Co dům dal: Po stopách kuchařky a autorky Marie B. Svobodové

3. dubna 2024
Foto: Jakub Zeman
Tentokrát jsme vydali po stopách známé-neznámé Marie B. Svobodové, podle jejíž kuchařky vaří v michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise a ve stejnojmenném podniku Marie B. Střípky z Mariina života posbíral spisovatel Lukáš Berný a fenomén autorek v 19. století objasňuje historik Martin Franc. Přečtěte si úryvek a nalaďte se k poslechu.

Začněme tím, že dodnes nevíme, co značí ono „B“  v Mariině jméně. Možná odkazuje k přezdívce, možná k druhému křestnímu jménu. Záhadou zůstává i datum narození. „Díky starým novinám jsme našli přesné datum jejího pohřbu, ale v matrice ve Slatiňanech u Chrudimi, kde k němu mělo podle zprávy dojít a kde nám ochotné paní matrikářky datum prověřily, o ní žádný bližší zápis není,“ předkládá střípky z bádání Lukáš Berný.

Proto neznáme ani tak základní fakta, jako kdy a kde se narodila. Anebo jestli jméno není jen umělecký pseudonym, což by vysvětlovalo skutečnost, že ve Slatiňanech není v příslušné době uvedena mezi zesnulými.

Svou knihu, celým názvem Kuchařská škola čili Důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti, chtěla Marie B. Svobodová původně rozdělit do tří dílů, nakonec se rozhodla pro dva. Určeny byly nejen zkušeným kuchařkám, ale také začínajícím hospodyním a kromě receptů se tu objevují například i podrobné návody, jak zvíře usmrtit, rozporcovat a jak ho celé zužitkovat.

První díl vydala Marie B. Svobodová vlastním nákladem už v prosinci 1893. „Jsme na konci 19. století, takže hospodyněmi byly výhradně ženy. Marie tedy celou knihu adresuje jim, zejména mladým slečnám, kterým chce být rádkyní, která je bude provázet zaměstnáním hospodyně. Ale stejně tak knihu doporučuje už zkušenějším kolegyním – a skutečně měla co nabídnout všem,“ vypráví Lukáš Berný.

Od kuchařiny k fyzice

Marie B. Svobodová byla podle všeho vzdělaná – ačkoliv nevíme, jakého vzdělání dosáhla a na které škole. Její kuchařka totiž dokazuje, že rozuměla i mnoha dalším oborům.

„Marie chtěla, aby její čtenářky přemýšlely, a aby hlavně věděly, proč to nebo ono mají dělat. A tak to bere skutečně od podstaty, mnohokrát vysvětluje chování jídla při přípravě přes základní fyzikální, přírodní zákony, chemii, fyziku, ale zároveň to všechno říká naprosto srozumitelně, aby ji pochopili i čtenáři řekněme nepříliš vzdělání,“ dodává Lukáš Berný.

Žena jako autorita

Fenomén autorek kuchařských knih se však zrodil už mnohem dříve. Soubor receptů pod svým jménem vydala už na přelomu 17. a 18. století Eleonora Maria Rosalia von Liechtenstein. Podle historika z Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd Martina France ovšem byla dost možná jen, řečeno dnešním jazykem, patronkou knihy. Vysvětluje proč:

„Poukázal bych na to, že ženské zkušenosti byly brány jako něco, co knihám dodávalo na autoritativnosti. V19. století dokonce vyšla kniha, která byla přiřčena jisté Jiřině Slavomilské – šlo o pseudonym, za kterým se skrýval muž. Ženské jméno bylo totiž vnímáno jako něco atraktivního, dodávajícího punc autority.“

K výrazným autorkám kuchařek patří i Marie Janků-Sandtnerová, Anna-Maria Neudecker, Luisa Ondráčková a samozřejmě nejznámější Magdalena Dobromila Rettigová.

Rady Marie B. Svobodové v praxi

Ze staré kuchařky Marie B. Svobodové čerpají od srpna 2023 i v novém podniku Ambiente – Marie B a už od otevření také v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. Jak? To nám popsal sous-chef Marco Christov: 

„U nás v degustaci je ,Maruškou‘, jak kuchařce říkáme, inspirován aspoň kousek v každém pokrmu. Když si v českých receptech nejsem něčím jistý, běžím nahoru – tam máme kancelář – a kouknu do knihy a inspiruju se. Koukám jak na recepty, tak na postup, ale beru si z něho jen malé úryvky, to, jak má jídlo vypadat. Pak už recept předěláváme do moderní podoby,“ říká v podcastu Marco.

View post on Instagram
 

Chcete se dozvědět víc? Stačí vám k tomu 15 minut! Zhruba tolik mají díly série Co dům dal. Podcast najdete na platformách Spotify, Google podcasts, Apple podcast i Soundcloud.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.