Víno od mamuta

16. prosince 2016
Foto: Johana Pošová
Proč si o nových etiketách Vinařství Nepraš & Co., které zdobí výrazný emblém mamutího klu, povídat právě s majitelem Studia Najbrt? Protože Aleš Najbrt je skalní Bokovkář, milovník a znalec vína a taky dlouholetý kamarád Radomíra Nepraše. A jsou tu i jiné vazby… Rozplétali jsme je kde jinde než v Bokovce.

Ve vinařství pana Nepraše jsem byla v květnu na reportáži, která pak vyšla v letním čísle časopisu A*, a udělal na mě velký dojem. Jak dlouho se vy dva vlastně znáte?

Od roku 1999. Poznali jsme se, když jsme Tonem Stanem a Honzou Bejšovcem, což jsou další Bokovkáři, jeli s pani Helenou Baker na její vinařský zájezd. Od té doby k Radkovi jezdíme na víno, často i společně. Je to netypický, výjimečný vinař, a navíc velmi vzdělaný člověk, původně architekt, takže si skvěle rozumíme.

Léta vedl vinařství Reisten, před čtyřmi lety ho prodal, koupil vinice hned u Pavlova a založil rodinné Vinařství Nepraš & Co. Pro mě je to citová záležitost. On totiž už předtím dělal vína pod značkou Nepraš – jen z několika řádků vinic –, ale ta neprodával. Já je z něj vždycky dyndal a občas jsem něco dostal, takže dodnes mám lahve z roku 1999 nebo 2000.

Nově je na etiketách mamutí kel. Jak se tam ocitl?

V létě jsme byli společně s Radkovou rodinou, s mou ženou Zuzanou a s Honzou Bejšovcem v rakouském Wachau a navštívili jsme několik špičkových vinařů, například Hirtzbergera nebo Jamka. Jak jsme si tak povídali, Radek nám už poněkolikáté vyprávěl, že v Pavlově je prokázáno významné osídlení už v období gravettienu, tedy z doby před zhruba třiceti tisíci lety, a že se právě v těchto místech našel kel s historicky prvním vyobrazením krajiny. Radek o tom ví spoustu podrobností, historie ho velmi zajímá.

Mezi řečí se zmínil také o tom, že si zaregistroval název Gravettien pro červená a Maidenstein pro bílá vína a chtěl by je začít používat. A Zuzanu hned napadlo, že by bylo pěkné a taky logické dát ten kel na etikety. Radek na to, ať tedy zkusíme vymyslet její konkrétní podobu. Zuzana na tom začala hned pracovat, a výsledek tu teď vidíme.

Mluvil jsi jí do toho hodně?

Myslím, že tak akorát; spíš se mnou podobu návrhu jen konzultovala. Každopádně takhle se to propojilo. Naprosto přirozeně, protože Radomír Nepraš – mimo jiné – dělá pro Bokovku už od roku 2013 bílé víno Sideways, což je jeho vlašský ryzlink.

Lahve, které tu máme před sebou, jsou první ukázkou vín z řad Gravettien a Maidenstein?

Ano, jsou to první takto etiketovaná vína ročníku 2015, růžové šlo ven už dřív. Mimochodem je to velmi dobrý ročník… Z bílých vín dělá Radomír Nepraš Chardonnay, Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský. Později přibudou i červená; Neprašovi pěstují Cabernet Sauvignon, Merlot a Zweigeltrebe.

Bude se „logo“ s klem používat i jinde než na etiketách? Pamatuju si, že ho Neprašovi mají na plakátu u vchodu do vinařství.

Bylo by to logické… Měl by to být symbol vinařství.

Jaká jsou – a kde si je dáte?

3 vína Maidenstein očima Ludmily Nepraš Veselé

„Naše vína zrají v sudech doppelstuck s objemem 2500 litrů, které nejsou barrique, ale poskytují vínům velmi důležitou mikrooxidaci; navíc dlouhým zráním v těchto sudech vína získávají mnohé zajímavé vlastnosti, kterých se jim v nerezových tancích nikdy dostat nemůže, protože je to uzavřený systém. Dřevo jako přírodní materiál je k vínu laskavý, dýchá a umožňuje mu pozvolna se vyvíjet do krásy,“ vysvětluje Ludmila Nepraš Veselá. „Navíc tento způsob práce s vínem bereme trochu jako návrat k přírodě a k tomu, jak pracovali naši předkové, kteří tady v Pavlově vína vyráběli už odpradávna.“

Ryzlink vlašský Maidenstein 2015, pozdní sběr

– I v tomto ročníku se projevuje odrůdová vůně a mineralita, která je u Vlašských ryzlinků typická pro Pavlov. Vinohrad, na němž hrozny rostou, je starý třicet let a nachází se přímo pod Pálavou, pod hradem. Podloží tvoří vápenec, tzv. Ernstbrunská deska, a díky hlubokým kořenům, které réva zapouští, se mineralita dostane až do hroznů.

– Víno má intenzivní a čistou odrůdovou vůni s minerálním tónem, vůní lipového květu, lučních bylin a ananasu. Chuť je plná, šťavnatá, s příjemnou kyselinou. Je to svěží, suché víno s dlouhou dochutí.

(V Bokovce, s etiketou Sideways)

Riesling Maidenstein 2015, pozdní sběr

– Toto víno je vyrobeno z hroznů z první sklizně našeho vinohradu v trati Stará Hora v Pavlově (vrátili jsme se k původnímu názvu Altenberg). Ročník 2015 poskytl révě skvělé podmínky – v závěru zrání sucho a slunečno.

– Ve víně zaujme jemná vůně žlutého tropického ovoce a zralých meruněk.

– Chuť je velmi plná, strukturovaná, objevují se jemné tóny mandarinky s náznakem lučního medu. Ve víně je výrazná mineralita, má svěží kyselinu podtrženou zbytkovým cukrem.

– Víno má dlouhou dochuť a dlouhým ležením v lahvi bude dále získávat další výborné vlastnosti typické pro rieslingy.

(V Bokovce a Café Savoy)

Chardonnay Maidenstein 2015, pozdní sběr

– Víno je sice vyrobeno z nakoupených hroznů, ale rozhodli jsme se pro něj pro velký úspěch, který mělo naše Chardonnay 2013. Podnik Cafe Savoy se na ně těšil a my také.

– Podařilo se: tohle Chardonnay má intenzivní ovocnou vůni připomínající pomerančovou marmeládu, s náznakem zázvoru, mirabelek a citrusů. Chuť má šťavnatou, ovocnou, plnou.

– Víno je lahodné, s dlouhým závěrem; člověk má chuť dát si další a další doušek.

(V Café Savoy)

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.