Kávový slovník

4. ledna 2016
Foto: Marek Kučera
Espresso, cappuccino, flat white, aeropress. Kdo se v tom má vyznat? Osvojte si správný „kafeslovník“ a staňte se vysněným zákazníkem každého baristy!

Espresso & spol.

Espresso – 7 až 10 gramů mleté kávy je extrahováno pod tlakem 9 barů. Výsledkem je silný, koncentrovaný nápoj o objemu 25 až 35 ml. Snoubí se v něm sladkost s hořkostí a kyselostí, spolehlivě vás nabudí a jeho intenzivní chuť přetrvá v ústech i několik minut.

Double espresso – Nevíte, kde vám hlava stojí? Máte za sebou bezesnou noc? V tom případě vsaďte na dvojitou dávku kávy. K přípravě double espressa používáme 16 až 21 g mleté kávy. Při extrakci vznikne nápoj o objemu 50 až 60 ml.

Espresso macchiato – Espresso s troškou mléčné mikropěny v šálku o objemu 60 až 90 ml. To pravé pro milovníky espressa s kapkou mléka! Bonusové body dostanete za správnou výslovnost [makijáto].

Cappuccino – Nápoj o objemu 150 až 180 ml. Skládá se z espressa, mléka a našlehané mléčné mikropěny o teplotě 55–63 °C. V dobře připraveném cappuccinu se snoubí typická chuť kávy s nasládlým mlékem. Zkuste to jednou bez cukru – uvidíte, že vlastně není potřeba. A když nebudete míchat pěnu (a olizovat lžičku), budete mít u baristy respekt.

Flat white – Dvojité espresso a našlehané mléko s velmi jemnou mikropěnou. Výsledný objem je asi 150 ml. Flat white se zrodil v Austrálii a na Novém Zélandu (vedou se o tom spory), vyniká intenzivní kávovou chutí. Charakteristická je pro něj maximálně centimetrová pěna. Je to nejpopulárnější druh kávy připravené z espressa.

Caffe latte – Největší z mléčných kávových nápojů, o objemu asi 250 ml. Skládá se z espressa a našlehaného mléka s mikropěnou. Zapomeňte na příchutě, noční můru všech baristů, a vychutnejte si přirozenou mléčnou sladkost.

Americano – Espresso zalité horkou vodou v poměru asi 1:5, takže máte větší, ne tak intenzivní černou kávu. V Česku téhle kávě někteří lidé říkají presso, lungo, setkat se můžete i s označením long black. A co je přesně české presso? Propouští se celý objem šálku přes kávovar. Extrakce trvající mnohdy i minutu způsobuje, že nápoj obsahuje nejen příliš mnoho kofeinu, ale i škodlivé látky. Pijte proto raději americano, váš žaludek to ocení.

Filtrovaná káva

Nejpopulárnější káva na světě si v Česku teprve svoji pozici vydobývá. Filtrovaná káva má oproti nápojům z espressa daleko větší chuťové spektrum. S domácí přípravou z instantní supermarketové kávy nemá nic společného. Pokud je připravena správně, vznikne vynikající nápoj, určený k delšímu popíjení. Káva je chuťově jemná, a přitom dostatečně silná.

Batch brew – Překapávaná káva přichystaná strojově ve větším množství. Příprava není časově náročná, proto bývá batch brew levnější než ostatní filtrované kávy. Strojová výroba navíc zajistí konzistentní výsledek.

V60 drip – Připravuje se v nádobě ve tvaru trychtýřku, který má úhel 60 °. Do nádoby se vkládá papírový filtr a mletá káva (musí být namleta víc nahrubo než do espressa). Potom se pomalu zalévá vodou o teplotě 93 °C. Extrakce trvá okolo tří minut. U filtrované kávy je zajímavé sledovat, jak se v průběhu chladnutí proměňuje chuť. Na začátku cítíte převážně intenzivní chuť kávy, později se káva začne rozvíjet a ozvou se další tóny. Rozeznat můžete například čokoládu, oříšky, květiny či ovoce.

Aeropress – Nejmladší nástroj na přípravu filtrované kávy, který vznikl v USA. Káva se ručně stlačuje přes papírový filtr. Z 15 až 20 g mleté kávy a vody o teplotě 93 °C vznikne nápoj o objemu asi 250 ml. Vyzkoušejte aeropress bez mléka a cukru. Zatímco V 60 je v chuti komplexnější a plnější, Aeropress je šťavnatější a svěžejší. Vytrénujete si senzoriku a po čase ucítíte v každém šálku i desítky různých tónů. Pití kávy nebylo nikdy tak zábavné!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.