Šéfkuchaři radí: Kam v Praze pro čerstvé suroviny?

11. dubna 2024
Foto: Archiv Ambiente
Přijměte pozvání na procházku Prahou, během které vám představíme naše oblíbené farmářské trhy i konkrétní prodejce, u kterých nakupují nejen naši šéfkuchaři, ale také lidé z redakce blogu Jídlo a radost.

Sezonní zelenina a ovoce, čerstvé sýry, maso a uzeniny, ale také bylinky, pesta nebo třeba křupavé pečivo. Procházka po farmářských trzích je voňavá, inspirativní, a především plná čerstvých a kvalitních surovin, ze kterých se vaří jedna radost.

To potvrzují i šéfkuchaři z Ambiente, kteří pro čerstvé suroviny rádi vyrazí třeba do Holešovické tržnice nebo na pražskou Náplavku. Pojďme společně nahlédnout do vybraných stánků, které nabízejí to nejlepší z českých luk i pastvin.

Holešovická tržnice

Největší zeleninové tržiště v Praze! I tak bychom mohli nazvat Holešovickou tržnici, která má otevřeno každý den kromě neděle. Zamiřte do haly 22, mekky všech, kteří touží po čerstvých surovinách od farmářů, malých zemědělců či lokálních výrobců. 

Tohle místo si zamiloval i Marco Christov, šéfkuchař z La Degustation. Pro brambory, cibuli, česnek nebo melouny chodí ke stánkům, za kterými stojí pěstitel Josef Buchal. Pokud Marco potřebuje medvědí česnek či jiné bylinky, anebo třeba šípky, vyráží ke stánku Moniky Stejskalové.

V hale 22 můžete potkat také šéfkuchaře Martina Štangla a členy jeho týmu z degustační restaurace Štangl. Ačkoli suroviny většinu odebírá od osvědčených dodavatelů, prvopěstitelů a farmářů, za svou záchranu považuje Ondřeje Svobodu, který má v Holešovické tržnici hned tři stánky se zeleninou a ovocem. „Pokud něco nemůžeme sehnat, obrátíme se na Ondřeje, má i mnoho dalších kontaktů,“ říká Martin Štangl. 

Farmářský trh Náplavka 

Pokud se v sobotu ocitnete v centru Prahy, rozhodně zamiřte na Farmářský trh Náplavka, který byl založen v roce 2009 spolkem Archetyp. Hlavním cílem bylo vytvořit místo, kterému budou dominovat produkty z českých rodinných farem. Dnes, po patnácti letech, můžeme s jistotou říct, že Farmářský trh Náplavka je perfektním místem pro nákup čerstvé zeleniny, ovoce i kvalitních potravin.

Ve svém volném čase sem rád zajde i Marco Christov, sous-chef v La Degustation Bohême Bourgeoise. K jeho oblíbeným zastávkám patří stánek Mlékárny a sýrárny Krasolesí, která – jak už název napovídá – nabízí čerstvé i zrající sýry, tvaroh, jogurty a také mléko. Pro uzenářské výrobky a maso pak zamíří ke stánku s vývěsním štítem Řeznictví U Kvardů. „A pro opatovský chléb chodím ke stejnojmennému stánku,“ doplňuje výčet svých oblíbenců.

Chcete skvělý křen, mouku mletou na kameni nebo mák? Dejte na radu Blanky Datinské, redaktorky blogu Jídlo a radost, a běžte ke stánku Luboše Žďárského. Stejně tak můžete na Náplavce koupit výborná rajčata z Králíčkovy Biozeleniny. Produkty z kozího mléka a mléka od krav plemene Jersey zase obstaráte u stánku Kozího statku Pod Křížkem.

Malostranské trhy

Tipujeme, že o Haně Součkové už jste slyšeli. A pokud ne, brzy o ní uslyšíte. Sedmadvacetiletá farmářka dodává zeleninu do vyhlášených pražských podniků, například do restaurace U Kalendů, do Esky, bistra Šodó anebo do degustační restaurace Štangl. 

Kromě klasických surovin, jako jsou brambory a kopr, nabízí třeba koriandr, květák romanesco nebo jedlé květiny. Aktuálně se stánek Hany Součkové objevuje na Malostranském trhu nebo na Pojizerských farmářských trzích v Turnově.

Chodov

Menší farmářské trhy najdete i mimo centrum, například na Chodově. V této pražské části bydlí Martin Čáslavka, šéfkuchař Café Savoy. „Zatímco do práce objednáváme zeleninu přímo od zelináře, na doma nakupuju na farmářských trzích na Chodově,“ říká Čáslavka a dodává, že v sezoně se konají dvakrát týdně a pořizuje tam hlavně čerstvou zeleninu a ovoce.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.