Kvalitní vína ze zapomenutého dvorku

20. listopadu 2015
Foto: Filip Šlapal
Vína a sýry, sommelieři jako obsluha a zapomenutý dvorek s pavlačí v Dlouhé ulici 37. To je nová Bokovka, vinný klub vedený sommelierem Romanem Novotným.

Pamatujete si na vinný klub Bokovka v Pštrossově ulici? Založili ho přátelé z uměleckého prostředí, kteří se scházeli a ochutnávali vína. Posléze si otevřeli vinárnu, kde se pila velká vína po malých sklenkách. Po víc než roční pauze se pod taktovkou Ambiente otevírá nová Bokovka, která na původní klub navazuje. „Chtěli jsme do Prahy přenést punkovou atmosféru karlovarské Bokovky,“ vysvětluje Tomáš Karpíšek. Bokovka ve Varech je unikátní tím, že otevírá jen jednou ročně, během Mezinárodního filmového festivalu. Lidi postávají se sklenkami na neudržovaném dvoře a pražská Bokovka si něco z této atmosféry bere – je to především nenucenost a ležérnost, ke kterému patří improvizované posezení na radiátoru, parapetech nebo venkovních lavičkách ve vnitrobloku.

O Bokovku se starají čtyři sommelieři pod vedením Romana Novotného. Překvapivé je hlavně prostředí. V pavlačovém domě U Zeleného stromu najdete původní klenby, oprýskané zdi, dvorek ve vnitrobloku, ale zároveň design, nadsázku a hravost – architektka Tereza Froňková například využila lustru Jiřího Černického, který nečekaně spojuje záři industriální zářivky se světlem voskových svíček; zástěry a oponu s motivem kapky navrhla Kristina Netíková.

K Bokovce patří i místnost v prvním patře. Lze v ní posedět nebo si ji pronajmout pro soukromé akce. Je vybavena filmovým plátnem, projektorem, křesly a bazarovými sedačkami z kina (včetně údajné první řady z kina Světozor). „Režisér David Ondříček si vzal na starosti dramaturgii a bude tu promítat filmy,“ těší se grafik Aleš Najbrt. Jako někdejší zakladatel Bokovky má v klubu roli stmelovatele a věří, že dvůr v Dlouhé ulici je to správné místo pro vinný klub. „Jsem přesvědčený o tom, že se tady projeví veškerá energie, kterou do toho vkládáme – hlavně radost ze setkávání a vztah k vínu,“ dodává.

Výběr vín má v nové Bokovce na starosti sommelier Roman Novotný, dosavadní hlavní sommelier La Degustation Bohême Bourgeoise. Bokovka je pro něj nová výzva. „Chtěli jsme podnik, kam budou moct přijít úplně všichni, ať už milují přírodní, nebo komerční vína. Když se podíváte na regály, krásně se to prolíná. Jsou tu autentisté, ekologičtí vinaři ze zahraničí, ale i relativně velké firmy,“ popisuje Roman. Najdete tu proto zajímavý výběr vín z celého světa, zatím s velkým důrazem na Evropu. Časem by tu mělo být tři sta až tři sta padesát druhů.

Vinný klub Bokovka ve dvoře domu U Zeleného stromu v Dlouhé ulici 37 bude mít otevřeno denně kromě neděle; tento a příští týden od 18 hodin, dále od 15 hodin.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.