11 věcí, které jste možná nevěděli o práci sommeliera

11. dubna 2024
Foto: Jakub Zeman
Intelektuální, pokorná, zábavná a pestrá – taková je práce sommelierů a lidí pracujících v podniku s vínem. Sepsali jsme pár poznatků, které byste měli vědět, než se vydáte na první směnu. Nebo jste jen zvědavý host, který chce nakouknout až za bar?

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.

1. Degustujete často, opravdu často

K práci sommeliera patří i praktická stránka – často se degustuje. Nejenže on sám a další personál pracující s vínem musí vědět, co hostům rozlévají, ale díky ochutnávání nových odrůd, blendů, ročníků a stylů si rozšiřují obzory. Pro zájemce z Ambiente se konají i společné degustace a vinná školení. 

View post on Instagram
 

2. Váš život je jeden velký vinný festival

Práce s vínem se někdy překlene v zábavu, až člověk neví, kde je vlastně hranice – ale přesně tak to má v práci být, ne? Mezi nejznámější festivaly spojené s vínem patří v Česku Bottled Alive, Autentikfest, Natural Wine Fest, nemluvě o letních otevřených sklepích a podzimních vinobraních. Zkrátka pořád se něco děje!

View post on Instagram
 

3. Můžete pít, můžete plivat

Každý má toleranci alkoholu jinde, a tak je běžné, že se při ochutnávkách degustující plive do plivátka neboli spittonu. Necháte víno projít všemi zákoutími úst a částmi jazyka a poté doušek vyplivnete do nádobky. 

4. Ochutnáte i špatná vína…

Když sommelier objeví při otevření lahve nějakou chybu (víno je zoxidované, má tzv. myšinu nebo koňské sedlo), hostovi ho nenalije. Sám ho ale ochutná a očichá, aby si dobře zapamatoval, jak taková chyba voní a chutná.

5. …ale taky ta exkluzivní 

Jak už jsme se zmínili, než víno putuje na stůl, vinná obsluha či sommelier se musí přesvědčit o tom, že je produkt v pořádku. A tak se vám sem tam pod ruce (i na jazyk) dostanou i výjimečná vína, která byste jinak neměli příležitost ochutnat.

6. Jste součástí komunity

Svět vína je jedna velká přátelská skupina – místo soutěžení, kdo má lepší lahev na polici, lidé z dobrých a osvícených podniků spolupracují, vzájemně se zvou na degustace a vymýšlejí společné akce. Příkladem je vztah karlínského Veltlinu s restaurací Čestr. Díky podobnému smýšlení vzniklo „house wine“ Cuvée Čestr od vinaře Vojtěcha Bystřického.

View post on Instagram
 

7. Nemusíte znát vinný lístek od A do Z

Takovou paměť nemá ani slon. Stačí znát své vinaře, region a odrůdy, které jednotliví producenti pěstují a umět o nich říct nějakou tu zajímavost. Zatímco v létě se může zaměstnanec vinného baru naučit pracovat s lehkými víny z lístku, v zimě se může ponořit třeba do regionu Bordeaux – a doporučit některou z lahví svému hostovi. 

7b Sommelier nemusí vědět všechno

Nezná-li některou z položek na lístku, může o radu poprosit kolegu, který víno už zkusil a který hostům k lahvi poví víc. 

8. Degustujete i naslepo

Slepou degustací se vinný personál vzájemně trénuje. Neznamená to ovšem pít víno se zavázanýma očima. Kolega vám trochu nalije a zakrývá při tom etiketu – a vy se snažíte poznat, jaké víno pijete, tedy odhadnout odrůdu, zemi, region. Zkušený profesionál někdy trefí i ročník.

9. Můžete si na to pořídit papír

Správně se za sommeliera může označovat jen ten, kdo úspěšně složil sommelierské zkoušky. V rámci WSET (Wine & Spirit Education Trust) můžete dosáhnout i na diplom. K práci s vínem ale papír nutně nepotřebujete – stačí nadšení a chuť pít (plivat) a poznávat!

View post on Instagram
 

10. Nabrat znalosti na sud vína

Zkušený sommelier má tolik poznatků a praxe, že by zvládl vyrobit vlastní várku vína. Teoretickou část dnes nastuduje kdokoli z nás na internetu, sommelieři však mají tu výhodu, že při návštěvách spřátelených vinařů mohou okoukat i praxi.

11. S vývrtkou se naučí každý

K tomu není třeba nic dodávat. Sommelierská práce už dávno není snobskou záležitostí pro vybrané, bílé rukavičky už se nenosí a vína méně znalý host určitě ocení, když mu k vínu sommelier poví hezký (a pravdivý) příběh místo technikálií o terroiru, délce vinných kořenů a měsících v sudu. 

Sníte o práci s vínem bez rukaviček? Zamiřte na Zapoj se a vyberte si svou příležitost. 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.