Buřty a špekáčky na ohni: s čím chutnají nejlépe

25. října 2023
Foto: Honza Zima
Dejte si záležet na kvalitě surovin i při tak obyčejné kratochvíli, jako je podzimní opékání špekáčků. Poradíme vám jak vybrat uzeninu, kečup, hořčici i chleba. A na konec přiostříme!

Namočit do hořčice z Lokálu

Dostanete ji k jídlu v Našem mase, Lokále a dalších restauracích Ambiente. Speciální hořčici před lety vymyslel tehdejší šéfkuchař Lokálů Marek Janouch. Hořčice na tácku prostě nesmí chybět a v té z Lokálu vám navíc ještě krásně křupnou hořčičná semínka.

…nebo do kečupu z Ambiente

Nejnovější produkt, který od základu vyvinuli kuchaři v Umu, je kečup, který vás překvapí vyváženou chutí, ve které se snoubí sladkost s kyselostí. Svou chutí a strukturou sebevědomě  konkuruje komerčních kečupům od velkododavatelů. Je vyrobený výhradně z čerstvých rajčat v Mikulčicích na jižní Moravě. Český kečup z českých rajčat – už víc lokálně ty opékačky pojmout nemůžete!

Křupněte si do Našich okurek

Chce to něco kyselého! Možná si říkáte, zavařit okurky přece není žádná věda… ale ten nálev! Sladkokyselý lák dlouho testovali kreativní šéfkuchaři v pražském Umu a nakonec vyvinuli originální produkt – Naše okurky neboli okurky podle šéfkuchařů Ambiente. Budou lepší než od vaší babičky?

Bez chleba ani ránu

Z Esky nebo od Kalendů? Ani u jednoho nešlápnete vedle! Eska chleba je známý svých charakteristickým kouřovým aroma. Ten od Kalendů je zase vyhlášený křupavě zrnitou kůrkou – pekaři před pečením totiž vysypávají ošatky špaldovými otruby a moukou.

View post on Instagram
 

Špekáček nebo vuřt

Pravý špekáček musí mít na řezu viditelné kousky špeku, podle kterých taky dostal své jméno. V Našem mase ho vyrábějí podle prvorepublikové receptury z vepřového masa z přeštíka a hovězího masa z čestru a plní do hovězích střívek. Máte rádi opečené kraje naříznutého špekáčku a neopečený střed vždycky dojíte až nakonec? Máme pro vás tip – nakrájejte špekáček na hranolky. Metodu, kdy je celý špekáček opečený rovnoměrně a lépe se porcuje vymyslel Tomáš Karpíšek a jak na ni vám poradí řezníci Našeho masa v názorném videu.

Vuřt nebo taky buřt nemá v Česku legislativně dané složení, a proto můžeme pod tímto názvem v běžných supermarketech najít různé uzenářské výrobky mnohdy nejasného složení. To ale není případ hovězího vuřtu z Našeho masa! Do střívek tady totiž plní jen prvotřídní hovězí maso z Čestru a míchají ho s hovězím lojem. Stejně jako špekáček si ho nejvíce vychutnáte opečenýna ohni.

Chce to něco na zapití!

Zapít špekáček vodou zní jako ta nejhorší noční můra. Souhlasíte? Pokud ano, máme pro vás dva tipy, kde se zásobit před podzimní opékačkou. U Dvou kohoutů vám načepují do plechovky jakékoliv pivo, které si vyberete z nabídky. Jestli se rádi držíte klasiky, skočte do Lokálu pro pet lahev pečlivě ošetřeného Prazdroje. Lahev i plechovky jsou vyvinuty tak, aby si pivo udrželo svou teplotu i říz co nejdelší dobu.

Chce to něco na slehnutí!

Mastnou pusu je třeba pořádně pročistit pálenkou. Nalijte si panáka Navrátilovy slivovice nebo Hruškovice od Žufánka – obě najdete v Našem mase. Za vyzkoušení taky stojí pálenky od Kalendů. V placatce si můžete donést tady tekutý dezert. Likér z Myšáka si získá všechny táborníky!

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.