Jak to vidí Charlie

13. října 2016
V plzeňském Lokálu Pod Divadlem měli přes léto na stáži švédského kolegu – Charlieho Anderssona z vyhlášené stockholmské restaurace Bar Central. Jak si to užil?

Co nejdůležitějšího ses během stáže naučil?

Správnou teplotu servírování a jak připravit řezané pivo. Očekával jsem, že mě kolegové pořádně zaškolí v čepování, a to se taky stalo. Ze začátku to u pár piv trochu haprovalo, ale pak už mi to šlo líp, takže jsem dostal víc volnosti. To byla paráda!

Proč zrovna Plzeň?

Chtěl jsem víc pochopit tamní pivní tradici a vyzkoušet si práci v plzeňském baru, tedy přímo v rodném městě Pilsner Urquellu. Krátce jsem tu byl už minulý podzim a hned jsem věděl, že musím co nejdřív přijet znovu. Nejspíš se do Česka ještě mnohokrát vrátím. Zatím jsem byl jenom v Plzni, ale slyšel jsem samou chválu i na Prahu.

Jak hodnotíš přístup našeho personálu, když to srovnáš se Švédskem?

Je to skoro stejné. Ve Švédsku je personál možná víc osobní a taky organizace práce je jiná – nemáme tak přísnou hierarchii. Mám dojem, že v Česku je hierarchie zaměstnanců jasnější: manažer, vedoucí, číšník… U nás to takhle funguje snad jenom ve velkých restauracích nebo hotelech.

Jaký dojem na tebe udělal řetězec Lokálů?

Poznal jsem na vlastní kůži, že je to skvěle organizovaná firma s jasným konceptem. Výhradně české produkty v tradičním stylu, takový ten podnik plný nostalgie. Připomnělo mi to jídla od babičky, jen v českém podání. Kromě toho mě překvapilo, jaké množství pečiva v různých podobách se v Lokálu podává, včetně třeba houskových knedlíků! Ve Švédsku cpeme ke všemu brambory.

Měl by Lokál ve Švédsku úspěch?

Kdyby se v něm nabízela tradiční švédská „domácí“ kuchyně a nápoje, které jsou Švédům blízké, tak by to asi šlo. Ale původní, tedy český koncept by nejspíš neuspěl. Na levnější obědy by si tam lidé ještě zašli, ale jako večerní podnik by fungovat nemohl.

Čím se liší české hospody od švédských?

Ty české se víc zaměřují na piva plzeňského typu. Ve Švédsku míváme rozmanitější nabídku piv – i typu Ale nebo IPA –, koktejlů i vín. Bohužel omezení týkající se podávání alkoholu jsou pro švédské restaurace velmi náročná a výsledkem jsou i vyšší ceny.

Sníš o tom, že si jednou otevřeš vlastní hospodu? Pokud ano, kde by to bylo?

Jasně! Nejspíš ve Stockholmu, protože tam je můj domov. Nemám to ale v plánu hned za rok. Nejdřív bych se rád ještě zlepšil v čepování; snad se mi podaří naučit i další kolegy ve Švédsku, jak na to.

Piva můžou být hořká, sladká, těžká… Myslíš, že chuťové preference odrážejí povahu člověka, nebo dokonce národa?

V určitém ohledu ano. Bývá to tak, že lidé ve studenějším klimatu pijí spíš piva s výraznější chutí a hořkostí než v teplých krajích. Sám mám hodně rád Pilsner Urquell Tankovnu. Ale hlavní je, aby bylo pivo dobré!

V Ambiente vysíláme kuchaře do jiných krajů, aby získali zkušenosti, osvojili si netradiční metody a přivezli do našich restaurací jiný, svěží pohled na gastronomii. Třeba Jana Bilíková nedávno čerpala inspiraci v Brightonu

www.zapojse.ambi.cz

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.