Řezník František Kšána radí: Kam pro nejlepší maso v Praze?

9. dubna 2024
Foto: Jan Zima
Jak poznat kvalitní řeznictví? Poradí vám František Kšána – a navrch přidá osvědčené tipy na místa, kde s jistotou dobře pořídíte.

Řeznictví a uzenářství, dvě slova, která u milovníků masa spouštějí Pavlovův reflex. Jenže najít kvalitní řeznictví, kde vám spolehlivě nabídnou prvotřídní maso, je úkol hodný (řeznického) mistra.

Kde nakoupíte?

Chcete přizvat škvařený hovězí lůj do své kuchyně? Vyrazte do řeznictví Naše maso, kde škvařený hovězí lůj koupíte v balení po 220 g. Pokud dáváte přednost spíše sádlu, pak vyzkoušejte sádlo, které je vyškvařené ze hřbetního sádla přeštických vepřů. Koupíte ho v Kantýně nebo na e-shopu.

Řezník, který se zajímá a poradí

Podle řezníka Františka Kšány, kterého můžete znát z prodejny Naše maso, je zásadní první dojem. „Když přijdu do řeznictví, sleduju i detaily, třeba zda mají čisté dveře nebo hezkou výlohu. Také je pro mě důležité, aby se na mě řezník podíval, pozdravil a měl zájem něco mi nabídnout,“ popisuje Fanda Kšána. 

Právě persona řezníka je podle něj alfou a omegou úspěšného řeznictví. Kromě komunikativnosti je pro řezníka zásadní, aby sledoval své zákazníky, dokázal jim nabídnout nejvhodnější variantu a věděl třeba i to, odkud maso pochází. „A pokud si nejste jisti, co z dané partie uvařit, dobrý řezník vám musí poradit,“ zdůrazňuje Fanda Kšána, který řezničinu vnímá jako poslání.

Vůně vládne řeznictví

Není pochyb o tom, že role řezníka je při nákupu masa klíčová. Co dalšího odlišuje kvalitní a vyhledávané řeznictví od průměrného? „V prodejně to musí krásně vonět. Ideálně tak, že se vám hned začnou sbíhat sliny a dostanete chuť na maso,“ vysvětluje Kšána a dodává, že pokud to v řeznictví zrovna nevoní, na vině může být nedostatečná hygiena.

„V každém obchodě je důležité dodržovat hygienu, ale v řeznictví to platí dvojnásob. Musíte neustále čistit pulty a udržovat pořádek. V opačném případě to v řeznictví začne smrdět,“ říká na rovinu. 

Proč si za maso připlatit?

Co řeznictví, to odlišné ceny. Zatímco někde pořídíte vepřovou plec v akci už za 80 Kč, jinde si připlatíte i několik stovek. „Cena masa závisí na tom, jak je produkt kvalitní. Takže čím je cena vyšší, tím by maso mělo být kvalitnější,“ říká František Kšána. Najdou se ovšem i takoví řezníci, kteří jsou především skvělí obchodníci. „Ti vám bez mrknutí oka prodají i maso, jehož kvalita neodpovídá cena,“ upozorňuje.

Pokud chcete kupovat opravdu dobré, a tím pádem dražší maso, ale vaše peněženka na to momentálně není připravena, přijměte za své krédo řeznictví Naše maso. „Chceme, aby si lidé masa vážili, nejedli ho každý den a koupili si kvalitní kousek třeba jen jednou dvakrát do týdne,“ vysvětluje František.

V Našem mase zároveň nečekejte širokou nabídku kuřecího masa, jak je v českých řeznictvích zvykem. „Řídíme se tím, co považujeme za nejlepší, a to se odráží i v poměru jednotlivých druhů masa. Najdete u nás hodně hovězího, hodně vepřového a málo kuřecího,“ konstatuje řezník.

A rada na závěr? „Podle mě je dobré řeznictví takové, kam přijdete jednou, podruhé, pokaždé dostanete vynikající maso a prodavač vám umí poradit,“ shrnuje František Kšána.

František Kšána a jeho oblíbená řeznictví:

Naše maso

Za mě nejlepší řeznictví. Nabízíme především hovězí a vepřové, což jsou masa, která se v Česku jedla odjakživa. Snažíme se chovat zvířata tak, aby žila šťastný život, a pak je správně porazit. Také víme, jak maso optimálně ošetřit a připravit k prodeji. A jelikož z něj v řeznictví i vaříme, můžete se u nás najíst a pak si nakoupit na doma.

Kantýna

Řeznictví a velká restaurace v jednom. V prostorách bývalé banky vznikl krásný koncept s masem z Amasa, kuchaři z Ambiente a skvělou plzní – říkám tomu velké Naše maso. Rád sem beru kamarády i návštěvy ze zahraničí.

Řeznictví Branická

Za mě prototyp rodinného podniku, který krásně funguje. Mají malý pult a šikovného kluka, který to tu vede.

The Real Meat Society

Za The Real Meat Society stojí Paul a Michaela Dayovi. Je to specifické řeznictví, které má svůj vyhraněný styl. Vyzkoušejte a uvidíte sami.

Masology

Tenhle podnik založil můj spolužák Aleš Peterka, který dřív pracoval na vysoké pozici v korporátu. Když za mnou přišel a prohlásil, že si chce otevřít řeznictví, trochu mě překvapil. Ale dělá to dobře! Jeho řeznictví má moderní česko-britský styl a eleganci, Aleš dokonce nosí do práce kravatu.

Maso Křížíkova

Moc šikovní chlapi přímo u metra. Na to, že už to dělají dlouho, vnímají vlivy na trhu, nezamrzli a neříkají, že to nejde. Jsou schopní, flexibilní a dokážou ledacos sehnat.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.