Rychlá svačina, která zasytí. Připravte si sendvič s pastrami z Našeho masa

16. dubna 2024
Foto: Jan Zima
Pochází z východní Evropy, zbožňují ho v USA a v posledních letech se těší oblibě i u nás. Řeč je o pastrami, tenkých plátcích hovězího hrudí, které vyniká jedinečnou chutí.

Než se zakousnete do vlastnoručně připraveného sendviče s pastrami, sluší se objasnit, co se pod názvem pastrami vlastně skrývá. Podle dostupných pramenů můžeme první zmínky vystopovat ve východní Evropě, kde nechávali solené maso zatížené v nádobách, aby dlouho vydrželo.

„V průběhu staletí si pak různé národy vymýšlely další a další recepty, a tak vzniklo mnoho variant této pochoutky: solené pastrami, sušené, uzené i vařené,“ vypočítává mistr řezník a uzenář František Kšána.

Skutečného věhlasu se tato specialita ovšem dočkala až na opačné straně zeměkoule – ve Spojených státech amerických. Právě tam ji totiž ve druhé polovině 19. století proslavili židovští přistěhovalci z východní Evropy. Zprvu ji připravovali z husy, postupem času však přešli k levnější a dostupnější variantě, tedy k pastrami z hovězího masa.

Kam pro hovězí pastrami?

Pokud si chcete pořídit hovězí pastrami, vyrazte například do řeznictví Naše maso , kde najdete pastrami prémiové kvality z masa jalovic a volů českého strakatého skotu. Naopak pastrami z hovězího srdce koupíte v řeznictví Kantýna . Ve zmiňovaných řeznictvích si můžete pastrami sendvič koupit také do ruky. 

Jak na to jdou v Našem mase?

Sendvič s pastrami ochutnali řezníci z Našeho masa v New Yorku během své cesty za gastronomickým poznáním. Po důkladném pátrání došli k závěru, že něco velmi podobného se u nás vyrábělo ze soleného a uzeného hrudí v padesátých letech. A tak spojili recepty a začali připravovat solené, uzené i vařené hovězí bez koření.

„Nasolené hovězí hrudí se nechá několik týdnů zrát ve slaném láku, pak se zlehka opláchne. Následuje uzení a pomalé vaření v páře. Díky této proceduře v pastrami vyniká přirozená chuť hovězího masa. Díky dostatku tuku uvnitř i na povrchu je hezky mramorované, což vytváří mozaiku, která pohladí jazyk a potěší oko,“ popisuje František Kšána. Pastrami z Našeho masa je ukázkově šťavnaté a má zauzenou, plnou chuť hovězího masa

Recept na sendvič s pastrami z Našeho masa

Ingredience:

Postup:

  1. Tenké plátky hovězího pastrami opečte na másle. 
  2. Následně opečte dva plátky chleba.
  3. Oba krajíce potřete Naší majonézou, položte na ně zelí a pastrami.
  4. Už jen spojte krajíce a zakousněte se! 
View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.