Kokosy na sněhu

9. října 2015
Cestování rovná se inspirace. Tomáš Karpíšek z cest často přiveze nějaký nápad. Jeden zásadní dostal v roce 2002 v Brazílii – churrasco rodízio a koncept „sněz, co zmůžeš".

„Nabídl se nám prostor u Staroměstského náměstí. Měl malou kuchyni, takže jsme museli vymyslet něco, na co nepotřebujeme tolik prostoru," popisuje Tomáš Karpíšek impuls, který ho přiměl k tomu, aby přivezl churrasco do Prahy.

Pohovory v hotelovém pokoji
S Michalem Chovancem, Radkem Macurou a Radkem Chaloupkou se proto znovu vypravil do Brazílie. „Dali jsme si týden na to, abychom nakoupili gril, jehly, nože, veškeré vybavení, a především přivezli Brazilce," líčí Tomáš. Do „Annonce" v Riu dali inzerát, že přijmou kuchaře do churrascaria v Praze, a v hotelu udělali výběrové řízení. „Na pohovor do hotelového pokoje dorazila asi stovka Brazilců. Rozdali jsme si role, například já jsem s nimi listoval fotografickou publikací o Praze, ukazoval jim Karlův most a upozorňoval je, že tu v zimě padá sníh," směje se generální manažer Brasileira U Radnice Radek Macura.

Kokosy na sněhu
Vybrali dvě ženy, čtyři muže, zaplatili jim letenky a uprostřed zimy je čekali v Praze. „Nakoupili jsme pro ně péřovky a vyzvedli Brazilce na letišti. Oni nedovedli pochopit, jak je možné, že je modrá obloha, a přitom taková zima. Nebyli na mráz zvyklí, takže rychle omrzali. Vzali jsme je proto do supermarketu, aby si nakoupili krémy. Jeden z Brazilců se pořád mazal, ale bylo to čím dál tím horší, tak šel k doktorovi a ten zjistil, že celou dobu místo krému používal na obličej šampon s kondicionérem," přidává Radek historku.

Instalace grilu hrubou silou
Spoustu nervů si užili v Brasileiru U Radnice při instalaci grilu. „Přivezli jsme ho z Brazílie, dopravili ho do Žáby a na schodech jsme zjistili, že ho tam prostě nedostaneme. Nezbylo než gril rozříznout napůl, donést do kuchyně a tam zase svařit. A pak ho násilím dostat na určené místo," vzpomíná šéfkuchař Martin Matys. Tím ale stres nekončil. Gril totiž potřeboval vysoký tlak plynu, takže po zapojení nehořel. Těsně před otevřením restaurace se proto ještě musely měnit plynové roury.

Rezervační kniha odmítnutých hostů
Zájem hostů o Brasileiro U Radnice hned od začátku předčil očekávání. Vznikla proto rezervační kniha, kam se zapisovali odmítnutí hosté. Ve chvíli, kdy se kniha naplnila, nic nebránilo tomu podepsat nájemní smlouvu na další prostor a v roce 2004 otevřít Brasileiro Slovanský dům.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.