18 předsevzetí pro šéfa kuchyně

9. ledna 2017
Foto: Katarina Bell
Přestat kouřit, jíst zdravěji, začít cvičit a častěji volat mámě. Každý rok si říkáme totéž, a nikdy to nedodržíme. Proto jsme sestavili seznam ani ne předsevzetí, ale spíš priorit, kterých se v kuchyni vyplatí držet. Lehce si ho přizpůsobte té vlastní a sami uvidíte, co to udělá. Hodně úspěchů v dalším roce!

1. Naslouchejte

Naslouchejte kolegům a podřízeným – nemají jen problémy, ale často zároveň nabídnou i řešení. Naslouchejte dodavatelům – můžou vás upozornit na různé faktory, které ovlivňují kvalitu surovin. Naslouchejte konkurenci – proč opakovat jejich chyby? Poslouchejte své šéfy – jasně, někdy se člověk musí obrnit, ale berte to tak, že to dotáhli takhle daleko, protože vědí víc, než si myslíte. A naslouchejte své rodině – vždyť vaši blízcí jsou ten nejpádnější důvod, proč pracujete a proč jste (a chcete být!) úspěšní.

2. Plánujte lépe

Každý kuchař občas zažije den, kdy musí řešit jeden problém za druhým. Když se chvíli zastavíte a popřemýšlíte o tom, co děláte a jak, vyhnete se do budoucna spoustě chyb a ušetříte si hromadu času, o nervech nemluvě.

3. Vysvětlujte

Nesvalujte vinu na kluky v kuchyni, pokud si nedokážete najít čas na to, abyste jim pořádně vysvětlili, co přesně po nich chcete. Nesvalujte vinu na dodavatele, jestliže jste jim jasně neřekli, jaké máte představy. Komunikace a důkladné proškolení jsou klíčem k úspěchu.

4. Jděte příkladem

Tak jako děti mimoděk kopírují své rodiče, mají i vaši zaměstnanci tendenci dělat to, co vidí u vás. Takže? V krizových situacích se zhluboka nadechněte a snažte se zůstat nad věcí. Ať všichni vidí, že dokážete zachovat chladnou hlavu!

5. Nedělejte rychlé závěry

Raději se naučte odlišovat příčinu a důsledek. Chodí kolega pořád pozdě, protože je líný a nespolehlivý, nebo je za tím nějaký jiný důvod? Pokud někdo v kuchyni nedokáže splnit úkol podle vašich představ, nemusí být hned špatný kuchař. Třeba jen dostal špatné instrukce a chyba je v komunikaci.

6. Vytvořte si vztah s dodavateli

Všichni o tom mluví, ale málokterý kuchař skutečně investuje čas k budování vztahů s farmáři a spol. Přitom je to zásadní věc. Uvidíte, že v kuchyni se bez vás chvíli obejdou, zvlášť když si předtím podřízené hezky vytrénujete.

7. Učte se a předávejte znalosti

Šéfkuchaři by měli být ve svém podniku učiteli. Vyhledávejte si informace, čtěte, spolupracujte, experimentujte a předávejte své poznatky a zkušenosti ostatním. Právě takhle vznikají úžasné týmy a výjimečné restaurace.

8. Stavte mosty, ne zdi

Ti nejlepší šéfkuchaři si moc dobře uvědomují, jak zbytečné je napětí mezi placem a kuchyní, jednotlivými směnami, mladými kuchaři a zkušenými veterány a konkurenčními restauracemi. Buďte proto i obratný vyjednavač a diplomat. To vy tvoříte vztahy v kuchyni i mimo ni.

9. Buďte sám sobě kritikem

Ten, kdo je pro svou práci opravdu zapálený, nikdy není se svými výkony stoprocentně spokojený. A právě touha pořád se zlepšovat a pracovat na sobě odděluje špičkové kuchaře od průměrné většiny.

10. Buďte podnikaví a iniciativní

Starejte se o restauraci, jako kdyby byla vaše vlastní, i když v ní formálně žádný podíl nemáte. Když řešíte nějaké dilame, položte si otázku: „Jak bych se rozhodl, kdyby to byl můj podnik?“

11. Vneste si do života rovnováhu

I o tomhle každý kuchař mluví, ale málokdo je schopný to převést do praxe. Na čtyřicetihodinový pracovní týden můžete ve své profesi automaticky zapomenout, ale každý potřebuje občas pauzu, den dva týdně mimo práci. Váš čas a pozornost si zaslouží i rodina a přátelé, nejen práce.

12. Zajímejte se

Problémy vašich zaměstnanců mají vliv na jejich výsledky v kuchyni. Takže jim naslouchejte, případně i nabídněte radu, a pokud uznáte za vhodné, zkuste se situaci trochu přizpůsobit. Ale i když nemůžete udělat víc, než kolegy vyslechnout, každý ocení váš upřímný zájem a účast.

13. Važte si svého týmu

Udělejte si čas (ano, nějaký určitě najdete) na to, abyste zaměstancům poděkovali, poplácali je po zádech a ukázali před ostatními svůj vděk a uznání. Když se na kolegu usmějete a dáte mu najevo, že jste s ním spokojený, je to pro něj ta nejlepší motivace.

14. Važte si své rodiny

Nedovolte, aby vás práce pohltila celého, a vždycky si najděte čas a energii na své nejbližší, Berte to tak, že když na chvíli vypnete a plně se věnujete ženě a dětem, jednak bude doma pohoda, jednak se do práce vrátíte odpočatý. Nikdy nezapomínejte na to, jak je rodina důležitá.

15. Uvědomte si, kde máte mezery

Svět gastronomie je tak obrovský, spletitý a plný změn, že o něm ani ten největší expert a profík nikdy nemůže vědět všechno. Správný kuchař si to dokáže přiznat a dává maximum tomu, aby si neustále doplňoval znalosti.

16. Posouvejte se dál

Jak jsme už naznačili v předchozím bodě, vždycky se najde něco, v čem budete mít rezervy. Takže se snažte pořád posouvat dál. Prospějete tím nejen sobě, ale i svému týmu (jdete přece příkladem!) a v důsledku celému podniku.

17. Buďte fér

Pokaždé vás bude někdo podezřívat, že máte své oblíbence, s tím nic nenaděláte. Tím spíš ale pracujte na tom, abyste se ke všem zaměstnancům, dodavatelům, kolegům i zákazníkům chovali férově a s respektem.

18. Sdílejte úspěchy

Když vaše restaurace sklidí úspěch – ať už je to pochvala, zisk, vysoká návštěvnost, nebo třeba dobré hodnocení –, je to zásluha celého týmu. Dejte všem najevo, že bez nich by se to nikdy nepodařilo. Naopak když se něco pokazí, zodpovědnost nesete vy. To je holt cena, kterou platíte za to, že jste šéf.

Převzato z finedininglovers.com

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.