Upečte si doma vyhlášené kremrole z Esky s bílkovým krémem

22. února 2024
Foto: Jakub Dohnálek
Listové těsto, bílkový krém, trocha péče a lahodné kremrole jsou na světě. Poradíme vám, jak vše připravit krok za krokem, a uvidíte, že to zvládnete i doma. Kremrole budou trochu křupavé, ale zároveň vláčné, a krém nadýchaný a sladký tak akorát.

Na 30 kremrolí budete potřebovat

  • 500 g změklého másla
  • 600 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 7 g soli
  • 1 lžíce octa
  • 220 ml vody

Vařte jako profíci!

Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.

Přihlašujte se tady.

Postup:

  1. Začněte tukovou kostkou. 500 g změklého másla propracujte se 100 g hladké mouky a vytvořte kostku, nejlépe pomocí karty. Zabalte do potravinářské fólie a podle konzistence nechte 10-20 minut odležet v lednici.
  2. Teď si připravte tzv. vodánek. Prosijte 500 g hladké mouky, vytvořte důlek, dejte do něj 2 žloutky, kolem nasypte 7 g soli. Přilijte 1 lžíci octa a 220 ml vody a propracujte. Získáte pevnější hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte 10–20 minut v lednici, až se suroviny hezky skamarádí.
  3. Vodánek rozválejte do tvaru kříže se silnějším středem a doprostřed položte tukovou kostku. Protilehlé strany přeložte přes kostku, aby se rovnoměrně zabalila. Nechte 10 minut odpočinout.
  4. Rozválejte na plát. Strany přehněte ke středu a v něm přeložte ještě na polovinu. Vznikne „knížka“ se čtyřmi vrstvami těsta. Na 15 minut uložte do lednice, pak znovu rozválejte. Těsto z pravé strany přeložte do dvou třetin a přes to přehněte zbylou třetinu. Dejte na dalších 15 minut do chladu. Naposledy rozválejte a přeložte na čtyřikrát, tak jako poprvé. Nechte v lednici odležet do druhého dne. Tip: Těsto před vyvalováním vždy pomoučněte, zabráníme tak protržení. Po každém vyválení omeťte přebytečnou mouku, aby se vrstvy těsta dobře spojily.
  5. Rozdělte těsto na třetiny a z každé postupně vyválejte plát vysoký asi 3 mm. Krájejte pásky široké 2,5 cm a namotávejte je na trubičky na kremrole. Potřete vajíčkem a při 200–220 ºC pečte 10–15 minut. Z trubiček sundávejte kremrole ještě vlažné.
  6. Plňte bílkovým krémem (recept najdete níže). V chladu tato dobrota vydrží dva dny.
View post on Instagram
 

Jak na bílkový krém?

Na bílkový krém budete potřebovat:

  • Bílky z 5 vajec
  • 270 g cukru krupice
  • 100 ml vody

Bílky vyšlehejte s 90 g cukru krupice na pevný sníh (pozor, nepřešlehejte!). Mezitím dejte vařit 100 ml vody se 180 g cukru, aby vznikl cukerný rozvar o teplotě 120 ºC. 

Pokud nemáte teploměr, namočte do rozvaru drátěné očko (snadno ho vytvoříte z kousku drátku) – jestliže vám jdou vyfouknout řetězce bublin, máte hotovo. 

Druhá možnost: Použijte stejné množství bílků i cukru krupice a na vodní lázni vyšlehejte v pevný krém.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.