Jaký byl rok 2015 v Ambiente?

30. prosince 2015
Foto: Adéla Havelková pro SOFFA, Marek Kučera a Honza Zima
Čtyři nové restaurace, rekonstrukce, noví šéfkuchaři v tréninku, Oběd pro dalšího, konec kouření ve většině podniků a blog Jídlo a radost. Takový byl rok 2015 v Ambiente.

Otevíračky & úpravy interiérů

Letošní série „otevíraček“ začala v Plzni. Lokál Pod Divadlem zahájil provoz v květnu a dává nám nové zkušenosti s mimopražským prostředím. V srpnu následoval brněnský Lokál U Caipla a v listopadu došlo na pražské podniky Esku a Bokovku. Letošní sérii zakončilo Pane Nuovo – pekárna italského střihu v přízemí Pizzy Nuova.

Pastacaffé ve Vězenské dostalo nový interiér. Architektka Tereza Froňková na něm spolupracovala se Studiem Najbrt. Tmavým stěnám dominuje šestimetrová, na hliník natištěná fotografie Dušana Tománka. Ambiciózními rozměry i motivem navazuje na pohlednice Pastacaffé s předměty tematizujícími nečekaná setkání, jaká přinášejí i některé návštěvy Pastacaffé. Kromě luxusních „stop“, které po sobě můžou hosté zanechat v kavárně na stole, si na obraze zahrála také kytara, kterou dostali „Najbrti“ k otevření nového studia od fotografa Václava Jiráska, nebo Grand Prix Aleše Najbrta z Bienále Brno 1996.

Trochu jiný kafe...

Ambiente začalo „šlapat“ do kávy! Baristé Esky pod vedením Ondřeje Štokla nabízejí výběrovou kávu doubleshot včetně alternativních způsobů přípravy. Navíc chodí ke stolům a párují kávu s dezerty. Dva členové „kávového týmu“ začnou postupně docházet do dalších restaurací Ambiente a předávat kolegům své zkušenosti. S kávou doubleshot už dlouho pracují v Café Savoy, letos si pořídili nový kávovar a v nadcházejícím roce začnou připravovat i filtrovanou kávu.

Kreativní tým

Se šéfkuchaři z Ambiente už víc než rok a půl pracuje Honza Všetečka. Chodí do restaurací, podílí se na tvorbě jídel, seznamuje kuchaře s aktuálními trendy a učí je nové techniky. V létě dostal k ruce parťačku – Janu Bilíkovou. Ta pracovala v La Degustation a nabrala zkušenosti na zahraničních stážích. Jana pro kuchaře chystá chefsmeetingy – školení o všem, co je zajímá, i o dění ve světě.

Do týmu patří i šéfkuchaři v tréninku. Jde o mladé talenty, kteří aspirují na pozici šéfkuchaře či jeho zástupce, ale potřebují se ještě chvíli učit. Proto spolu s Honzou a Janou „rotují“ po restauracích a sbírají zkušenosti. Momentálně jsou šéfkuchaři v tréninku David Bureš z Café Savoy a Sláva Grigoryk, který přišel z restaurace James Dean.

Kouří se už jenom z hrnců

Všechny restaurace Ambiente s výjimkou Lokálů Dlouhá a Nad Stromovkou už jsou nekuřácké. První byl Lokál U Bílé kuželky, postupně se přidaly Brasileiro U Radnice, Café Savoy, Pasta Fresca, obě Pastacaffé, Lokál Hamburk a v prosinci i Lokál U Zavadilů.

Medaile, diplomy & nominace

  • La Degustation Bohême Bourgeoise obhájila michelinskou hvězdičku a ročenka Euro ji vyhlásila nejlepší českou restaurací. V Mauerově výběru je La Degustation podle hodnocení odborníků na 1., v absolutním hodnocení pak na 8. místě.
  • Café Savoy zvítězilo v hlasování uživatelů portálu Restu a získalo titul Mattoni restaurace roku 2015.
  • Lokály Dlouhá a U Caipla byly nominovány na Bar Awards 2015. Lokál Dlouhá tak „oficiálně“ patří k nejlepším pivním barům a Caipl k nejlepším novým podnikům.
  • E-obchod Naše maso byl nominován na Křišťálovou lupu v kategorii E-commerce inspirace a skončil na 4. příčce.
  • Konference Engage, pro jejíž hosty připravoval občerstvení catering White Circus, vyhrála prestižní evropské klání livemarketingových akcí EuBea.
  • Zaměstnanecké A-noviny zabodovaly v soutěžích Zlatý středník a IIK Grand Prix 2015. Z té první si odnesly 3. místo v kategorii interních novin, v druhé získaly zvláštní ocenění za autenticitu obsahu.
  • Martina Navrátilová z Lokálu Pod Divadlem skončila druhá v soutěži Master Bartender.

Náš host, náš pán

Příjemně překvapit hosta a nabídnout něco nového a nečekaného – takový je smysl letošních novinek.

Během Tučného čtvrtka dostávali hosté všech restaurací Ambiente dvojité porce jídla. Podle tradice se v tento den – poslední masopustní čtvrtek – měli lidé před čtyřicetidenním půstem „do zásoby“ nacpat masem a vším tučným.

Pražské Lokály od podzimu nabízejí Oběd pro dalšího. Hosté mohou za 90 Kč koupit oběd, který poté v podobě poukázky dostane bezdomovec pracující pro organizace Nový Prostor, Pragulic nebo Jako doma. Dosud se jich prodalo asi 300.

Naše maso o prázdninách zavedlo Večeře od řezníka. Každý den v 19 hodin se u spuštěného stolu uprostřed řeznictví podává několikachodové menu. V hlavní roli je samozřejmě maso. Ke stolu se vejde maximálně sedm lidí, večeře stojí tisícovku na hlavu a rezervovat se dá jen osobně v Našem mase.

Nové uniformy

Návrhářky ze studia Katarze letos převlékly personál Pizzy Nuova a Brasileira U Radnice a už pilně pracují na nových uniformách pro Pasta Frescu. Pro Esku a Bokovku navrhovala oblečení Kristina Netíková, která stojí za projektem Zástěrka. Ten už třetím rokem nabízí moderní interpretace zástěry v podání známých českých návrhářů jako je Jakub Polanka, Denisa Nová, Monika Drápalová nebo Pavel Ivančic.

Jídlo a radost

O prázdninách jsme spustili tenhle blog. Na povel ho má Šárka Hamanová a spolu s Honzou Červenkou, Simonou Rackovou, Lucií Kohoutovou, Eliškou Moravcovou a Járou Martínkem každý všední den píšou o tom, co zajímá lidi z restaurací – hosty i personál. Děkujeme, že k nám chodíte!

#obedprodalsiho #Brasileiro #KristinaNetikova #JanaBilikova #HonzaVsetecka #studioNajbrt #Pastacaffe

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.