Restauratér Denny Meyer ruší spropitné

15. října 2015
Denny Meyer, restauratér z New Yorku, se rozhodl k průlomovému kroku. V dopisu, který včera rozeslal svým hostům, oznámil, že v restauracích Union Square Hospitality Group zruší spropitné.

První restaurací, kde se přestane dávat spropitné, bude podnik The Modern. "Tomu říkám vizionářský projekt," poznamenal k tomu majitel restaurací Ambiente Tomáš Karpíšek. V Americe je totiž spropitné obvykle 20 % útraty a činí významnou část platu obsluhy. Je proto velmi nezdvořilé tzv. tip nedat nebo nechat menší.

Zde je dopis v původním znění, pod ním český překlad.

Milí přátelé,

píšu vám, abych se podělil o důležité novinky z Union Square Hospitality Group, o nichž byste měli vědět před příští návštěvou některé z našich restaurací.

V celé naší společnosti se poslední dobou intenzivně debatovalo o tom, jak všem 1800 zaměstnancům nabídnout ještě smysluplnější příležitost ke kariérnímu růstu. A čím dál jasněji se ukazovalo, že hlavní překážkou je fenomén spropitného.

Existuje řada nařízení určujících, kteří zaměstnanci restaurací mohou, a kteří naopak nemohou dostat svůj díl ze spropitného. Jsme přesvědčeni, že pohostinství je týmový sport a že na tom, aby se vám dostalo zážitku, jaký od nás očekáváte, se podílejí všichni kolegové. Bohužel řada z nich – namátkou třeba kuchaři, hostesky vyřizující rezervace nebo myči nádobí – nesmějí dostat podíl ze spropitného, přestože přispívají k vašemu celkovému dojmu z restaurace stejně jako ostatní členové týmu.

Po dialogu napříč naší společností a po uvážení všech okolností vám mohu s hrdostí oznámit, že Union Square Hospitality Group zruší ve všech svých restauracích spropitné. V The Modern k této změně dojde už koncem listopadu. Na účtu už nenajdete místo pro zadání spropitného, a už nebude třeba nechávat hotovost na stole, v šatně nebo baru. Další newyorské restaurace se připojí během příštího roku.

Celková částka, kterou u nás po zavedení tohoto opatření zaplatíte za jídlo a pití, se nebude příliš lišit od toho, co platíte teď. Ovšem pro naše týmy to bude významná změna. Budeme moci odměnit všechny zaměstnance spravedlivě, motivačně a profesionálně. Díky zrušení spropitného budou mít všichni příležitost ke kariérnímu růstu i dosažení vyššího platu čistě na základě vykonané práce.

Je to významné a odvážné rozhodnutí pro nás i pro naše hosty a nebereme ho na lehkou váhu. Prosím podělte se s námi o svůj názor na setkání, které pořádáme pro naše hosty 2. listopadu od 19.30 v hotelu Martha Washington. Počet míst je omezený, proto si je prosím rezervujte. Své dotazy či zpětnou vazbu nám můžete také poslat e-mailem HospitalityIncluded@ushgnyc.com

Zůstáváme i nadále věrní našemu slibu přinášet vám skvělé zážitky a doufáme, že náš tým na této cestě podpoříte a doprovodíte.

S úctou

Denny Meyer

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.