Legendy za pípou: Za kým chodí na pivo výčepní z Ambiente?

24. října 2023
Foto: Kuba Zeman
Kvalita piva je samozřejmě zásadní, stejně důležitá je však technika čepování – a osobnost výčepního. Ten je pak tváří celé hospody a dokáže vytvořit svébytnou atmosféru, za kterou se hosté vracejí.

Petr Tichý z hospody U Zlatého tygra

„K Tygrovi chodím za Petrem,“ konstatuje výčepní Ambiente Tomáš Krčmář. A rozhodně není sám! Petr Tichý je doslova ikonou hospody U Zlatého tygra. Je to svéráz, málokoho si pustí k tělu, ale pivo čepuje jedna báseň. A dokonce má i specifický grif, kterého si každý výčepní hned všimne – půllitr nejprve obkrouží pěnou a teprve pak se pustí do čepování.

Tomáš Hrnčíř z Lokálu U Bílé kuželky

Maestro, kterého zmíní snad každý výčepák z Ambiente, když se zeptáte, od koho se učil nebo kdo ho inspiroval. Tomáš je mistrem republiky v čepování piva a otevíral už dva Lokály – Dlouhou a Kuželku. V té ho můžete potkat za výčepem dodnes.

View post on Instagram
 

Lukáš Vitásek z restaurace Na Hradčanské 

Švejk za výčepem? Zřejmě nejvíc ho připomíná Lukáš Vitásek, vítěz soutěže Master Bartender z roku 2015. Tomáš Krčmář o něm říká: „Má dokonalou techniku, jeho čepování je jako symfonie. Mezi pražskými výčepními je velmi vážený.“

Bohouš Kundrt z Jelínkovy pivnice (U Jelínků)

Výčepní legenda Plzeňského Prazdroje má kromě excelentní techniky čepování taky vytříbené poznávací znamení – natočený knírek, díky kterému si ho rozhodně s nikým nespletete. Začínal U Zlatého tygra, pak se přesunul k Jelínkům a už tady zůstal. Pivo tu čepuje více než třicet let!

Tomáš Babica z restaurace U Pinkasů

Poznáte ho podle šátku kolem krku a vestičky – svůj výčepácký „mundúr“ v podstatě nesundává. Tenhle chlapík je skutečná legenda, takto titulovaná přímo od Plzeňského Prazdroje!

Igor Kolivoško z restaurace U Červeného jelena

Držitel slovenského titulu Master Bartender má zástěru posetou desítkami odznáčků a visí na kšandách se vzorem pivních půllitrů. Mezi výčepními je to známá persona, která si svou slávu nezískala jen netradiční uniformou, ale hlavně precizně zvládnutou technikou čepování.

Filip Vokatý z hospody  U Černého vola 

„Vůl“ na Loretánském náměstí je legenda sám o sobě. Ovšem pozor, přestože je to velmi stará hospoda, při péči o pivo se tu řídí nejnovějšími trendy. A to zásluhou výčepního Filipa Vokatého, kterého si štamgasti možná pamatují z placu. „Poté, co se tenhle vtipný svéráz postavil za výčep, kvalita piva šla jednoznačně nahoru,“ říká uznale výčepní Lucie Janečková. Stejně svérázná je i hodina, od které tady dostanete pivo – Vůl otevírá už v deset ráno!

Tereza Pospíšilová z Pultu

Mezi legendami musíme zmínit také kralující vítězku Zlaté pípy, soutěže výčepních z Ambiente. Terka, kterou jistě mnozí z vás dřív potkávali v Lokálu Hamburk, se v Pultu stará nejen o pivo, ale o chod celého podniku. Stavte se ji pozdravit – a rovnou si pohlaďte Zlatou pípu, která se tu skví na výčepu.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.