Na pivo do řeznictví
Na začátku března vyjela „delegace“ z Našeho masa s odborným dohledem mistra výčepního Lukáše Svobody do Frýdlantu. Mise byla jasná: vybrat nové pivo, které by chutí přesně zapadalo do konceptu malého řeznictví. Frýdlantský pivovar zabodoval už tím, že na své ležáky zásadně používá české suroviny. Vítězná dvanáctka se vaří z Žateckého poloraného červeňáka.
Slepá degustace
Po prohlídce pivovaru přichází na řadu slepá degustace. „Dostanete tři piva: naši desítku, jedenáctku a dvanáctku v náhodném pořadí,“ instruuje kolegy sládek Pavel Palouš. Kromě piv dostávají i degustační lístek, aby každý z přítomných obodoval všechny možné faktory: chuť, barvu, vůni, říz... Nakonec se body sečtou a pivo s nejvyšším počtem vyjde ze souboje jako favorit.
Celou degustaci provázela bouřlivá diskuse. Začala hned zkraje – hádáním, v jakém pořadí sládek piva asi čepoval:
„Podle mě to jde postupně: desítka, jedenáctka a poslední je dvanáctka.“
„Ne, ne, prostřední je určitě dvanáctka!“
K ochutnávání patří i malé občerstvení, které pomůže lépe odlišit chutě jednotlivých piv. Postaralo se o něj Naše maso: šunka od kosti, přeštická klobása, škvarky a chléb.
A vítězem se stává...
Lichý počet degustátorů znemožnil remízu a vítězem se po dlouhých sporech stala „dvojka“, pod kterou se skrývala frýdlantská dvanáctka. „Je z ní cítit, že to dělají poctivě – má skvělý říz a čitelný drajv,“ popisuje přednosti piva řezník Michal.
Pivo není jediné, co se v Našem mase změnilo. Od konce dubna si můžete frýdlantskou dvanáctku načepovat z nového výčepu, který má i nově řešené chlazení na dva sudy. „Oba jsou vždycky vychlazené na čtyři stupně, takže sudy stačí přerazit a s ničím se nemusí hýbat,” pochvaluje si snadnou manipulaci manažer řeznictví Jirka Michal.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.