Husí příběh

3. listopadu 2016
Pro jednou do toho jděte a dopřejte si husu! Nejlépe čerstvou, nemraženou, a ideálně takovou, která žila volně a měla se stejně dobře jako husy manželů Tůmových z Chelčic u Vodňan.

Manželé Tůmovi jsou vysokoškolsky vzdělaní zemědělci, kteří v jihočeských Chelčicích u Vodňan chovají husy a „vánoční krůty“. Asi před patnácti lety koupili od sousedů na trhu, kde sami tenkrát prodávali kuřice, pět housat a vypustili je do ovocného sadu.

Tím zjistili, že mlsné husy a ovoce nejdou dohromady, ale hlavně, že o husy je mezi lidmi zájem. A tak se dopracovali až k nynějším dvěma tisícovkám hus ročně na deseti arech pozemků, rozdělených do dvou lokalit. Kupují jednodenní housata a vykrmují je zhruba půl roku.

Než housatům asi ve dvou měsících naroste typické bílé peří, jsou v teple a péči pod střechou. Pak už se o sebe starají venku v podstatě sama – oštipují trávu a jiné zelené a podle libosti se dojídají zrním. A když přijde jejich čas, nemusejí nikam cestovat, protože Tůmovi mají i vlastní uznanou porážku s veterinárním dozorem. V perných podzimních dnech tu pracuje 8–10 lidí.

Většina evropských husích plemen – ať už jakkoli zbarvených – je vyšlechtěna z divoké husy velké. Bílé české husy dávaly kdysi kromě masa také vysoce ceněné peří. Dnes už se husí peří u nás v podstatě nevyplatí zpracovávat a plemeno husa česká chovají spíš jen nadšenci na dvorcích. Původní české husy snášejí mnohem méně vajec než novější plemena, ale stále ještě umějí vysedět vejce a pak vodit housata. A možná i trochu hlídat, jako pověstné kapitolské husy, jež prý před více než tisíciletím zachránily celé město Řím…

Oproti tomu masné (brojlerové) husy, které právě chovají manželé Tůmovi, snášejí vajec až trojnásobně víc, ale už se o ně nedokážou postarat, šlechtěním a chovem u nich totiž vymizely některé instinkty. O vejce tedy pečuje líheň…

Kde husu koupit?

Husy od manželů Tůmových můžete pořídit v Našem mase nebo si je objednat v e-shopu. Novinkou je doprava zdarma při nákupu nad 2200 Kč a možnost placení kartou.

Kilogram husy v kuchyňské úpravě tady přijde na 298 Kč. Jednotlivé kusy váží okolo 4,5 kg, v případě houserů až 6 kg, což znamená, že mají pěkná prsa, s téměř neznatelným „hřebenem“ prsní kosti.

Jde o masné husy, které se porážejí ve stáří minimálně 120 dní, spíš o něco později. Prodávají se s droby uvnitř (játra, žaludek, srdce, krk).

Článek vyšel v časopisu Apetit.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.