Vyfocené jídlo chutná víc! Proč?

21. března 2016
Focení jídel v restauracích není žhavým tématem jen pro šéfkuchaře, ale už i pro vědce. Ti dokonce prokázali, že lidem, kteří se chvíli mazlí s pořizováním snímku, chutná víc!

Je v pořádku, když si lidé v restauracích fotí jídlo? Například telavivská restaurace Catit navrhla talíře, které jsou k zvěčňování tamních pokrmů určeny. Naopak v New Yorku začali mnozí šéfkuchaři focení ve svých podnicích zakazovat. Zajímavý je příběh restaurace Ko Davida Changa, která prošla od roku 2008 vývojem z „Ne, u nás si jídlo rozhodně fotit nebudete.“ po „Směle do toho!“. Došlo to tak daleko, že se o tenhle fenomén už zajímají dokonce i vědci!

Na univerzitách Saint Joseph a San Diego provedli výzkum, jehož 120 účastníků dostalo kousek dortu (pro zajímavost, šlo o Red Velvet Cake) a mohli si vybrat, jestli se do něj rovnou pustí, anebo si ho nejdřív vyfotí. Totéž měli provést s miskou ovocného salátu.

Výsledky byly překvapivé. Lidem, kteří sáhli po foťáku, respektive mobilu, připadal zákusek chutnější než ostatním; u ovocného salátu to přitom vyšlo nastejno. U druhého pokusu se proto badatelé zaměřili na potenciální rozdíl v případě jídla připraveného z běžných versus dietních surovin. Všichni dostali týž dort, ale některým účastníkům bylo řečeno, že v něm je odtučněná šlehačka. Zvěčnit ho měli tentokrát všichni. A výsledek? Lidem, kteří se domnívali, že mají odlehčenou verzi, chutnal dort méně.

Překvapivé souvislosti

Nejzajímavější byla poslední část výzkumu: vědci zjistili, že když víte, že ostatní také jedí zdravé jídlo, může pořízení fotky zvýšit váš apetit. Jinými slovy, když budete na Instagramu projíždět snímky superzdravých smoothies a chia pudinků, svůj mozek tím přesvědčíte, že vám takové variace chutnají víc, než doopravdy.

Studie zároveň ukázala, že lidé, kteří si jídlo nejdřív fotografují, z něj mají větší požitek. Při focení totiž musíte zvažovat vhodný úhel, světlo, kompozici… a to všechno nějakou dobu trvá. A právě oddalování dává mozku čas na to, aby si mezi tím vytvořil představu o chuti, která bývá mnohem komplexnější – zkrátka lepší.

Právě souvislost mezi focením a požitkem z jídla vysvětluje, proč si mnozí z nás udělali z focení jídla příjemný rituál, na kterém trvají. Jako by měli pocit, že když snímek nepořídí, bude jídlu něco chybět…

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.