To je maso!

18. prosince 2015
Foto: Kubo Krížo
Hovězí, které společnost Amaso dodává do řeznictví Naše maso a restaurací Ambiente, je vybráno přímo superpečlivě a na základě důkladné „audience“ přímo u chovatele. Seznamte se se čtyřmi dvorními dodavateli.

1. Jalovice z Nových Dvorů u Nového Knína

Mladý Petr Vandas v kopcích nad Slapskou přehradou chová skot a pěstuje obilí i řepku. Když jsme se s ním domluvili na spolupráci, rozšířil stádo na 70–100 kusů a stal je jedním z našich hlavních dodavatelů jalovic. Maso od něj je perfektní a do puntíku splňuje všechny parametry Amasa. Jeho jalovice a krávy se celý rok pasou venku, v maštalích jsou pouze býci ve výkrmu (ti se porážejí, když váží kolem 800 kg) a jeden plemenný býk impozantní konstituce a hmotnosti 1,25 tuny.

2. Jalovice od Sečské přehrady

Na romantických loukách a lesích v okolí Sečské přehrady chová družstvo Liboměřice dva a půl tisíce českých stračen. Říká se, že chovatelé „čestru“ k Liboměřickým vzhlížejí a rádi by se jim vyrovnali. Velký podíl na tom má hlavní zootechnik Zbyněk Buřval – táta čtyř dětí a prezident místního fotbalového klubu. Liboměřické družstvo má dobytek roztroušený na pěti místech v okolních vesnicích a jeho krávy denně nadojí 17,5 tisíce litrů mléka; pro Amaso chovají třicet jalovic ročně. Plánují stavbu velké stáje pro výkrm volků.

3. Volci z Královéhradecka

Říká se, že když se v okolí Mžan na Královéhradecku neurodí, může to být jen tím, že zemědělec zapomněl zasít. Není divu, že v této oblasti jsou samá pole a málo pastvin. Místní družstvo i přesto chová tři tisíce kusů dobytka a o ten se stará zootechnik František Šitler. Krmí ho kromě jiného svojí kukuřici a obilím skvělé kvality. „S Amasem jsme přijeli na jejich zemědělský den a zajistili pro ně občerstvení. Chutnalo jim, a tak jsme si plácli,“ popisuje začátky spolupráce šéf Našeho masa Radek Chaloupka. Milovníka terénních motorek pana Šitlera jako prvního přesvědčil o tom, že má smysl vykrmovat volky.

4. Jalovice ze Zbiroha

První tři vykrmené jalovice podle našich parametrů pocházejí ze Zbirožské, a. s.

Její šéf Jakub Červenka rozumí rostlinné i živočišné výrobě, ve Zbirohu má dobrou pověst, krásnou ženu, dvě děti a zajímají ho moderní technologie. Padli jsme si do oka hned při první návštěvě. Přivezli jsme přenosný gril, kousek masa mramorovaného podle našich představ a ugrilovali steak. Jakub i zootechnička Štěpánka Humlová rychle pochopili, o co se snažíme, a sestavili první krmnou dávku. Její složení se osvědčilo, takže ho používáme dodnes. S nimi jsme si také ověřili, že náš výkrm lépe vyhovuje volkům a jalovicím. Zbirožská, a. s., chová zhruba tisíc kousků dobytka, převážně plemene „čestr“ a holštýn. Krávu ze Zbiroha a vlastnoruční podpisy Jakuba a Štěpánky můžete vidět na plakátech v Našem mase.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.