Food Film Fest: Jídlo všemi smysly

21. října 2016
Milujete jídlo? Pak si o víkendu vychutnejte Food Film Fest, třídenní přehlídku tematických dokumentů, workshopů a diskusí. Odehrají se ode dneška do neděle 23. října v dejvické Národní technické knihovně a okolí.

Celkem se na festivalu představí 24 dokumentů. Ale nejen jich. Protože se akce koná v prostorách Národní technické knihovny v blízkosti vysokých škol, nepřekvapí, že se na jednom místě potkají filmy, jídlo a věda – a to příjemně srozumitelnou formou.

Výběr z filmového menu

Určitě stojí za to vidět dokument holandské režisérky Marijin Frankové s výmluvným názvem Need for Meet, tedy Touha po mase. Film je plný dvojsmyslu; je o takové vášni pro maso, až se vám zdají sny o tom, že jste vepřová kotleta škvařící se na grilu a nemůžete se dočkat, až vaše šťáva někomu proteče mezi zuby…

V pátek bude po projekci tohoto netradičního snímku následovat diskuse o vlivu psychiky na prožívání potravy. Po sobotní projekci Touhy po mase čeká návštěvníky další lahůdka: pikantní debata zakladatele Prakulu Romana Vaňka a jeho hostů o vztahu veganů, vegetariánů a masožroutů.

Připraveny jsou pro vás také tematické sekce o včelách, destilaci, zrání masa, chilli anebo třeba o hummusu jako možném prostředku k řešení problémů na Blízkém východě. Nejprve se podíváte na film Make Hummus, No War, tedy Neválčete, dělejte hummus, následně si na tradiční delikatese budete moci i pochutnat. Kompletní program najdete na foodfilmfest.cz.

Jídlo do ruky & do hlavy

Pokud chcete zažít i něco jiného než filmy a diskuse, pak se vydejte do Dejvic v sobotu. Od jedenácti dopoledne až do sedmi večer tu bude probíhat program Street Food Science s podtitulem Jídlo do ruky & Jídlo do hlavy. Vašimi průvodci budou foodblogerka Anna Grossmannová a Lumír Tuček, známý ze stand-up pořadu Na stojáka.

Kromě toho jsou na po celý den naplánovány workshopy – třeba na téma porcování kance, což předvede vedoucí katedry myslivosti a lesnické zoologie Vlastimil Hart. Na workshopu Tátův sad zase ochutnáte řemeslný cider z rodinné farmy v Líšnici v jednotlivých fázích kvašení. A na Podzimním včelení uvidíte pěkně zblízka (ovšem bezpečně, za sklem), co se vlastně odehrává v úlu.

S mikroskopem na zelí

Na místě budou desítky stánků, které mají za úkol vybudit všechny vaše smysly, nejen chuťové buňky. Budete moci sledovat pod mikroskopem, co se děje v kysaném zelí, případně okusíte jednu z nejpálivějších chilli papriček na světě, po níž se rádi zchladíte třeba čepovaným suchdolským Jeníkem.

„Food Film Festival je jakýsi překladač. Tak jako pro karlovarský festival překládáme stovky filmů ze všech jazyků, tady se snažíme překládat a předkládat složité souvislosti jednoduše, srozumitelně, v obrazech, ve filmech a slovy, kterým by rozuměla i moje babička. Nejenže nás to baví… ale ty molekuly navíc i skvěle chutnají a voní!“ láká Petr Alexander z pořádajícího občanského sdružení Harvest Films, mimochodem sám vystudovaný potravinářský chemik.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.