Zaměřeno na pivní styly: Základní dělení a jak se v něm vyznat

24. dubna 2024
Foto: Jakub Zeman
Ležák, IPA, APA nebo třeba stout. Které pivní styly vlastně existují? Čím se liší a co je pro ně typické? Pojďme si v tom udělat pořádek.

Vypalte z tanku pivo jako křen!

Trénink dělá mistry, proto vás naši mistři výčepní postaví za výčep a naučí čepovat hladinku, šnyt i mlíko. Vysvětlí rozdíl mezi míchaným a řezaným a také se dozvíte všechno o spletitých cestách piva do půllitru. Na konci kurzu si odnesete diplom a dárek.

Přihlašujte se zde.

Piva dělíme podle typu kvašení – tedy na piva spodně kvašená, svrchně kvašená, spontánně kvašená a kvašená jiným způsobem. Od těch se dále odvíjejí jednotlivé styly.

Nejtypičtějším zástupcem spodně kvašených piv je samozřejmě ležák, u svrchně kvašených piv to je ale. Co se týče spontánně kvašených piv, typickým zástupcem je belgický lambik. U piv, která kvasí jiným způsobem, stojí za zmínku například Berliner Weisse, Gose nebo Sahti. Pivo kvasí pomocí bakterií, které nápoji dodávají potřebnou kyselost.

V následujícím seriálu se hezky pěkně rozebereme jednotlivé pivní styly a jejich charakteristické znaky. A protože jsme národ ležáku, začneme spodně kvašenými pivy!

Spodně kvašená piva

V této kategorii se budeme nejčastěji bavit o ležáku. Co to tedy ležák je? Je to pivo, které kvasí spodně při nižších teplotách. Na závěr varného procesu pivo leží neboli odpočívá v ležáckých tancích minimálně tři týdny, někdy se uvádí i měsíc a déle.

A protože jde o nejrozšířenější styl vaření piva, podíváme se na ležák podrobněji. Příště si představíme ležáky a jejich varianty v různých zemích. 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.