Pot, legrace a švestky

23. března 2016
Foto: Martin Žufánek
Švestky, které sbírali výčepní, servírky, kuchaři i manažeři z Lokálu. Spousta legrace, skvělá parta a taky bolavá záda, alergický záchvat nebo pořádná kocovina... Tohle všechno obsahuje Slivovica Lokál, kterou si můžete od tohoto týdne objednat ve všech Lokálech

„Vždycky jsme si přáli mít něco svého, speciálního,“ říká šéfová Lokálů Jana Křivánková. Takže když v roce 2013 přišel její tehdejší nadřízený Míra Bouchal s nápadem, že by lidé z Lokálu mohli vyjet k dodavateli kořalek Žufánkovi na sběr švestek a založit tak tradici vlastní slivovice, nadskočila radostí. Společně pak nadchli další kolegy.

„Pak už jsme jen čekali, až budou švestky nacucané cukrem, což je někdy v září, v období prvních burčáků. Záleží ale na počasí, takže se nedalo předem určit pevné datum sběru,“ popisuje první expedici v roce 2013 provozní manažer Lokálu Petr Opálka. „Pak volá Martin Žufánek: Borci, odrůda Stanley je zralá a švestky jsou velké jak tenisáky. Můžete dorazit, jen to musíte stihnout do pěti dnů, pak bude pozdě.“ Petr vzápětí svolává skupinu dvanácti lidí z Lokálů a společně vyrážejí na Moravu do Boršic.

22 metráků švestek

U Žufánka se sbírá ručně, ze země. Žádné stroje ani plachty. „Fasujeme kýble a prázdnou vlečku, ohýbáme záda a vybíráme švestky z trávy,“ popisuje proces Petr. V momentě, kdy se začíná projevovat únava, přichází Martin se svou ženou Míšou a servírují čerstvý chleba s domácími pomazánkami – a slivovici.

„Nasbíral jsem rovných dvacet kyblíků, a to přesto, že jsem měl z trávy alergický záchvat,“ směje se dnes výčepní Lukáš Svoboda. Ulevilo se mu až při večerním grilování na zahradě u Žufánků. Manažerka Lokálu Dlouhá Žofie Plačková dodává: „Práce je to obdivuhodná a smekám přede všemi, kdo to dělají dnes a denně. Aby nám sbírání líp utíkalo, pouštěli jsme si hudbu na telefonu a zpívali si. Ale i tak jsem měla švestek plné zuby ještě aspoň týden.“

Během sedmi hodin potu, legrace a čerstvého podkarpatského vzduchu nasbírali lidé z Lokálu vlečku, tedy víc než 22 metráků švestek. Z prvního sběru v roce 2013 vznikla limitovaná edice zhruba pěti set lahví. Panáka i láhev téhle exkluzivní záležitosti s 53 % alkoholu si můžete poručit ve všech Lokálech.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.