Nejzajímavější rozvozy jídla u nás i ve světě

18. srpna 2016
Foto: Jan Červenka
Doručení jídla až ke dveřím se praktikuje po celém světě a v některých zemích mají i velmi neobvyklé služby. Pizzu vám může dovézt například Uber, v Praze je dokonce možné pustit se do jídla už sedm minut od přijetí objednávky. Tady je šest nejzajímavějších služeb na rozvoz jídel.

První doručená pizza

První jídlo s donáškou, konkrétně pizzu, zaznamenali historikové v Itálii v roce 1889. Pizzu si nechal doručit král Umberto a jeho manželka královna Margherita. Objednávku přivezl Raffaele Esposito, nejslavnější italský pizzaiolo a otec moderní pizzy.

UberEATS

Aplikaci Uber na objednávání jízdy už možná máte v telefonu. V některých světových městech řidiči Uberu ale kromě cestujících vozí i boxy s jídlem. Ve většině amerických měst, v Londýně, v Paříži a v Seattlu dal Uber dohromady seznam nejlepších místních restaurací, ze kterých si můžete nechat doručit jídlo. Služba se jmenuje UberEATS a garantuje doručení do deseti minut, pokud si vyberete něco ze speciálního uberského denního menu.

Michelin až domů

Jídlo z michelinské restaurace už nemusíte ochutnávat jen v obleku nad bílým ubrusem, ale klidně si ho můžete nechat doručit až ke dveřím vlastního bytu. Nová londýnská služba Supper spolupracuje s jednadvaceti fine diningovými restauracemi a najdete mezi nimi i podniky oceněné michelinskou hvězdou, například Tamarind nebo Benares. Zákazníci mohou vybírat z menu, které je téměř stejné jako v restauraci, chybí jen jídla, kterým by donáška mohla ubrat na kvalitě.

Ordr

Nejrychlejší rozvoz v Praze garantuje služba Ordr. Každý den je na výběr z jednoho jídla na oběd a na večeři. Od dvou do pěti odpoledne jsou v nabídce svačinky z karlínské Esky, například sendvič s vajíčkovou pomazánkou nebo domácí tvarohové buchty. Průměrná doba doručení je neuvěřitelných sedm minut, Ordr je tedy ideální pro případ, že vás náhle přepadne hlad nebo si jídlo nechcete plánovat příliš dopředu. Objednávat můžete na webu nebo přes aplikaci v chytrém telefonu.

Maple

Slavný americký restauratér David Chang spustil loni aplikaci Maple, přes kterou je v New Yorku možné objednat si jídlo s donáškou. Jeho služba je unikátní tím, že vše z nabídky se vaří v kuchyni na Manhattanu zřízené přímo pro tento účel. Dvacetičlenný personál je schopen jídlo uvařit a doručit jídlo do třiceti minut, což je na New York úctyhodný čas.

Blue Apron

Projekt, který má jednou provždy vyřešit problém „co bude dnes k večeři“, se jmenuje Blue Apron. Zákazníkovi odpadá plánování i nákup surovin, vše je totiž včetně receptu doručeno až ke dveřím přesně navážené na vybraný počet porcí. Zbývá už si jen jídlo uvařit a překvapit tak rodinu nebo přátele výborným domácím pokrmem. Americký Blue Apron má navíc možnost objednané jídlo spárovat s vínem, takže si kromě surovin můžete objednat i lahev šitou na míru vaší večeři.

Fireside Provisions

Pokud rádi kempujete, mohla by vás zaujmout služba Fireside Provisions. Připravuje balíčky vhodné na vícedenní trip do přírody. Něco je ideální k večernímu posezení u ohně, něco zase jako svačinka na výšlap. Špekáčky jsou super, ale kdo by nechtěl kempování posunout ještě o level výš.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.