Oběd pro dalšího

21. října 2015
Foto: Honza Zima
V Lokále můžete udělat dobrý skutek – koupit oběd pro dalšího. V tomto projektu spojily síly pražské restaurace Lokál se třemi zaměstnavateli lidí bez domova: Novým prostorem, Pragulicem a organizací Jako doma. O co v něm jde?

Lokál a zmíněné organizace společně vybrali prvních pět lidí bez domova, kteří už sice pracují, chtějí se začlenit zpátky do společnosti, ale veškeré vydělané peníze zatím utratí za nocleh v ubytovně a už jim nezbývá na nic jiného. „Když prodáváš Nový Prostor, máš úplně jiné starosti než kam jít na oběd, musíš vydělat na ubytovnu a časopisy na další den," vysvětluje #Radana, jedna z lidí bez domova zapojených do projektu.

Dobrý skutek za 90 Kč
Oběd pro dalšího stojí 90 Kč a hosté ho najdou jako samostatnou položku na menu ve všech pražských Lokálech. Každý host jej může zakoupit a Lokál ho pak v podobě poukázky předá zmíněným organizacím. Ty těmito poukázkami odmění své zaměstnance z řad bezdomovců, kteří si jídlo zaslouží. Držitel poukázky tak může přijít do Lokálu na teplý oběd a domácí limonádu. Proč je to důležité? „Je to známka normality, možnost setkání a kdo by odmítl oběd?" přemýšlí Honza H., další z bezdomovců zapojených do projektu. Když potkáte Honzu na ulici, nenapadlo by vás, že by mohl být bez domova. Je elegantně oblečený, má jemné způsoby a dbá o sebe. Honza začal před lety jako vysokoškolák a aktivní fotbalista sázet na sport, z kratochvíle se však stala závislost a on se zadlužil. Přesunul se do Prahy a nastoupil do rytmu azylových domů a ubytoven, každý den ovšem musí vydělat 250 korun na nocleh a zároveň mořit své exekuce. I při práci mu na ostatní potřeby zbyde okolo 100 korun denně.

Teplé jídlo jako nakopnutí na cestě dopředu
„Cílem akce je tedy nejenom trochu pomoci lidem bez domova, ale také seznámit hosty Lokálu s jejich příběhy a dát jim možnost udělat dobrou věc," vysvětluje Anna Šprynarová, marketingová manažerka Lokálů. Absolvovala mimo jiné prohlídku s organizací #Pragulic. Po Praze při ní provádějí bezdomovci a ukazují lidem hlavní město z jiného pohledu. „Seznámila jsem se tam se Zuzkou, bývalou narkomankou, která je teď zapojená do našeho projektu. Zjistila jsem díky ní, že svět bezdomovců není černobílý a cesta zpátky do běžného života není snadná," říká Anička. Zuzka mimo jiné jezdí díky organizaci #jakodoma po školách a přednáší o svojí drogové závislosti. „Pokud by si jedno dítě vzpomnělo na moje vyprávění a nešlo do drog, má to pro mě obrovský význam," dodává Zuzana. Lokál se nyní snaží přiblížit příběhy jednotlivých lidí. Chce ukázat jejich snahu a dát jim příležitost být součástí společnosti. „Pro ně je teplé jídlo nakopnutí na cestě dopředu. Pro hosty Lokálu je to příležitost udělat dobrý skutek ," dodává Anna Šprynarová.

Příběhy bezdomovců zapojených do projektu si můžete přečíst pod hashtagem #obedprodalsiho a v Novém prostoru.

NOVÝ PROSTOR
Čtrnáctideník, jehož prodejci jsou lidé v sociální tísní, osoby bez přístřeší a lidé ohrožení sociálním vyloučením. Polovina z každého prodaného výtisku zůstává prodejci. Časopis má poslání nejen jako pomoc prodejcům v nouzi, ale také jako příležitost pro vznik jedinečné komunikační platformy, která jde napříč sociálními, věkovými a kulturními sférami.

PRAGULIC
Sociální podnik, který umožňuje veřejnosti poznat a zažít svět lidí bez domova, čímž mění zažité stereotypy týkající se oblasti bezdomovectví. Pragulic zaměstnává lidi bez domova, kteří provádějí zájemce zákoutími Prahy, kde se dřív sami pohybovali a žili.

JAKO DOMA
Organizace, která spolupracuje se ženami bez domova. Spolu s nimi se učí, jak jim pomoci, jak upozorňovat na nespravedlnost bezdomovectví a jak vytvářet spravedlivější společnost. Staví na spolupráci, bezpečném prostředí, emancipaci a posilování žen bez domova prostřednictvím nejrůznějších aktivit.

SEZNAM LOKÁLŮ ZAPOJENÝCH DO PROJEKTŮ

Lokál Dlouhááá, Dlouhá 33, Praha

Lokál Hamburk, Sokolovská 55, Praha

Lokál Nad Stromovkou, Nad Královskou oborou 232/31, Praha

Lokál U Bílé kuželky, Míšenská 12, Praha

Lokál U Zavadilů, K Verneráku 70/1, Praha

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.