Ochutnejte zážitek Anemoia. Head chef michelinské Hide Yiannis Mexis uvaří vlastní menu ve Štanglu

10. dubna 2024
Foto: Archiv Ambiente
Kvalitní suroviny, cit pro detail a důraz na mezilidské vztahy. Na těchto pilířích stojí spolupráce mezi londýnskou michelinskou restaurací Hide a pražským Štanglem. Začalo to inspirační cestou, pokračovalo týdenní stáží a vrcholem bude degustační večeře na známé adrese v Karlíně. Jak se to celé upeklo a kdy se bude konat výjimečný pop-up?

Když člověk vyráží za inspirací, mnohdy najde víc, než co hledal. A tak se stalo, že cesta lidí  z Ambiente do londýnské michelinské restaurace Hide bude završena degustační večeři, kterou v Karlíně uvaří sám head chef Yiannis Mexis. Pop-up, který připraví, pojmenoval Anemoia – s tímhle názvem i konceptem již navštívil několik evropských měst.

Kdy a kde?

Devět chodů pro přesně 36 hostů naservírují ve Štanglu v neděli 28. dubna. „Yiannis přiletí už ve čtvrtek 25. dubna, seznámí se s kuchyní a zbytkem týmu. V pátek a v sobotu budeme společně vařit,“ říká manažer Štanglu Rudolf Herman a dodává: „Utvrdil jsem se v tom, že týmová práce je pro nás alfa a omega veškerého dění. Kolegové jsou nadšení, že se mohou do pop-upu zapojit. Věřím, že každá taková zkušenost nás obohatí a rozšíří nám obzory.“

„Anemoia je staroanglický pojem a znamená nostalgickou touhu po minulosti, kterou jsme neměli možnost zažít. Je to tedy i nostalgie po jídle, které jsme nikdy neochutnali. A naším cílem je uspokojit tuto potřebu prostřednictvím gastronomického zážitku,“ vysvětluje. 

Devítichodová večeře, jejíž skladbu má Yiannis pod taktovkou, představí i takové suroviny, které se na menu ve Štanglu běžně nevyskytují. Pod menu Anemoia se podepíše Yiannis, ruku k dílu však přiloží celý tým Štanglu, který ten večer usadí přesně 36 hostů

„Náš šéfkuchař Martin Štangl a sous-chef Omar jsou s Yiannisem ve spojení. Baví se o tom, jaké suroviny jsou u nás dostupné, Yiannis si nicméně přiveze i něco svého, a pro nás tedy cizokrajnějšího,“ prozrazuje Rudolf Herman, manažer Štanglu. 

View post on Instagram
 

Víno spojuje

A jak celá spolupráce vznikla? Důležitým spojníkem byl sommelier Martin Kleveta, který už osm let působí v Londýně. V michelinské Hide, kterou najdete naproti Green Parku, čtyři roky pracoval jako asistent hlavního sommeliera. 

View post on Instagram
 

„S Martinem spolupracujeme v rámci vinného vzdělávání, a to nejen u nás ve Štanglu, ale v celém Ambiente. Završením spolupráce bude právě pop-up Anemoia, na který přijede Martin napárovat vína k jednotlivým chodům,“ doplňuje Rudolf Herman. Momentálně působí Martin Kleveta coby head sommelier v restauraci Alain Ducasse at The Dorchester, která má na kontě tři michelinské hvězdy. 

Stáž jako cesta ke spolupráci

Restaurace Hide byla jedním z cílů inspirační cesty po Londýně, kam vyrazil manažer Rudolf i pár dalších lidí z Ambiente a kde se právě Rudolfovi podařilo domluvit týdenní stáž pro kolegu ze Štanglu Dávida Habinu. 

View post on Instagram
 

Na stáži mohl Dávid nahlédnout pod pokličku třípatrové restaurace, která některé dny obslouží až dvě stě hostů, a přesto si umí udržet michelinskou hvězdu – tu získali jen půl roku po otevření v roce 2017. „V Hide jsem rozhodně viděl věci, které využijeme ve Štanglu a možná i v Esce. Celou stáž hodnotím jako super zážitek, a hlavně jako velkou zkušenost,“ rekapituluje Dávid.

A protože dobré vztahy se mají pěstovat a kultivovat, spolupráce Hide a Štanglu bude završena právě degustační večeří. 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.