Sekaná 46. týden

15. listopadu 2019
V poslední Sekané na blogu Jídlo a radost se podíváme na nový patentovaný výčep, který by kvalitní pivo mohl rozšířit do celého světa. A nebudeme se bavit jen o pivní osvětě. Odkážeme vás na rozhovor s mistrem fermentace Davidem Zilberem a nový memoár Davida Changa, ve kterém otevřeně mluví o depresi. Děkujeme za věrnost a servírujeme poslední (celkem jednasedmdesátý) plátek.

Pivo jako z Lokálu může být kdekoli

Nejvyspělejší výčepní zařízení, které umožní kdekoli čepovat stejně kvalitní pivo jako v Lokále, je na světě. Patentově chráněný prototyp stojí ode dneška v Lokálu Dlouhááá. „Vždycky jsme si přáli, aby u nás pivo chutnalo stejně jako v pivovaru. Díky tomuhle výčepu je naplnění této výzvy nadosah,“ řekl Tomáš Karpíšek.

View post on Instagram
 

Mistr fermentace

V gastro komunitě tuhle pozici považují za jednu z nejprestižnějších – být šéfem fermentační laboratoře v restauraci Noma (tedy pravou rukou Reného Redzepiho) totiž už něco znamená. David Zilber se v dánské restauraci posledních pět let věnoval výhradně této disciplíně a ví o ní všechno. A vy se to můžete dozvědět taky, ať už z jeho kuchařky, nebo Instagramu, kam každý týden posílá nové plody své práce.

View post on Instagram
 

Vánoční obchod pro náročné jedlíky

Ambiente otevírá pop-up store Jídlo a radost. Na náměstí Republiky, v přízemí Pizzy Nuova, jsou od poloviny listopadu k dostání poukázky do podniků Ambiente a dárky spojené s jídlem. Prodávat se tu budou porcelánové talíře z Lokálu a Našeho masa, keramika šéfkuchaře Esky Martina Štangla, kuchařky z Book Therapy, doplňky od Kitchenette, ubrusy, utěrky a zástěry od In August Company a další suroviny a předměty ověřené lidmi z Ambiente.

David Chang o depresi

Depresivní stavy přiznal úspěšný americký šéfkuchař ve svém podcastu před rokem krátce poté, co si jeho kolega a přítel Anthony Bourdain vzal život. O psychických problémech se čerstvý tatínek chystá rozepsat ve svém memoáru Eat a Peach, který by měl vyjít na jaře. Pokud vás tohle téma zajímá, můžete si o něm přečíst i na blogu.

View post on Instagram
 

Jak vrátit kuchařskému řemeslu prestiž?

Mladému týmu z Hamburku nechybí motivace a talent, ale ani zodpovědnost a pevný systém hodnot – základ, na kterém se jim povedlo vybudovat restauraci Klinker a prostor pro kreativitu, nezávislost na trendech a udržitelnost bez agitace. O ničem z toho se přitom ve školách nemluví. Co by se podle trojice kolegů a kamarádů mělo změnit?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.