Jak na stáž? Letenky, ubytování a balení

11. listopadu 2016
Co si určitě přibalit, a co by vám jen zbytečně zabíralo místo? Kde je chytré šetřit, a kde se vám to naopak hrubě nevyplatí, i když to na první pohled vypadá taaak lákavě? Tady je lekce strategického plánování na domluvenou stáž.

Jak se dostat na místo

Každý nejspíš má svůj osvědčený způsob cestování; já třeba sháním letenky přes Kiwi.com, protože umí skvěle pospojovat i letenky do nejpodivnějších koutů světa.

Je super, když se vám povede ušetřit, ale zvažte, jestli se vám levná letenka fakt vyplatí. Může se totiž stát, že strávíte na cestě dva dny (takže si musíte kupovat jídlo, které je na letištích drahé a často nejedlé; navíc promrháte den, kdy byste mohli být v práci), odlétáte ze vzdáleného místa, kam se musíte dlouze dopravovat (ani to nebývá úplně laciné), a ještě většinou připlácíte za zavazadlo (nízkonákladovky jeho přepravu nemívají v ceně). Po sečtení všech přidružených nákladů možná rychle zjistíte, že s letenkou, která vypadala o dva tisíce dražší, bude přesun nakonec paradoxně levnější, a navíc mnohem pohodlnější.

Tip: Nezapomeňte, že vezete i nože, a ty jaksi moc nemůžete pronést v příručním zavazadle (pokud si ho nenecháte odbavit).

Kde bydlet

Měli jste v plánu přespávat v hostelu? Šetřete si hrdinství na horší časy. Osobně řeším bydlení většinou přes Airbnb; cenově to vyjde podobně jako hostel, ale máte vlastní koupelnu, kuchyň i dost místa na všechny věci. A taky pračku, což oceníte, pokud si musíte přivézt vlastní rondony.

Ubytování si hledejte v docházkové vzdálenosti (nebo dojezdové, jestli si hodláte půjčit kolo). Například podnájem na okraji Londýna, daleko od příslušné restaurace, vás po přičtení výdajů za dopravu může vyjít nepříjemně draho – nemluvě o tom, že tak přijdete minimálně o dvě hodiny spánku, a ty se vám budou sakra hodit.

Kromě Airbnb můžete zkusit tipy z FB skupin typu „Češi v... (Kodani, Londýně, Paříži...)“ nebo flatsharing (jedete-li na déle). Dobrodruzi můžou na Couchsurfingu nabídnout vaření za nocleh někde na gauči. Takhle jsem bydlela během stáže na Havaji, ale možná se mi to poštěstilo díky tomu, že tam žijí extrémně hodní lidé.

Domácí příprava

Rozhodně si o cílové restauraci před odjezdem zjistěte co nejvíc. Sledujte ji na Facebooku, Twitteru, ale hlavně na Instagramu. Pohled do zákulisí vám často nabídne právě Instagram kuchařů i dalších zaměstnanců; například v Nomě se o to skvěle stará servírka Katherin.

Taky si prostudujte jejich kuchařku, ať pochopíte jejich filozofii i techniky, které v receptech používají. Dejte na rady kuchařů, kteří tam byli na stáži před vámi; vyhledejte si články, v ideálním případě i seriály (zmíněný Mind of the Chef), dokumenty (z nejnovějších například Chef´s Table, Noma: My Perfect Storm nebo Fucking Perfect o Sergii Hermanovi), anebo dokonce filmy.

Čím víc informací získáte předem, tím rychleji se na místě zorientujete. Budete vám už totiž jasné, proč určité věci dělají zrovna takhle, a zbude vám víc času sledování podstatného – toho, co se nedá nikde vyčíst ani zjistit. A to je přece hlavní účel stáže!

Co s sebou

Zjistěte si, jaké mají v dané zemi zásuvky, a případně si vezměte redukci. Holkám s delšími vlasy doporučuju přibalit fén; na spánek vám nejspíš zbude sotva pár hodin, během kterých vám vlasy ani nestihnou uschnout, a třeba v Anglii vám za fénování imunita poděkuje.

Taky si pořiďte druhý telefon: když jste někde déle než dva týdny, rozhodně se vyplatí koupit si místní SIM kartu. Oceníte to, až se budete domlouvat s kolegy. Budou se vám hodit data, abyste v neznámém městě zbytečně nebloudili a mohli si kdykoli vyhledat spojení, a často získáte i výhodnější volání do ČR.

Máte pouzdro s třiceti noži? Většinu nechte doma. Vlastně bohatě stačí tři až pět nožů; nejvíc využijete univerzální velký, potom malinký na zeleninu, možná ještě nůž na ryby a ten řeznický. Vezměte si také svoji minutku. Taky existuje velká pravděpodobnost, že po vás budou chtít uvařit aspoň jednu českou personálku. Pokud už předem víte, že k tomu budete potřebovat české koření nebo jiné tradiční suroviny, které se v zahraničí špatně shánějí, přibalte si trošku s sebou.

Zato s oblečením se kroťte; stejně budete většinu času zavření v kuchyni. Přesto si pro jistotu vezměte jeden společenský outfit. Ve většině restaurací dostanete na konci stáže za odměnu večeři v domácím podniku, tak ať jim tam nedorazíte v teplákách nebo ať si kvůli tomu nemusíte kupovat košili (šaty) nebo boty.

S čím počítat

Stáže jsou neplacené. Ačkoli i to se v poslední době mění, protože je poněkud zvláštní, když špičková restaurace funguje jako podnik se třemi zaměstnanci a třiceti stážisty pracujícími zdarma. Zase ale tím pádem nepotřebujete pracovní vízum, což oceníte, pokud se chystáte do USA, Kanady nebo Austrálie. Občas vám i zajistí ubytování, ale to se týká spíš restaurací na konci světa jako Fäviken nebo In de Wulf, kde se nocleh hledá dost těžko.

Města bývají drahá, zvlášť Londýn a severské země. Přesto si naplánujte pobyt tak, abyste přijeli alespoň dva dny před nástupem do práce a stihli se v klidu nastěhovat, koupit si SIM kartu, kartu na dopravu a zorientovali se. Stejně tak si nechte minimálně dva nebo tři dny po stáži na to, abyste prozkoumali i další restaurace, když už tam jste. Londýnem, Kodaní nebo Stockholmem se musíte jako kuchaři projíst!

Takže stáž domluvená, letenky a ubytování koupené, zabaleno… A třetí díl bude o tom, co a jak, až dorazíte na místo činu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.