Na lyžích za dobrým jídlem

26. prosince 2015
Foto: hotelkralovka.cz, nebespan.cz, uvsechkukacek.cz
Ilustrace: Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič
Když vyrazíte na sjezdovky do Itálie, Rakouska nebo Francie, v každé horské chatě si můžete být jisti, že si pochutnáte. Na našich horách dá hledání hospůdek zaručujících gastronomický požitek větší práci a občas si žádá odbočku – ale pár báječných tipů jsme pro vás našli.

Jizerské hory

Královka

Design zrekonstruované samoobslužné restaurace připomíná horské chaty na sjezdovkách v Itálii, ale mají tu čerstvě navařenou českou klasiku. Vynikající jsou šlehané tvarohy s ovocem nebo čokoládou.

www.hotelkralovka.cz

Krkonoše

Erlebachova bouda

Nově opravená bouda stojí nad Špindlerovým Mlýnem už 230 let a nabízí jednu z nejlepších kuchyní ve městě. Těšte se na klasiku – kyselo, pečenou kachnu nebo třeba řízky, všechno poctivě připravené a moc dobré. Jako digestiv či aperitiv si můžete objednat místní specialitu houbovici nebo pivo Erlebach.

www.erlebachovabouda.cz

Enzian

Vyhlášená restaurace v centru Pece pod Sněžkou je zařízená v krkonošském stylu a soustředí se na českou kuchyni s důrazem na typické suroviny a pokrmy horalů. Takže si dejte třeba zvěřinu nebo něco s houbami.

www.enzian.cz

Dvoračky

V boudě nad Rokytnicí nad Jizerou mají skvělou dršťkovou s výbornými domácími houskami z vlastní pekárny.

www.dvoracky.cz

U Huculů

Do hospůdky farmy Hucul ve Vítkovicích dojedete z Janovy hory na sjezdovkách. Tentokrát si dopřejte hovězí – předloží vám totiž maso z vlastního biochovu.

www.hucul.cz

Beskydy

Kyčerka

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích servíruje tradiční valašská jídla. Součástí podniku je udírna, do které se dá dojít rovnou z lyžařského svahu. „Naši uzenáři tu udijá plece, krky, kýty, žebra. K vinečku, pivu či slivovici si možete zakusnuť aj čerstvě vyuzené oštěpky, sýry v pančoše, nebo parenicu. Z udírny sa na vás zasmějů jemně vyuzené ryba z našich potoků aj vzdálených moří,“ píše se na webu restaurace.

www.hospodakycerka.cz

Šumava

Nebespán

Vyhlášená kavárna v Kašperských horách s vynikající kuchyní, kávou, domácími dorty a zákusky. „Nakupujeme v sousedním Bavorsku i u regionálních dodavatelů, kvalita je pro nás naprosto zásadní,“ zdůrazňuje majitelka podniku Sabina Kmecová. Nově podávají víkendové snídaně.

www.nebespan.cz

Chata Rovina

Stojí u silnice z Hartmanic do Železné Rudy. Na menu najdete stálice české kuchyně ve velmi slušné kvalitě, nabídnou vám tu mimo jiné chleba nebo buchty z pece.

www.chatarovina.com

U všech kukaček

Restaurace patří k hotelu Mádr na Modravě. Zvláštní název odkazuje k jejímu konceptu – zcestovalí majitelé tu představují svoje nejoblíbenější jídla z celého světa. Podle možností pracují se sezonními a lokálními surovinami. Na čepu mají vždy plzeňské pivo a jako zpestření i něco z místních minipivovarů.

www.uvsechkukacek.cz

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.