Sekaná: Nové sushi bistro, neapolská pizza z Plzně a populární keramika z Brna

23. ledna 2024
Ačkoli leden i únor bývají v gastronomii spíše klidnější, v Praze proběhlo na konci roku tolik otevíraček, že budete mít určitě napilno! Doporučujeme vyrazit i do Plzně – nebo se pohodlně usadit na gauč a pročíst si některou ze zbrusu nových kuchařek!

Když nemůže host za pizzou, musí pizza za hostem. A tak se stalo, že vyhledávaná plzeňská pizzerie Da Pietro otevřela na konci roku pobočku v Praze, v Bělehradské ulici. Co si dáte?

Co dalšího se u nás děje?

Chcete vědět o všech novinkách, akcích a zkrátka všem, co se v Ambiente chystá? Stačí sledovat náš kalendář.

Když je řeč o Plzni, doslechli jsme se o chystaném bistru Fred v Bezručově 13. Mimochodem, [fred] prý znamená v dánštině „mír a klid“.

Na Staroměstském náměstí ke konci roku otevřela restaurace 420. Název odkazuje k českému mezinárodnímu předčíslí  a v kuchyni vznikají česká jídla v moderní podobě. Za restaurací, řeznictvím a doplňkovým obchodem stojí spolumajitelé michelinského Fieldu: šéfkuchař Radek Kašpárek a manažer Miroslav Nosek.

View post on Instagram
 

Pokud vás pořád láká spíš ta pizza, měli byste vědět, že La Pizze di Frankie otevřeli druhou pobočku, a sice na adrese Ostrovského 2, Praha 5. 

O návštěvu si říká i nové sushi bistro BISUTORO v pražské Jugoslávské 12, kousek od I. P. Pavlova. Sushi, nudlové polévky a čerstvé ryby tu umějí bravurně. 

View post on Instagram
 

Kdo je vášnivým sběratelem ručně vyráběné keramiky, k tomu už se nejspíš doneslo, že brněnské hrnčířky z Kera ateliéru otevřely studio také v Praze. Stavte se u nových sousedů (Veletržní 11, Praha 7) na návštěvu!

Tučný čtvrtek a slovenský pop-up Tomáše Valkoviče

Ve čtvrtek 8. února si povolte opasky! V podnicích Ambiente chystají tradiční Tučný čtvrtek a  to znamená, že ve vybraných restauracích budou porce jídla větší, jinde vás zase pohostí předkrmem na účet podniku a v Lokálech se z malého panáka stane dvojitý. Pište si do diáře

Co byste si rozhodně neměli nechat ujít, je třídenní slovenská pop-up restaurace v UMu na Národní 28 (od 27. do 29. února). Tomáš Valkovič, kreativní šéfkuchař Ambiente a rodilý Slovák, sestaví spolu s týmem sedmichodové menu s možností vinného párování a drinky na míru! Místa budou k rezervaci předem. Sledujte instagram UMu, brzy se dozvíte víc. 

K poslechu, ke čtení

V lednu vyšla spousta krásných kuchařek. Vyzkoušejte třeba domácké, a přitom elegantní recepty od americké blogerky Ashley Schoenith z její kuchařky The Heirloomed Kitchen: Made-from-Scratch Recipes to Gather Around for Generations.

Nebo se pusťte do objevování tajů středozemní a izraelské kuchyně s kuchařkou A Culinary Lovestory from Tel Aviv od Thomase Swenterse. 

Mimochodem, už jste slyšeli o nové kuchařce britské popularizátorky zdravého jídelníčku Elly Mills? Kniha Healthy Made Simple nabízí desítky rychlých a nutričně nabitých receptů vhodných i pro vegany!

View post on Instagram
 

Máte-li rádi japonskou gastronomii, sáhněte po magazínu Noma in Kyoto. Početný tým z dánské restaurace Noma, oceněné třemi michelinskými hvězdami, se jedno jaro vydal poznávat chutě Japonska – a tohle je deník z jejich inspirační cesty. 

V mezičase si můžete poslechnout nový díl podcastu o historii podniků Ambiente Co dům dal. Tentokrát jsme si povídali s odborníky napříč obory o domě U Bílé kuželky na Malé Straně. Věděli jste, že tam stojí už přes 300 let? 

Na delší cestu kterýmkoli dopravním prostředkem se bude hodit další díl Velké Žranice Lukáše Hejlíka. V crossover dílu si povídal s autory podcastů Středověk a Chumelenice a společně se projedli Brnem. Třeba vám z toho vypadne nějaký ten tip, kde se dobře najíst!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.