Podpis v interiéru

30. září 2015
Foto: Johana Pošová
Ambiente a design patří k sobě. Možná vás překvapí, že interiér prvních čtyř restaurací byl v režii „architekta" Karpíška. Pak už nastoupili Václav Červenka, Šimon Brnada a Tereza Froňková.

Výtvarné vnímání, cit pro prostor a manuální zručnost Tomáše Karpíška se v začátcích Ambeinte promítly i do interiérů restaurací The Living Restaurant, Pasta Fresca a Brasileiro U Radnice a Slovanský dům. „Jakmile Tomáš řekl, že jdeme věšet obrázky, všichni se co nejrychleji vypařili," vzpomíná se smíchem Václav Hromas, dnes generální manažer Čestru.

Potrefená husa & Václav Červenka
S architektem Václavem Červenkou se přitom Tomáš znal už z klubu Fromin (dnešní Duplex), který Ambiente jeden čas manažersky vedlo. K bližší spolupráci však došlo až při realizaci Potrefených hus. „Staropramen tehdy vypsal konkurz na architekta a v porotě byl i Tomáš…" vybavuje si Červenka. K dalšímu společnému projektu se schylovalo u Brasileira Slovanský dům. „My jsme se několikrát pohádali tak, že jsme spolu třeba půl roku nemluvili. A to se stalo i v tomto případě," připouští Václav Červenka.

Hádky a usmiřování
Byl totiž architektem původního prostoru, klubu Joshua Tree ve Slovanském domě. „Já jsem Tomášovi říkal, ať tam nechá určité prvky, byla tam třeba dřevěná stěna prořezaná lasem nebo blikající fotky. Chtěl jsem, aby to tam zůstalo, ale on nechtěl, tak jsem se urazil a bylo po spolupráci. Ale měl pravdu, bylo to blbý," směje se dnes architekt. Podobný problém vyvstal také u Café Savoy, proto projekt převzal Šimon Brnada, tehdy ještě zaměstnanec Červenkova ateliéru ph5, a odstartoval tak svoji dlouholetou spolupráci s Ambiente.

Spolupráce s Najbrty
Tito architekti se pak podepsali pod většinu staveb a rekonstrukcí restaurací. „Mám rád Čestr, to je petelice. Dělali jsme ho se Studiem Najbrt a nechápu, proč mě spolupracovat s nimi nenapadlo dřív. Takhle restaurace by z fleku mohla stát v Londýně nebo New Yorku, byla by tam výrazná a obstála by. Včetně toho trapnýho stropu, je v tom legrace… tohle Aleš Najbrt umí," říká Václav Červenka s uznáním. Loni s Ambiente začala víc pracovat architektka Tereza Froňková. Jejím dílem je rekonstrukce Pastacaffé Vězeňská, Eska, Grils, Myšák, Kuchyně a Dva kohouti

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.