), propasírovaných
  • 100 g sýru pecorino, strouhaného
  • sůl

1. Těstoviny uvařte al dente podle návodu na obalu. Mezitím si připravte omáčku.

2. Do studené pánve dejte olej, pálivou papričku (vcelku) a nakrájené guanciale. Na prudkém ohni krátce orestujte dokřupava. Poté přilijte víno a nechte ho odpařit. Guanciale vylovte děrovanou lžící, překryjte alobalem a nechte v teple.

3. Do pánve přidejte rajčata, špetku soli a vařte na středním ohni, dokud omáčka nezhoustne a neodpaří se přebytečná voda.

4. Z omáčky odstraňte papričku a přidejte guanciale.

5. Těstoviny sceďte, v míse k nim přisypte sýr a promíchejte. Nechte pár vteřin odpočinout, pak smíchejte s omáčkou a ihned podávejte.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.