Vánoční dárky pro milovníky nejen naturálních vín a výběrové kávy

16. listopadu 2023
Foto: Archiv Jídla a radosti
A zase tu je každoroční výzva: potěšit blízké pěkným, ale zároveň praktickým dárkem. Tentokrát jsme se zaměřili na kávu a víno, protože jedno z toho má rád skoro každý – a většina z nás oboje. Něco z našeho seznamu vaši milí určitě ještě nemají!

Něco čerstvého a voňavého

Každého kávového požitkáře potěší balík čerstvě pražené kávy. Bohatou škálu chutí nabízejí pražírny Candycane, brněnská Industra, Doubleshot, Nordbeans či Dos Mundos. V dejvickém Kafematu pak mají na mlýnku kávu z londýnské pražírny Square Mile, které šéfuje známý barista a youtuber James Hoffmann. Sáhnout můžete také po bezkofeinové verzi – to aby si vaši blízcí mohli šálek milovaného nápoje vychutnat i v pozdních hodinách.

Tip: Pro ty, kdo si rádi míchají kávové nápoje, mají v Klubu Ambiente v Burzovním paláci kávový sirup značky Rocafé z rukou baristy Čestru Romana Cankova.

View post on Instagram
 

Knihy, keramika a japonský design

Kávaře nepochybně potěší i Hoffmannovy knihy World Atlas of Coffee nebo The Best Coffee at Home. U kafe můžou listovat také zábavnou knížkou o historii kávy či roztomilým kouskem od spisovatele Tošikazu Kawagučiho Než vystydne káva. Autor do obyčejné japonské kavárny zasadil příběh neobyčejných postav, které díky kouzelné kávě cestují časem.

Kávovým světem – od domácí přípravy až po rady, které se hodí při zakládání kávového podniku – sepsala ve Velké knize o kávě mistryně České republiky v přípravě kávy Petra Davies Veselá. Seženete na e-shopu i při návštěvě Klubu Ambiente.

Káva představuje pro Japonce nedílnou součást rána, ale i společenskou událost. A proto si vysloužila designový servis. Jednoduché a elegantní konvičky, hrnky, podšálky i termosky pořídíte na Kinto. Jsou-li vaši přátelé sběrateli keramiky, poohlédněte se po hrnku od dánského studia Arhoj, českých Bisqit, Gorky, MarSei nebo po keramice Ahoj Agnes od hrnčíře Daniela Machilla. Organické, divočejší tvary má v oblibě značka Haidaikum.

View post on Instagram
 

Praktická lekce

Svěřil se vám někdo z blízkých, že by chtěl rozvíjet svůj kávový um? Pak jistě ocení některý z kávových kurzů v centru vzdělání a inovací UM. Pošlete ho na lekci latte artu, cuppingu (tedy degustace na profi úrovni) nebo práce s domácím kávovarem. Pokud si výběrem, nejste jistí, pořiďte dárkovou poukázku Ambiente v libovolné hodnotě. Obdarovaný si sám vybere, na co ji použije.

View post on Instagram
 

Vinné potěšení – lahev, sixpack a síťovka!

Na rovinu – vinným požitkářům zaručeně vykouzlí úsměv na rtech lahev, anebo rovnou box dobrého vína. Nebo dárkový poukaz! Pro radost v podobě vína s minimálním zásahem ve vinohradě i ve sklepě – lidově „naturální víno“ – se můžete vydat do Vin de Marie v Dlouhé ulici, do Alma Wines V Jirchářích, do Winegeeku na Letné či karlínského Veltlinu. Sáhnete po bublinách, kalné „oranžádě“, nebo si necháte poradit od znalců?

Originální dárkový obal pak pořídíte v baru Sedmička na Strossmayerově náměstí – lahev vám tu zabalí do vinné síťovky!

View post on Instagram
 

Aby víno vydrželo

Obsah síťovky doplňte vakuovými špunty a pumpičkou – to aby víno vydrželo svěží i druhý den po otevření!

Vinné sklo

Požitek z dobrého vína znásobí sklenice, na kterou je radost se dívat (a pít z ní!). Ručně broušené křišťálové skleničky najdete třeba na e-shopu české sklárny Rückl. A co takhle obdarovat své milé krásným dekantérem od sklářů z Květné 1794?

Vinná četba

Pokud si vaši kamarádi u vína rádi počtou, potěší je kniha O dvě deci výš, vyprávějící o vinařině na Pálavě, anebo New British Wine, která dokládá, že dobré víno už umějí vypěstovat a vyprodukovat i v chladnějším, deštivém podnebí Spojeného království. Vinné fajnšmekry velmi pravděpodobně chytne kniha Camilly Gjerde We Don't Want Any Crap in Our Wine, kvůli které se švédská autorka vydala na reportážní cestu mapující ženský vinařský svět. A k bublinám se přímo ideálně hodí Sparkling Wine for Modern Times.

Chybí vám ve vinném balíčku ještě nějaká stylová maličkost? Jistí to vývrtka! S těmi z Bokovky a Vin de Marie se lahve otevírají skoro samy!

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.