Návrat k české kuchyni

14. října 2015
Café Savoy byla první restaurace Ambiente s českou kuchyní. Ukázalo se, že poctivě připravený řízek a domácí bramborový salát je něco, co Pražanům chybělo.

„Byla tu drahá, úplně špatně vedená rybí restaurace," vzpomíná dnes generální manažer Olda Bureš. Ambiente proto v roce 2005 odkoupilo od Rusů společnost, která restauraci provozovala, a získalo tak mimo jiné nájemní smlouvu. „Když jsem to podepisoval, klepala se mi ruka, protože jsem se bál, jaké dluhy kde vyplavou," říká Tomáš Karpíšek. Nějaké se nakonec objevily, ale naštěstí ve výši, která je v rámci rizika podnikání snesitelná.

Památka v dezolátním stavu

Ambiente tak získalo prostor v památkově chráněném domě s nově opraveným neorenesančním stropem. Veškeré ostatní úpravy interiéru byly na architektovi Šimonu Brnadovi. „Restauraci jsme rozšířili o část, kterou dnes zdobí police s víny. Původně tam byla dílna, kde řezali těsnění do aut, takže si umíte představit, jak to tam vypadalo," dodává Tomáš Karpíšek. „Strop tam byl v dezolátním stavu, byl úplně černý, tak jsme najali vlastní restaurátory, aby ho dali dohromady. Zbytky původní malby byly i na stěnách, ale bylo jí tak málo, že se restaurátor neměl čeho chytit," přidává další vzpomínku generální manažer Olda Bureš.

První česká kuchyně v Ambiente

Kuchyň v Savoyi rozjížděl Oldřich Sahajdák, dnešní šéfkuchař Roman Frencl přišel několik měsíců po otevření. „Inspirovali jsme se kuchyní, jaká se vařila za rakousko-uherské monarchie. Do Vídně na přelomu 19. a 20. století přicházely vlivy z Francie a to se odráželo i v gastronomii," vysvětluje šéfkuchař. Zpočátku proto v Savoyi pracovala francouzská kuchařka, která připravovala zadělávané dršťky, šneky s pastisem a další speciality. „Zkusili jsme hostům nabídnout jídlo, jaké znali od babičky – třeba smažený řízek s bramborovým salátem a k tomu karamelový větrník. Zjistili jsme, že kvalitní česká kuchyně bylo správné rozhodnutí. Kromě jiného nás to nasměrovalo k tomu, abychom se na ni začali mnohem víc soustředit," dodává Tomáš Karpíšek.

Dort Savoy jako legenda

V začátcích Café Savoy také vznikl legendární dort Savoy. Vymyslel ho tehdejší šéfcukrář Lukáš Pohl: „Dostal jsem zadání, abych vymyslel něco jako sachr, dezert, který bude pro Savoy charakteristický." Vznikl tak čokoládový dort s krémem a višněmi potažený marcipánem, který dnes pod názvem dort Savoy pečou i v jiných vyhlášených pražských cukrárnách

#CafeSavoy

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.