Rychlé a skvělé jídlo? Spaghetti alla chitarra amatriciana z Pasta Frescy

10. března 2024
Foto: Jakub Dohnálek
Špek, víno, rajčata, pasta – znáte spaghetti alla chitarra amatriciana? Šéfkuchař Tomáš Mykytyn vám posílá recept, podle kterého v Pasta Fresce připravují tuhle klasiku už 15 let!

Původní recept na populární špagety pochází z města Amatrice, které v roce 2016 zdevastovalo zemětřesení. Na opravu italského města tehdy vybíral peníze celý svět. Restaurace pomohly právě tím, že darovaly částku z prodaných porcí amatriciany. Teď si tuhle klasiku můžete uvařit i doma.

Ingredience na 2 porce:

  • 60 g italského vepřového špeku guanciale 
  • 200 ml polpy (rajčatová omáčka) nebo 200 g čerstvých rajčat
  • 100 g sýru pecorino
  • 100 ml bílého vína
  • 300 g těstovin (v Pasta Fresce používají druh chitarra) 
  • čerstvé chilli podle chuti
View post on Instagram
 

Postup

  1. Guanciale nakrájejte na drobné kostičky, případně i rajčata, nepoužíváte-li polpu. Sýr nastrouhejte. 
  2. Dejte vařit těstoviny.
  3. Na pánvi orestujte guanciale s chilli, dokud špek nepustí tuk. 
  4. Zalijte vínem, přidejte polpu či rajčata a nechte 5 minut povařit. 
  5. Přisypte sýr. 
  6. Do hotové omáčky přimíchejte uvařené těstoviny. Promíchejte a servírujte.

Hotovky ve skle

Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva! Kupujte na e-shopu Našeho masa.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.