Jde to i bezlepkově!

31. března 2016
Foto: Honza Zima
Penne alla tagliata, spaghetti all´Ambiente a další hity vám v Pizze Nuově připraví i z bezlepkových těstovin. S laděním těch nejchutnějších variací pomáhala bývalá kolegyně-celiačka.

Už třetím rokem si můžou v Pizze Nuova s důvěrou objednávat i lidé trpící celiakií. Navíc mohou na dobrý oběd nebo večeři přijít spolu se známými, kteří si dají „normální“ jídlo, a pochutnají si všichni.

„Začali jsme s tím na popud našich hostů, kteří se na bezlepkové těstoviny ptali. Snažili jsme se jim vyjít vstříc natolik, že jsme jednu dobu kupovali i celiatické pivo. O to ale zájem nebyl, tak ho nakonec museli vypít kuchaři,“ vzpomíná na začátky Marek Landsinger, generální manažer Pizzy Nuova.

Dnes se tu lidé s bezlepkovou dietou najedí téměř jako běžní strávníci. V Pizze Nuově pečou bezlepkový chléb, jako dezert si hosté mohou dát „nezávadné“ čokoládové fondue nebo třeba sorbet.

Jak připomíná Radek Pecko, bezlepkovou dietu hodně propagovala třeba světová tenisová jednička Novak Djokovič. Z českých sportovců se takto dobrovolně stravuje například mladý talentovaný hokejista Tomáš Hertl a bezlepkové těstoviny si podle Marka Landsingera dávají v Pizze Nuově i někteří fotbalisté Sparty. Sportovci vesměs tvrdí, že se pak cítí „lehčí“, někdo po této úpravě stravy i hubne.

„Pomohla nám kolegyně celiačka.“

Veškeré těstoviny si nechává Pizza Nuova vozit z italského Gragnana; tedy i ty bezlepkové. „Dřív jsme je kupovali v lékárnách. Ty italské jsou ale podle lidí, kteří k nám na ně chodí, daleko chutnější,“ konstatuje Marek Landsinger.

I když v týmu Pizzy Nuova momentálně žádný „bezlepkář“ není, dlouhé roky tu pracovala hosteska, která občas mívala nepříjemné zdravotní potíže i jen z toho, když během práce omylem vdechla stopové množství běžné mouky. Jak Radek Pecko zdůrazňuje, právě ona výrazně pomohla při sestavování celiakického menu.

„Přivedla si kamarádky, které měly stejný problém jako ona, a my jim vařili. Lidé s celiakií nemají takový výběr jako my ostatní, jsou vděční za jakékoli bezlepkové jídlo, takže jim chutnalo všechno. Ale nakonec nám holky přece jenom řekly, co bylo lepší, a pomohly nám jídla doladit,“ popisuje šéfkuchař.

Bezlepkové těstoviny se dělají převážně z kukuřičné a rýžové mouky, a to s některými jídly zkrátka nejde dohromady. Hlavně kvůli konzistenci: tyto těstoviny jsou hladké a omáčka na nich neulpívá. Proto se staly největšími hity jednoduché kombinace jako penne alla tagliata, spaghetti all´Ambiente nebo aglio olio. U některých celiaků ale slaví velký úspěch třeba i „bezlepkářsky netradiční“ spaghetti carbonara. Právě proto, že si je jinde nedají.

Pizza ne, dezerty ano

„Denně si u nás objednává bezlepkové jídlo v průměru tak deset lidí, hlavně během obědů. Italské těstoviny pro celiaky prodáváme v pekařství Panne Nuovo i na doma, a možná tam budeme nabízet i bezlepkový chléb. Ten zatím pečeme jen pro potřeby restaurace,“ vysvětluje Marek Landsinger. Jelikož chléb připravují ve formě, nehrozí kontaminace.

Celiakové si v Pizze Nuově vychutnají řadu jídel. S bezlepkovým chlebem se mohou vrhnout na salátový bar, s těstovinami či opět chlebem si užijí steaky, a hlavně: všechna těstovinová jídla na jídelním lístku si lze objednat v bezlepkové variantě. Také většina dezertů je pro „bezlepkáře“ bezpečná. Jen mascarpone a tiramisu musí (kvůli italským piškotům) oželet – a pizzu. A to nejen proto, že by v restauraci museli mít samostatnou pec, aby nehrozila kontaminace.

„Připravit těsto z režné nebo kukuřičné mouky tak, aby výsledek aspoň trochu připomínal pizzu, je skoro nemožné. Vyjdou z toho tlusté koláče... Věřím, že až to jednou někdo rozlouskne, bude to terno,“ usmívá se Radek Pecko.

I tak se sortiment pro celiaky v Pizze Nuova nejspíš brzy rozšíří. „Chtěli bychom odebírat i bramborové těstoviny. Kontaktovali jsme českého výrobce, který dělá čerstvé těstoviny z brambor a z rýžové mouky. Když jsme je zkusili se smetanou a se špenátem – běžně tak připravujeme noky –, bylo to super,“ láká Radek Pecko na možnou bezlepkovou novinku.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.