Ve čtvrtek se pořádně přejezte!

1. února 2016
Foto: Jan Faukner (www.janfaukner.com)
Tučný čtvrtek, který letos vychází na 4. února, uvozuje posledních šest dní obžerství a nezřízeného masopustního veselí před Popeleční středou a dlouhým, čtyřicetidenním půstem. Čím si v tento den nacpat pupky?

Tučný čtvrtek neboli „Tučňák“ někteří bez skrupulí označují za Tlustý. Je to den organizovaného přejídání, kopců masa a hor sladkého pečiva, který měl křesťany připravit na půst. Jde o grandiózní finále posledních dní masopustu, svátku hodování, tanečních zábav a zabijaček.

Přirozený koloběh hospodářského roku přisoudil lidem o masopustu jasný úkol: pořádně se zasytit a užít si dostatku, než přijde vymrzlé období, které do spíží nepřinese žádné nové zásoby a potrvá až do jarního probuzení přírody. Proto se od Popeleční středy, jež následuje po Tučném čtvrtku, drží až do Velikonoc čtyřicetidenní půst.

Co dokáže kobliha

Nezapomínalo se ani na sladké – pro Tučný čtvrtek jsou už od středověku typické koblihy, smažené ve vysoké vrstvě oleje a plněné marmeládou, povidly nebo mákem. Ne vždycky se však připravovaly nasladko, jako je tomu dnes. Například v Německu se do nich dávala ostrá hořčice a jiné pikantní pochoutky. Na stole však takové koblihy bývaly spíše jako vtipné zpestření než coby vyhlášená delikatesa.

U nás měla kobliha z Tučného čtvrtka dokonce kouzelnou moc. Hospodyňky vždy jednu usušily a rozdrobenou ji přisypávaly do krmení nemocným hospodářským zvířatům, aby se uzdravila.

Dovoleno je všechno!

Jak říkají prastaré povídačky, na Tučňáka by se nám měla pusa lesknout omastkem, takže to nejlepší, co si můžete v tento den dopřát, je flák masa nebo dobroty ze zabijačkových hodů – jelita, ovar, tlačenku, prejt… Spláchněte to dobrým pivem a zakončete něčím sladkým.

Když přijdete hodovat do kterékoli restaurace Ambiente, k plným břichům vám rádi pomůžeme – každému, kdo si u nás dá na Tučný čtvrtek jídlo, dostane něco navíc. Tradice nás baví a chceme je oživovat, proto si u nás Tučný čtvrtek dosytnosti vychutnáte i letos.

Co jsme pro vás přichystali?

Pokud už hlady nevidíte, zajděte do kteréhokoliv z Lokálů nebo do Pasta Fresca. Dočkáte se dvojitých porcí jídel i dezertů. A pozor – i panáky budou dvojité! Denní menu bude navíc vystavěno ze správně tučných jídel.

I v Brasileiru dostanete něco navíc. U Radnice vám nabídnou tři tematické pokrmy: netradiční úpravu škvarků, vepřového boku a sulcu. Ve Slovanském domě zase ve čtvrtek přibudou mezi předkrmy pastely, taštičky plněné masem a sýrem.

V Čestru se těšte na dvojité porce vařených a dušených mas. Co třeba skvostná husička s karabáčkem? To v Esce vás uctí degustační porcí pečeného boku. A v Café Savoy vám na talíři přistanou větší porce masa a zajít si můžete i na pečené koleno a plněný bůček.

Také v denním menu Pastacaffé najdete ve větší než obvyklé míře masitá a těžší jídla. A jak se s tučnou výzvou vypořádají „pizzaři“ z Pizzy Nuovy? Když si ve čtvrtek dáte pizzu nebo těstoviny, dostanete o polovinu větší porci, zatímco při objednávce steaku či degustace je pro vás přichystaná salsiccia a porchetta jako bonus. Tak si na všechno to hodování udělejte místo – v diáři, ale hlavně v žaludku!

#Lokaly

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.