Sekaná 36. týden

5. září 2019
Jak moc bolí zavřít hospodu? Komu pomůže 40 lahví absintu? A jak chutná veganské kuře od KFC? Do dalšího plátku Sekané jsme dostali i rozhovor s José Andrésem a článek věnovaný všem sous-chefům.

Absint pro dobrou věc

V pondělí 9. září vyvrcholí benefiční dražba absintu, který Lihovar Žufánek věnoval Národní galerii v Praze. V online aukci na Alkohol.cz se draží čtyřicítka lahví, kterou Žufánek vydestiloval podle tajných receptů na první komerční absint světa Dubied a věnoval u příležitosti mimořádné výstavy světových impresionistů v galerii v Paláci Kinských. Zatím nejvýš se vyšplhala cena lahve č. 18. Dražitel si půllitr pořídil za 40 tisíc korun.

View post on Instagram
 

Zavřít hospodu bolí vždycky stejně

Že se Ambiente podaří všechno, na co sáhne? To je jen zdání, protože o existujících restauracích a projektech se logicky mluví víc než o těch, které zanikly. S Tomášem Karpíškem jsme to vzali hezky popořádku a u každého zavřeného podniku probrali, proč to nevyšlo – a k čemu to bylo nakonec dobré.

View post on Instagram
 

Veganské kuře od KFC

Stejně jako veganské „masové“ kuličky z IKEA, i KFC přichází s „kuřecími“ nugetkami, které jsou vyrobeny na bázi rostlinného proteinu. Fastfoodový řetězec, který má po světě 23 000 poboček, vyrobil první prototyp ve spolupráci s firmou Beyond Meat. Kevin Hochman, ředitel konceptů v KFC, se nechal slyšet, že „nugetky jsou prakticky k nerozeznání od těch masových“. Vše se zatím testuje na americkém trhu, v Čechách si ještě počkáme.

View post on Instagram
 

Sous-chef – víc než jen zástupce

Posvítili jsme si na ty, kdo pracují ve stínu šéfkuchařovy slávy. Za každým velkým mužem prý stojí velká žena – a za každým šéfkuchařem neznámý hrdina, který mu pomáhá unést tíhu zodpovědnosti, řídit provoz kuchyně a vést tým. Jaké jsou povinnosti a vlastnosti dobrého sous-chefa?

View post on Instagram
 

José Andrés a Michelin Man

Jen letos získal ocenění jako Výjimečný šéfkuchař nebo Filantrop roku a kromě michelinských hvězd ho proslavila také jeho nezisková organizace pomáhající lidem, které postihla přírodní katastrofa. José Andrés se teď objevil v podcastu NPR a ukázalo se, že má (kromě roztomilého přízvuku) také zajímavý smysl pro humor.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.