10 dobrých knih o jídle

21. prosince 2016
Ilustrace: Jan Červenka
Že už máte všechny kuchařky, na které jste si letos dělali chutě? Pak třeba oceníte naše tipy na dobré průvodce, poezii a další beletrii, která se dotýká gastronomie. Vánoce jsou zachráněny!

Nok a Knedlíček – Bogdan Trojak

Začneme trochu neobvykle – gastro básněmi. Konkrétně gastro básněmi pro děti. Hravé verše o pekařích, rotujících koblihách nebo vepřu-knedlo-zelu si vychutnáte v knize Nok a Knedlíček. Autorem je Bogdan Trojak, básník, spisovatel, vinař, propagátor autentických vín a majitel vinného baru Veltlin. Své dílo doporučuje dětem od deseti let, ideálně ke společnému čtení s rodiči.

The Chef's Library – Jenny Linford

Sběratelé kuchařek po celém světě pokukují po letošní novince The Chef's Library: Favorite Cookbooks from the World's Great Kitchens. Najdete v ní sedmdesát tipů na ty nejslavnější kuchařky, podle kterých vaří respektovaní šéfkuchaři po celém světě. Čím se inspiruje Daniel Humm a kterou kuchařku má na poličce Tom Kerridge? V The Chef's Library máte pěkně pohromadě výběr toho nejlepšího, od nadčasových klasik až po díla současných kuchařských ikon.

Cookbook Book

Podobný cíl, s trochu větším zaměřením na historii, si dali i autoři Cookbook Book. Výsledkem je výběr 125 nejvlivnějších kuchařek, které vyšly za posledních sto let. U každé najdete informaci o tom, čím konkrétně je výjimečná a které stránky byste si rozhodně měli nalistovat. Zkrátka oslava těch nejkrásnějších a nejvlivnějších kuchařských knih z celého světa!g

Les diners de Gala – Salvador Dalí

Vařit podle ní nebudete, ale určitě ji musíte mít doma. Přestože obsahuje 136 receptů, nejde ani tak o kuchařku jako o záznam opulentních večeří, které Salvador Dalí pořádal se svou manželkou a múzou Galou. Surrealismus se tady potkává s jídlem, které je doprovázeno jedinečnými ilustracemi Dalího. V Les diners de Gala objevíte například recept na zubní kartáček na dortu a nechybí ani pasáže věnované kanibalismu nebo afrodiziakům. Doporučujeme vystavit hned vedle Pokladů klasické české kuchyně Romana Vaňka.

Ingredient – Ali Bouzari

Jsou suroviny a Suroviny. Obvykle si pod pojmem surovina představíme například rajče nebo tymián. Podle gastronomického vědce Aliho Bouzariho existují miliony surovin, ale pouze osm základních Surovin: vody, cukry, sacharidy, lipidy, proteiny, minerály, plyny a teplo. Na této myšlence postavil svou poslední knihu pro amatéry i profesionály. Ingredient odhaluje základní elementy jídla pro lepší pochopení všeho, co v kuchyni vytváříme.

Where Chefs Eat – Joe Warwick

Kam chodí jíst šéfkuchaři? V odpovědi na tuto otázku se skrývá prakticky jediný průvodce restauracemi, kterého potřebujete. A je z čeho vybírat. Nejlepší světoví kuchaři jako René Redzepi, David Chang, Jason Atherton, Shannon Bennett, Helena Rizzo, Massimo Bottura, Yotam Ottolenghi nebo Yoshihiro Narisawa dali dohromady velkorysý seznam tří tisíc restaurací z více než sedmdesáti zemí po celém světě. Kniha obsahuje i mapy nebo třeba rady, jak v daném podniku získat rezervaci.

Božská réva – Barbara Myšičková

Publikace o víně, která na českém trhu nemá obdoby. V rozhovorech rozdělených do sedmi kapitol se její autorka Bára Myšičková věnuje vínu v tak širokém záběru, že osloví jak nadšence, kteří víno teprve začínají objevovat, tak pokročilé znalce. U sedmera hostin na počest révy se sešli například sommelieři Klára Kollárová, Roman Novotný, Jakub Čebiš, šéfkuchaři Oldřich Sahajdák, Jan Punčochář, David Šašek, Gianfranco Iuorio, vinaři Jaromír Gala, Josef Peřina, Hana Líbalová, Jožka Valihrach, sběratel umění Jan Bejšovec nebo enolog Jan Čejka. Kniha získala prestižní ocenění organizace OIV.

The Monocle Guide to Drinking and Dining

Tento průvodce potěší každého, kdo miluje jídlo, ale obejde se bez celého toho povyku kolem. Vždyť skvělé jídlo a pití by nemělo být mimořádnou událostí, ale mělo by nám zpříjemňovat každý den! The Monocle Guide to Drinking and Dining je nabité radami, jak se stát příkladným hostitelem, kde sehnat ty nejlepší lokální suroviny nebo kde pořídit kvalitní kuchyňskou výbavu. Kniha se prodává v krásné vazbě a je doplněna stovkami fotografií.

Never Trust a Skinny Italian Chef – Massimo Bottura

Massimo Bottura patří k nejzajímavějším osobnostem současné italské gastronomie. Jako poklonu své restauraci Osteria Francescana oceněné třemi michelinskými hvězdami vydal knihu Never Trust a Skinny Italian Chef. Kromě receptů do ní zařadil také řadu textů, v nichž odhaluje, odkud získává inspiraci nebo které techniky se mu zvlášť osvědčily. Za pětadvacet let v kuchyni nasbíral spoustu zkušeností a nebojí se o ně podělit.

Where to Eat Pizza

Jednoduchá otázka: Kam zajít na pizzu? Pro všechny případy se nad tím zamyslela tisícovka gastronomických expertů z celého světa. Vznikl rozsáhlý průvodce zaměřený čistě na pizzu – ať jste kdekoli, od teď už budete vždycky vědět, kam a kdy zajít a co si tam objednat. Stylový dárek pro každého, kdo rád cestuje. A jí pizzu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.