Rajčata od klidných farmářů

12. srpna 2015
Foto: Jiří Hroník
Říkají si klidní farmáři. Vstávají, až se vzbudí, místo obleků nosí trička a kraťasy a analyzování ekonomických tabulek vyměnili za zahradnické nářadí. My se za někdejšími manažery z Prahy vypravili, abychom s nimi domluvili spolupráci a hostům v Ambiente mohli nabízet česká rajčata vypěstovaná s láskou a nadšením.

Na farmu ve Vykáni přijíždíme kolem desáté dopoledne. „To je pro mě ideální čas," říká farmář Stanislav Hecht. „My si říkáme klidní farmáři – vstáváme, až když se vyspíme. Sice je nám pak na poli vedro, ale nám to nevadí," směje se někdejší ekonom. Městský život a pěstitelské pokusy v kyblících na balkoně vyměnil za statek, skleník a pole ve Vykáni v Polabí a živí se pěstováním a prodejem subtropických rostlin a netradičních a zapomenutých odrůd ovocných stromů.

Jde nám hlavně o chuť
Před třemi lety také rozjeli pěstování rajčat – momentálně jim na polích roste asi pět tisíc sazenic. „Máme asi 100 odrůd, polovinu z toho na vyzkoušení. Pěstujeme rajčata všech barev a velikostí, prioritou je pro nás hlavně chuť," vysvětluje farmář. „Velkopěstitelé, kteří dodávají rajčata do supermarketů, mají úplně jiné cíle; chuť je až na posledním místě," popisuje Stanislav Hecht postupy zahraničních producentů.

Rajčata dozrávají postupně!
„Šlechtitelé dokonce vynalezli způsob, jak rajče modifikovat tak, aby nevznikal etylén a plod nedozrával. Rajčata tak bez problému snesou týden dopravy, týden distribuce a ještě další dva týdny vydrží doma v lednici," vysvětluje farmář. Rajčata tak shnijí dřív než stihnout dozrát. „Stačí se podívat na keříčková rajčata ze supermarketu. Jak je možné, že jsou rajčata na celém stonku stejně červená, když by za normálních okolností dozrávala postupně?" ptá se farmář a dodává, že za jednodností barvy může být i chemie.

Rajče tety Ruby
Na polích ve Vykáni v Polabí rostou rajčata všech barev a tvarů – bílá, žlutá, zelená, hnědá, černá, tygrovaná, obří, soudkovitá, srdčitá, kulatá... Jako poslední přibyla červená. „Do Česka přišla rajčata relativně nedávno a bylo to zrovna v době, kdy se za odpovídající rajče považovalo červené. Přitom původní rajčata ve Střední Americe byla malá a žlutá," líčí historii Standa Hecht. „Chuť rajčat se znatelně zlepšuje se stářím odrůdy. Třeba odrůdy z 19. století hravě strčí do kapsy většinu moderních," dodává farmář. V anglicky mluvících zemích jsou tyto staré odrůdy známé jako „heirloom". Některé z nich pěstuje i Standa Hecht a například odrůdu Aunt Ruby's Green považuje za jednu z úplně nejchutnějších. Jeho rajčata můžete koupit přímo na farmě nebo je ochutnat v restauracích Ambiente.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.