Ikonický recept na trhané maso z Našeho masa, který zvládne připravit každý

31. července 2023
Foto: Honza Zima
Trhané maso je oblíbené u malých i velkých a recept na něj je jednoduchý. Klíčem k úspěchu je použít tučnější kus a maso nevysušit. Abyste si pojistili šťavnatý výsledek, sáhněte po masu z přeštíka, který má přirozeně ve svalovině tuku víc. Celý recept nám prozradil Martin Zavoďan, šéfkuchař Našeho masa.

„Maso z přeštíka se hodí k dlouhé tepelné úpravě, při které se ze svalu postupně uvolní voňavý tuk. Díky tomu je výsledek šťavnatý, měkký a plný chuti,“ dodává Martin Zavoďan, šéfkuchař Našeho masa.

Program pro přátele dobrého jídla

Staňte se členy věrnostního programu a nechte se hýčkat. Máte-li rádi dobré jídlo a pití, vyzvedněte si v našich restauracích kartu Ambiente a užívejte si.

Ingredience: 

  • 600 g vykostěných vepřových kolen
  • 100 g rubu (kořenicí směsi) 
  • 3 stroužky česneku
  • 50 ml oleje
  • 12 g soli 
  • 150 ml BBQ omáčky
  • voda nebo vývar na podlití masa

Koření na rub:

  • 40 g červené papriky 
  • 40 g uzené papriky 
  • 10 g mletého černého pepře
  • 10 g oregana
  • 10 g mletého koriandru 
  1. Vepřová kolena potřete směsí koření, přidejte nadrobno nasekaný česnek, sůl a olej. Vše důkladně promíchejte a nechte přes noc uležet v lednici. Kuchaři maso zavakuují, domácím podmínkám vyhovuje uzavíratelná nádoba. 
  2. Druhý den rozpalte pánev (nebo gril) a kolena zprudka opečte.
  3. Zatáhnuté maso vložte do nádoby na pečení, podlijte trochou vody (nebo vývaru) a pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Za dvě a půl hodiny by mělo krásně změknout. 
  4. Po upečení slijte výpek do misky a roztrhejte maso pomocí dvou vidliček. Do ještě horkých vláken přilijte ohřátou BBQ omáčku – a můžete podávat.

V Našem mase pečou kolena přes celou noc při teplotě 90 až 95 °C. Partie se v podstatě konfituje ve vlastním tuku, aniž by hrozilo, že se vysuší. 

Jak maso servírovat?

Trhané maso je samo o sobě dost výrazné, přesto se do burgerové housky servíruje s uzenou majonézou a jednoduchým salátem: mrkev, různé druhy salátu a bylinky (například meduňka, koriandr, petržel, šťovík a máta) se propojí s dresinkem z olivového oleje, citronové šťávy, špetky soli a cukru. Pečivo se plní i kimchi nebo salátem coleslaw – záleží na sezoně.

View post on Instagram
 

Tip:

Příště místo kolen vyzkoušejte méně tučnou vepřovou plec. Pokud by se upečené maso tvářilo suše, vmíchejte k němu část výpeku. Partie můžete marinovat až tři dny – budou ještě křehčí! Kdo si chce vychutnat čistou chuť přeštíka, nahradí BBQ omáčku pouze výpekem a šťávou z masa.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.