Pro pistácie vyrážejí z Myšáka až na Sicílii. Zamiřte pro jejich pistáciové máslo, krém nebo plněný vdolek

19. dubna 2024
Foto: Jakub Zeman
Abyste ochutnali tu nejlepší sicilskou pistácii, nemusíte nutně vyrážet přes půl Evropy. Stačí zajít do cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici, kde nedávno obohatili právě pistáciovou nabídku. Co u nich ochutnáte a jak to vypadá, když se cukráři vydají pro surovinu až na svahy Etny?

Do poctivého větrníku patří kvalitní vejce, máslo a pravá vanilka – a zrovna tak si zaslouží tu nejlepší náplň i pistáciový vdolek, který si hosté v cukrárně Myšák oblíbili. A proto se generální manažer Tomáš Hánek spolu s šéfcukrářem Lukášem Pohlem a Lucií Jeníkovou z cukrářské výroby vydali na Sicílii, aby takový ořech našli. Od jejich první cesty uběhl teprve rok a už teď jsou myšákovské poličky plné prvotřídních pistácií z Bronte.

Z Prahy přes Syrakusy až do Bronte. A zpět.

„Poprvé jsme na Sicílii vyrazili dodávkou s Alešem Karpíškem v březnu 2023. Vůbec jsme tehdy nevěděli, jak to dopadne. Měli jsme kontakty na louskárnu Loman, od které dnes odebíráme mandle, ale to bylo všechno,“ popisuje začátek pátrání po „geniální“ surovině šéfcukrář Myšáka Lukáš Pohl.

Zatímco v louskárně balili pro cukrárnu mandle, tým Myšáka se vypravil ze Syrakus do Bronte, tamní pistáciovými sady jsou totiž vyhlášené. A mise byla úspěšná. „Přiletěl tam za námi ještě Tomáš Karpíšek a společně jsme sehnali další kontakty, až jsme se dostali do sadu a továrny na pistácie. Z této cesty jsme si jich odvezli 500 kg,“ vzpomíná Lukáš. 

Ořechy z Bronte se cukrářům v Myšákovi osvědčily natolik, že se s asociací Smeralda, která se o sady spolu s majiteli stará, domluvili na pravidelných objednávkách. A protože dobré vztahy s farmáři a dodavateli je třeba pěstovat, i cesty na Sicílii se staly – aspoň prozatím – pravidelnými.

„Jeli jsme se do Bronte podívat i na podzim, kdy se pistácie sklízejí. Do sklizně jsme se sami zapojili, v továrně jsme pak byli u pražení a dalšího zpracování,“ vypráví Lukáš a dodává, že cílem myšákovské cesty za pistáciemi je to, aby si v budoucnu dokázali ořech upražit i zpracovat do krémů a másel přímo v cukrárně. 

View post on Instagram
 

Rodinné dědictví a péče sběračů

Pistácie, se kterými v Myšákovi pracují, mají chráněný krajinný původ. Profesionální sběrači plody sklízejí ze stromů starých 100 až 150 let ručně a dbají na to, aby ani oříšek nepřišel nazmar. „Strojově by to v sadech, ve kterých jsme se byli podívat, ani nešlo. Podloží je skalnaté a špatně přístupné,“ vysvětluje manažer Myšáka Tomáš Hánek.

Napřesrok se pupeny vyštipují – jinak by se v nich usadil škůdce a mohl by celou úrodu zlikvidovat. Stromy navíc v „neplodném“ roce sbírají síly, a tak je další rok nadílka oříšků spolehlivá. 

Sady pistáciovníků se v Bronte dědí z generace na generaci a jsou považovány za rodinný poklad. „Kooperativa Smeralda, od které pistácie odebíráme, dohlíží na to, jak se majitelé o stromy starají. Ořechy od nich odkupují, pak je už sami praží a zpracovávají,“ dokresluje Lukáš fungování sicilského obchodu s pistáciemi.

Letos si Tomáš s Lukášem zaletěli na Sicílii znova. Do Bronte zamířili začátkem jara, kdy byly větvě pistáciovníků ještě holé. „Tentokrát jsme se jeli podívat za dodavateli, abychom si spolupráci lépe nastavili,“ vysvětluje důvod cesty Lukáš. Tomáš ho doplňuje: „Nebyli jsme úplně spokojení s poslední dodávkou a bylo pro nás jednodušší za nimi zajet než všechno řešit po telefonu.“

Ze stromu až do vdolku

Už jste někdy ochutnali pravou sicilskou pistáciovou zmrzlinu nebo jejich tradiční pistáciové máslo? Nemusíte hned kupovat letenku do Katánie – stačí stavit se v Myšákovi a otestovat tamní pistáciový repertoár

View post on Instagram
 

Kromě vdolku z plundrového těsta s pistáciovým krémem a posypkou vám nabídnou i samotný pistáciový krém a máslo. Máslo se hodí na přípravu zmrzliny nebo krémových náplní, s krémem zase vykouzlíte výbornou palačinku k snídani nebo jím ozdobíte krupicovou či ovesnou kaši. 

Balíček sicilského dědictví tu mají i pro ty, kteří chtějí ochutnat ingredienci v surové podobě. V horkých dnech přijde vhod kopeček – nebo celý kelímek – zmrzliny, vyzkoušet můžete i verzi ze sicilských mandlí nebo z piemontských lískových ořechů. „Z pistácií připravujeme také nugát, granolu a krupicovou kaši,“ uzavírá výčet tematické nabídky v Myšákovi šéfcukrář Lukáš. 

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.