Sekaná: Nové podniky pro milovníky kávy i vína a tip na gastro výlet

25. dubna 2024
Ve čtvrtek na víno, v pátek do Kuchyně v novém, o víkendu do Karlína a kdykoli mezitím na kávu do nových kaváren. Patří-li do vašich plánů pravidelné obrážení nových podniků, v květnu budete mít poměrně dost kofeinu v žilách. Servírujeme další díl gastro novinek!

Na scénu, konkrétně do Alma Wines, se po malé pauze vrátily Čulíkovy čtvrtky. Honza Čulík a jeho kolegové otevírají zajímavá témata a ještě zajímavější lahve, které spolu s degustačním soustem ochutnáte za přátelskou cenu.

Lokaci vinných čtvrtků můžete ob týden střídat. Stejný den pro každotýdenní degustaci si totiž zvolili i v populárním bistru Karel nedaleko Trojského zámku. Nebo možná stihnete obojí?

View post on Instagram
 

Ve stejném duchu, jen komornějším atmosféře, probíhají každý měsíc degustace ve vinotéce Vin de Marie, určené jen pro deset hostů. Šesti vzorky různorodých vín vás provede sommelierka Petra Vítková. Ani tady nebudete ochuzeni o degustační sousto – ve Vin se servíruje sýr! 

View post on Instagram
 

Nebo si kdykoli zajděte na sklenku do karlínského Veltlinu. Tamní vinné portfolio nedávno obohatily lahve maďarské vinařky Annamárie Réky Koncz

View post on Instagram
 

V novém

Interiér Kuchyně na Hradě prošel proměnou, takže je teď ještě útulnější. K návštěvě láká nejen tříchodové menu z českých klasik, ale i akustika, která je v Kuchyni nově posunutá o level výš.

Kavárenská scéna

Šumperská kavárna a pražírna Pikola otevřela pobočku v Brně. Zkušební provoz mají za sebou a na mlýnku šest různých káv. Přijďte je otestovat! 

View post on Instagram
 

O další pobočku se rozrůstá i skromné, ale populární Onesip Coffee – kromě Haštalské tak jejich kávu ochutnáte i na dalším místě v Praze. Uhádnete kde? 

View post on Instagram
 

O dalšího člena je bohatší taky rodina Typiky, která v holešovické Jankovcově ulici otevře kavárnu s bistrem. Lákají na brunche, skleničku vína i večerní nabídku. Za pozornost rozhodně stojí i interiérový design nové pobočky. 

View post on Instagram
 

I na Vinohradech mají nového kávového souseda. Do Neosly Café můžete zajít na kávu, sladké i slané pečivo, nebo třeba na sklenku vína po práci. 

View post on Instagram
 

Den v Karlíně 

Od té doby, co mezi Holešovicemi a Karlínem vyrostla lávka přes řeku, to v obou čtvrtích žije. K příjemnému městskému ruchu patří i nové podniky – na karlínské straně před pár týdny otevřela kromě baru Revír Karlín také Karlínská HolKa, restaurace, kde vás přes týden usadí na oběd či večeři a o víkendech i na brunch. Jednoduché menu stojí převážně na českých surovinách. 

View post on Instagram
 

V Karlíně můžete klidně strávit celý den. Hezké ráno si užijte třeba v Nejen Bistru, kde nově podávají také nedělní brunche

View post on Instagram
 

Francie na Letné

Kdo má rád sladké, nadýchané, krémem plněné dezerty, může zkusit jednu z variací nové cukrárny Choux Choux. Kdo už někdy ochutnal francouzské „chouquette“, tomu se v novém místě na Letné jistě zalíbí. Mimochodem choux je klasické francouzské těsto podobné tomu odpalovanému. Recepturu si ve Francii oblíbili už v 16. století, kdy pekaři jemně sypali „choux“ pečivo solí. 

View post on Instagram
 

A co takhle výlet na Slovensko? Máme hned dva důvody!

Tým z centra vzdělávání a inovací UM se nedávno vydal na inspirační cestu na Slovensko, protože tamní gastro scéna má rozhodně co nabídnout

View post on Instagram
 

Vy si můžete udělat výlet třeba na festival Degustorium, konající se 25. května v Kravanech nad Dunajem. Akce sdružuje lokální farmáře a producenty, kteří dbají na kvalitu a respektují přírodu, v níž hospodaří. 

View post on Instagram
 

Na Slovensku doporučujeme zůstat až do 1. června, kdy se v malé obci Svätý Jur koná komorní festival naturálního vína Naturalista. Událost hostí místní vinařství Naboso u sebe na zahradě, kam dorazí další slovenští, čeští, němečtí, rakouští, a dokonce i francouzští vinaři. Bude co degustovat! 

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.