Projíst se Vězeňskou ulicí & okolím

16. listopadu 2016
Foto: Jan Červenka
Ilustrace: Jan Šrámek
Vězeňská ulice v Praze je známá především macho parkingem aut s cenou nad 3 miliony a kabelkami od pana Vuittona. V záplavě blonďatých hřív a pohledných espézetek se nám podařilo vybrat 15 míst v okolí, která stojí za to navštívit.

13. Metamorphosis

Kousek za Kozím pláckem si v roce 2000 otevřel Belgičan Benjamin Claessen první květinářství Metamorphosis. Poškrábané parkety a sezonní květiny z něj dělají jedno z nejlepších květinářství v Praze. Neexistuje dívka, která by z jejich kytic nešla do kolen.

Tip: Cenu si s floristkami radši domluvte předem, ať vás víc než krása neohromí výsledná cifra.

12. La Casa Blů

Hospoda, bar a restaurace chilského Pražáka Jorgeho funguje na rohu Kozí ulice už dvacet let. Motto „Tvoje španělská vesnice“ perfektně vystihuje latinskoamerický styl podniku. Kultovním se stal po roce 2000, kdy tu Vesna ze Samotářů demonstrovala, jak se dělá body shot z tequily.

Ochutnat tu můžete veškeré mexické speciality, od tacos po nachos. Před pár lety podniku hrozilo zavření, ale štamgasti se semkli a utvořili kolem hospody lidský řetěz.

11. Masna na Kozím plácku

Kromě slušného výběru českého hovězího od Pejskara zde nakoupíte i různé druhy sýrů a paštik, ale i těstovin či pečiva.

Osobní tip: Prodávají tu velice dobře ochucenou směs na hamburgery a v ošatce hned vedle i bulky.

10. Zelenina ve Vězeňské

Hned na začátku Vězeňské ulice stojí roztomilý krámek s ovocem a zeleninou. Lehce přísná paní přezdívaná Cartierka má na pár metrech čtverečních vynikající zeleninu, jednu z nejlepších v Praze, ale je si toho moc dobře vědoma, takže se místo drobných mincí připravte spíš kreditní kartu. Seženete tu i bylinky, sýry, džusy, těstoviny nebo konzervy.

5. Field

Na místě legendární hospody U Milosrdných vyrostla relativně nedávno restaurace šéfkuchaře Radka Kašpárka. Už po roce získala michelinskou hvězdu, což ji vystřelilo do českého gastronomického nebe.

6. Public Interest

Pokud si chcete udělat jó hezký večer, můžete po večeři ve Fieldu zaplout hned vedle do potemnělého baru s dnes už trošku ohranými edisonkami a seškrábanou omítkou. Díky tomu, že nejste na hlavních party tepnách Dlouhé a V Kolkovně, dost pravděpodobně si sednete i bez rezervace. A umíchají vám všechno, co vám na očích uvidí.

Štencův dům (Salvátorská 8)

Pro architektonické fajnšmekry máme malý poklad v podobě Štencova domu, který je nenápadně zašitý v malinké Salvátorské ulici. Navrhl ho Otakar Novotný na začátku 20. století a fasáda z neomítnutých červených cihel vás na chvíli teleportuje kamsi na předměstí Londýna.

3. Ingredients

Něco jako Olivandrův obchod s kouzelnými hůlkami z Harryho Pottera, akorát se tu místo hůlek prodávají parfémy a místo pana Olivandra obchod spoluvlastní ikona české módní scény Lukáš Loskot. Profesionální obsluha vám z očí, snů a čar života „vyčte“ unikátní vůni a nádhernými příběhy vás přesvědčí, že je to ta pravá.

Seženete tu slavné značky jako Byredo, Kurkdjian či Acqua di Parma. Kromě parfémů mají v suterénu i kosmetiku značky Aesop.

14. Řempo

Mekka všech kutilů i těch, kdo jen potřebují poradit, jak přivrtat právě zakoupenou poličku LACK. Seženete tu všechno: kožené tkaničky, hmoždinky, šroubky, hřebíky, provazy, látky, karabiny, podpatky, kladiva…

Velice ochotná ryze ženská obsluha vám poradí, když si nejste úplně jisti, a prodá vám jen to, co opravdu využijete.

1. bistro Quido

Do standardů posh čtvrti úplně nezapadá, a možná právě proto se v ní svojí jedinečností a osobitým charakterem tolik vyjímá. V budově Ústřední knihovny na Mariánském náměstí slouží jako útočiště všech knihomolů a studentů přilehlých vysokých škol. Vedle klasických teplých bufetových jídel, jako je smažený sýr nebo frankfurtská polévka, vám tu naservírují ty nejobyčejnější chlebíčky (ano, z veky) nebo koňakovou špičku.

Tip redakce: K obědu si jako přílohu dejte mrkvový salát s ananasem.

18. Bokovka

V nádherném dvoře domu U Zeleného stromu v Dlouhé ulici se loni znovu otevřel vinný klub Bokovka. Sommelier Roman Novotný tu rozlévá ta nejlepší vína, co zrovna objeví. Pokud během pití dostanete chuť i na něco k snědku, máte na výběr skvělé sýry z celého světa nebo třeba vynikající sardinky.

V Bokovce panuje oproti „zbytku“ Dlouhé ulice přímo neuvěřitelný klid. Ostatně o patro výš sídlí Klub neslyšících...

20. Gurmet Pasáž Dlouhá

Maso, víno, sýry, chlebíčky, vietnamské speciality. To všechno se skrývá na pár metrech čtverečních v Gurmet Pasáži. Nelekněte se hroznu lidí hned u Našeho masa a Sisters a proderte se prozkoumat i ostatní prodejny. Takové kombo delikates z Mám rád sýr a vinotéky U Mouřenína vám stoprocentně zajistí hezký večer.

Až na konci sídlí vietnamská restaurace Bánh mì Makers, která se sem přestěhovala z Bílé Labutě. Pozor! Přes obědy si tu nejspíš nesednete, ale můžete zkusit nedaleké Bánh mì Ba v Rybné.

17. Onesip coffee

Jeden z posledních high-end podniků na české kávové scéně. Mladý barista Zdeněk Hýbl, který se letos umístil šestý v soutěži Barista roku, zde dělá opravdu skvělou kávu z britské pražírny Round Hill Roastery.

Výhodou téhle kavárny je i to, že má jako jedna z mála otevřeno i v neděli.

15. Lokál Dlouhááá

První a největší ze sítě Lokálů. Těšte se na skvěle načepované plzeňské pivo dle tradičních výčepních technik: šnyt, hladinka a mlíko. Gothaj a tlačenku si můžete objednat až do zavíračky. Přes obědy zase oceníte „expres“ s neomezeným množstvím přílohy.

2. Knihkupectví Fišer

Téměř stoleté knihkupectví, které se proslavilo ve filmu Vrchní, prchni, stojí na rohu Kaprovy ulice od roku 1933. Milovníci knih si sem chodí osahávat a pořizovat krásnou literaturu. V současné době se tohle kultovní místo potýká s problémy, neboť majitel domu chce knihkupectví v prosinci zavřít a otevřít místo něj kavárnu s bageterií. I když máme rádi jídlo, k neoficiálním městským památkám cítíme respekt, někteří i lásku. Takže petici můžete podepsat zde.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.