Co dům dal. Ambiente spouští podcast, v němž pátrá nejen po hospodské historii

3. listopadu 2023
Foto: Jakub Dohnálek
Spisovatel Lukáš Berný, historici, urbanisté, hospodští, lidé z Ambiente a informace, které v učebnicích nenajdete. Na platformách Soundcloud a Spotify si teď můžete pustit nový reportážní podcast Co dům dal. Co se dozvíte a které oblasti historie a kultury jsme už stihli propátrat?

Historie našich podniků je pro nás v Ambiente stejně důležitá jako to, co se odehrává na talíři. A proto jsme se rozhodli věnovat událostem minulým i aktuálním prostor nejen v článcích, ale nově i prostřednictvím podcastu.

Co dům dal

Nasaďte si sluchátka a zaposlouchejte se do podcastu Co dům dal. Spisovatel Lukáš Berný, historici, urbanisté, hospodští, lidé z Ambiente a informace, které v učebnicích nenajdete. Vydejte se s námi na místa, kde se píše hospodská historie. Najdete ho na Spotify, Soundcloudu a na Apple i Google podcastech.

„Už dlouho spolupracujeme se spisovatelem Lukášem Berným. Vždycky se ponoří do pátrání a přinese spoustu historických perel, které servíruje zábavně a stravitelně. A protože pracuje v rádiu a umí mluvit, řekli jsme si, že by stálo za to ještě víc rozšířit tuhle jeho detektivní práci do světa,“ říká Šárka Hamanová, která vede komunikaci v Ambiente.

Lahůdky z české historie

Dům U Zelené žáby, U Bílé kuželky, cukrárna Myšák nebo Café Savoy. To jsou příklady míst, která žijí pohostinstvím už nějakou tu dekádu. Jak se v těchto podnicích jedlo, pilo a vůbec trávil čas, probíráme se spisovatelem a autorem knihy Kde pijí múzy Lukášem Berným, který je zároveň něco jako soukromý detektiv Ambiente.

„Cílem ovšem není zahltit posluchače informacemi. Chceme je vzdělávat zábavnou formou, a tak vybíráme lahůdky a snažíme se propojit minulost se současností. I proto jsem rád, že lidé z Ambiente přistupují k historii s pokorou a není jim lhostejná,“ popisuje projekt Lukáš.

V průběhu let pro nás prozkoumal historii některých Lokálů, restaurace U Kalendů i domu U Zelené žáby, jemuž se věnuje první díl. Audio reportáže prozradí třeba to, které slavné osobnosti lokály navštěvovaly. Aktuální dění v podnicích pak shrnují šéfkuchaři, manažeři a další zaměstnanci, kteří ducha restaurace utvářejí.

Dějiny jídla i měst

Některé z epizod jsou věnovány jídlům – typicky českým, ale i těm převzatým, o kterých ví hodně historik Martin Franc. Vyrazíme za příběhem taliánů, věnečků, vídeňského řízku, šneků i kapra. A řeč bude také o knize Kuchařská škola a její autorce Marii B. Svobodové, jíž vzdávají hold hned dva podniky: La Degustation Bohême Bourgeoise a Marie B.

Fakta zasadí do kontextu – respektive dům do čtvrti – urbanista, popularizátor Prahy a průvodce Petr Kučera. V reportážích popisuje, jak vypadaly domy a podniky při původní výstavbě i to, jak se proměňovalo okolí, tedy bloky, ulice i celá čtvrť. Věděli jste například, že dnešní Staroměstské náměstí a přilehlé domy měly být už dávno zbourané?

Co dům U Zelené žáby dal? První díl je na světě!

V pilotním díle naše redaktorky vyrazily do domu U Zelené žáby, kde dnes sídlí Brasileiro – jedna ze dvou brazilských restaurací Ambiente. Na churrasco sem hosté chodí přes dvacet let, ale samotný dům žije pohostinstvím už od středověku.

Tehdy v prostorách fungoval výčep a vinárna. Místní hospodští vlastnili v okolí Prahy vinice, které byly zdrojem nekonečných pohárů. Dozvídáme se, že ke zdejším štamgastům prý patřili kat Mydlář i král Václav IV. Spisovatel Lukáš Berný v podcastu prozradil, proč sem chodil Václav IV. v převleku, i to, proč býval katův korbel přikovaný ke zdi. Generální manažer Radek Macura pak doplňuje, na co si v Brasileiru potrpěl svého času stálý host Karel Gott, a šéfkuchař Martin Matys na mikrofon prozrazuje záhadnou historku.

Chystáme nášup

V následujících dílech se můžete těšit na exkurz do rakousko-uherské kuchyně, která výrazně ovlivnila českou gastronomii. Své o tom vědí kuchaři a ostatní personál v Café Savoy, kde se tato kulturní fúze propsala do kavárenského menu.

V podcastu Co dům dal zmapujeme také původ uzeniny talián, vývoj tradičních věnečků a jejich království – cukrárny Myšák. Jeden z dílů bude věnován kaprovi, který se až v posledních dekádách stal výhradně vánoční záležitostí. Naopak šneci bývali za První republiky vánoční klasikou, a dnes je na menu restaurací najdeme zřídka. Proč? V Co dům dal půjdeme naproti odpovědím. Máte se na co těšit.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.