Na zdraví! 14 způsobů, jak se v Ambiente staráme o pivo

15. dubna 2024
Foto: Jakub Zeman
Dokonale čisté sklo, pivo, co má říz, hustá a krémová pěna a správná teplota. Na pečlivě ošetřeném pivu si zakládáme. Co všechno děláme pro to, abychom ho uměli nejen skvěle čepovat, ale taky o něm věděli první poslední?

1. Školení a průkazy výčepních

Poctivému tréninku výčepních věnujeme spoustu času. Teprve o třech měsících výčepní dostane svou zástěru a může sundat odznáček „školím se“. Pak musí ještě projít zkouškou, a pokud ji zvládne, získá průkaz výčepního. Což je zároveň jedna z podmínek účasti v soutěži Zlatá pípa.

Některým to ale nestačí a chtějí se stát mistrem výčepním. A co že pro to musejí udělat? Zvládnout sanitační a senzorické zkoušky, absolvovat stáž v podniku, který nepatří do skupiny Ambiente, a proškolit nového výčepního.

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.

2. Setkání výčepních 

Výčepní se pravidelně scházejí, nejen aby si popovídali, ale především aby sdíleli postřehy, informace, rady a tipy. Na těchto setkáních se taky slavnostně předávají průkazy novým kolegům.

3. Kdo je létající výčepní? 

Tuhle pozici vymyslel Lukáš Svoboda, spoluzakladatel Lokálů a mistr světa v čepování piva. „První čtyři roky jsem se o pivo v Lokálech a Ambiente staral sám, jenže Lokálů přibývalo a já se víc a víc orientoval na vaření piva, degustace a manažerské úkoly. Bál jsem se, že ztratím kontrolu nad kvalitou, a proto jsem vymyslel funkci létajícího výčepního,“ vysvětluje Lukáš.

„Uvolnily se mi ruce i hlava a díky tomu pak vznikaly aktivity, jako je Pražská pivní zoo, pivní týmování, sanitace nebo mobilní výčepy,“ vypočítává. Prvním létajícím výčepákem byl Luboš Dupák, po něm nastoupila Lucka Janečková. Dnes tuto funkci zastává Martin Novopacký. Za úkol má kontrolu kvality, stará se o technické záležitosti a je u toho, když se staví nový Lokál.

Hlavním výčepním Lokálů je Tomáš Krčmář, který má na starosti vedení a trénink výčepních. Lucka Janečková zase vede veřejné i interní kurzy Školy čepování a šíří za hranicemi povědomí o české výčepní škole.

4. Pilsner Urquell Master Bartender

Jednou za rok pořádá plzeňský Prazdroj prestižní soutěž Pilsner Urquell Master Bartender pro Českou republiku. V Ambiente máme hned tři vítěze nejen českého, ale dokonce i světového kola: jsou to Lukáš Svoboda, Tomáš Krčmář a Tomáš Hrnčíř.

View post on Instagram
 

Světové finále vyhrál taky František Šťástka, ovšem za USA. Za Spojené státy soutěžil proto, že v té době pracoval jako výčepní v české Hospodě v New Yorku.

Absolvování této soutěže (bez ohledu na umístění) je další podmínkou pro získání průkazu mistra výčepního.

5. Craft Brewers Conference 

Na světovou konferenci o pivu jsme vyjeli za inspirací už loni. Teď v dubnu svou účast zpečetíme nejen šířením osvěty o českém pivu, ale taky tím, že tam budeme učit, jak české pivo správně čepovat – hladinku, šnyt i mlíko. A na jeden večer proměníme tamní pivovar v pravou českou hospodu.

6. Exkurze do pivovarů

Třikrát až čtyřikrát do roka vyrazí výčepní z Ambiente na výzvědy do větších či menších pivovarů, na obhlídku nových i tradičních hospod, ale třeba taky na sběr chmelu anebo do sladovny. A mnohdy zažijí něco zcela unikátního. „Třeba zážitkovou expozici Pilsner Urquell: The Original Beer Experience na Václavském náměstí jsme si mohli prohlédnout ještě před otevřením,“ dává příklad Lucie Janečková.

View post on Instagram
 

7. Sanitace

„Všechny výčepy sanitujeme pravidelně každý týden, přesně podle norem a schválených postupů. K tomu jsme ještě přidali velkou sanitaci, aby kvalita našeho piva byla co nejlepší. Pokud vím, nikdo jiný to nedělá,“ zdůrazňuje Lucie Janečková.

View post on Instagram
 

Při velké sanitaci se provádí totéž co při týdenní, navíc se ale mění ty rychlospojky, které to potřebují, a zároveň se do poslední součástky rozeberou všechny kohouty. „Stejně jako při pravidelné sanitaci čistíme sondy na měření průtoku a narážeče na sudy i na tanky. Když to sečtu, je to opravdu hodně dílů, bez rychlospojek zhruba osmdesát,“ odhaduje Lucie.

8. Maximum o pivu 

Desetiměsíční kurz Maximum o pivu je určen všem, kteří to s pivem myslí opravdu vážně. Účastníci díky lektorům získají přehled, jaký má málokdo. Dozvědí se mnohé o historii piva, jeho výrobě, uskladnění, čepování a samozřejmě i o jeho chuti.

Absolvují senzorické a sanitační zkoušky, získají profesní osvědčení a také přístup k cenným zkušenostem i důležitým kontaktům. Kromě toho kurzisty čeká výjezd na pivní veletrh v Norimberku, pivní tour v Mnichově a vaření vlastního piva.

9. Zlatá pípa

Zlatá pípa je soutěž mezi výčepními napříč Lokály a vybranými restauracemi Ambiente. Deset soutěžících se každoročně utká v boji o putovní zlatou pípu, ze které pak vítěz čepuje v domovské restauraci. Navíc dostane odměnu 100 000 Kč. O tom, kdo vyhraje, rozhoduje porota složená z odborníků a štamgastů. Soutěžící jsou hodnoceni průběžně po dobu osmi měsíců, a to na základě jednotlivých disciplín i hlasování fanoušků.

10. Škola čepování Lukáše Svobody

V téhle škole se učí čepovat pořádné pivo – jak hladinku, tak i šnyt nebo mlíko. Vyrazit můžete taky na pivní tour po známých pražských hospodách, nazvanou Pražská pivní zoo. Těšit se můžete na procházku, na které budete jíst a pít, co hrdlo ráčí. Okouknete Pražský hrad, projdete se po Malé Straně, Karlově mostě a Starém i Novém Městě a na závěr si vyzkoušíte čepování piva.

Kromě toho se můžete přihlásit na kurzy Pivní týmování (nevšední teambuilding s mistrem výčepním), Jak na hladinku (rychlokurz čepování) a Kam na pivo (prohlídka zákulisí proslulých pražských podniků a ukázka různých stylů piva i čepování). V nabídce je i poukaz na Narozeninové čepování – oslavenec zažije svých pět minut slávy jako mistr výčepní.

View post on Instagram
 

11. Mobilní výčep

Aby si milovníci piva mohli svůj oblíbený nápoj čepovat i sami doma, případně kdekoli jinde, máme k zapůjčení mobilní výčep. Lze ho jednoduše objednat online. Na výběr je hned několik typů – od nejmenšího s příznačným názvem Baby až po Cirkus, který dokáže uhasit žízeň až tisícovce lidí. Větší mobilní výčepy obsluhují výčepní z Ambiente, s malými to zvládnete sami. 

12. Degustační rada 

V pivním baru Pult mají jednu specialitu – na čepu je tu šest ležáků, které každoročně vybírá degustační rada. Ve stálé nabídce zůstávají dva české ležáky a k nim rada rok co rok přibere čtyři další. V průběhu degustace ochutnává stávající i nové ležáky.

„Chceme být objektivní, a tak vybíráme ze všech piv naslepo. Hledáme ta s největší pitelností, nejsme ovšem degustační soutěž. Může se stát, že vyměníme všechno, ale taky nemusíme vyměnit nic,“ vysvětluje generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová. 

13. Institut PIVO

Znáte Školu čepování? Tak si zapamatujte nový název: Institut PIVO. Jde o novou značku, která loni vznikla právě ze Školy čepování. Institut PIVO zajišťuje například sanitaci pro jednotlivé Lokály a trénink výčepních, jeho posláním je ovšem i vzdělávání – organizuje kurzy (Školu čepování, Pražskou pivní zoo a další), včetně novinek Jak na hladinku a Kam na pivo. Zkrátka hlavní misí je pečlivě ošetřené pivo! 

14. Noviny Štamgast

Až půjdete do Lokálu, objednejte si k pivu jednoho Štamgasta – jen se nedivte, že nedorazí živý člověk, ale čtyři strany hospodského čtení, vtipů a sudoku. Noviny pro hosty Lokálů vycházejí šestkrát ročně. 

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.