Židle připomínající gril a stůl ve stylu dřevěného uhlí. Jak se navrhovala zahrádka Čestru?

7. května 2024
Foto: Vojtěch Tesárek
„Host tráví u stolu v Čestru hodně času, a proto musí být posezení pořádné,“ vysvětluje designérka Denisa Kubíčková Strmisková, proč venkovní hosté Čestru nově sedí u masivních dřevěných stolů.

Plný stůl masa

České hovězí, přeštické vepřové, suroviny od lokálních farmářů a receptury jako od babiček. Takové skvosty se před vámi objeví na talíři v restauraci Čestr, kde si můžete objednat rovnou tři chody nebo, plánujete-li předem – Plný stůl masa pro čtyři.

Deniso, kde začíná a kde končí práce designéra, když dostane zakázku na návrh terasy pro velkou restauraci? 

Celý proces začíná první schůzkou, na které si společně s klientem nastíníme rámcovou ideu. V další fázi si nechávám nějaký čas pro sebe, zkouším koncepční varianty a vše spojuju nějakou vizuální myšlenkou. U Ambiente je práce hodně týmová, vstupuje do ní poměrně dost lidí a tvoříme společně.

Jaká byla idea v případě zahrádky Čestru?

Zadání znělo propojit vnitřní a venkovní prostory restaurace. Chtěli jsme vytvořit nový, plnohodnotný prostor pro posezení, na dlouhé večeře i obědy. 

View post on Instagram
 

Co se vám vybavilo jako první, než jste se pustila do práce? 

Subtilní roxorové židle z nové kolekce designéra Pelcla pro české výrobce Master & Master. Vidím v nich propojení s grilem, který kuchyni Čestru dominuje, a tento materiál pak můžete najít i v detailech ostatního nábytku. Následoval nápad použít opálené dřevo, jelikož se objevuje i v interiéru restaurace. Navrhli jsme masivní jídelní stoly vycházející z černé kolekce truhlářství RAP, které nábytek z opáleného dřeva předvedlo na minulém Designbloku.

Spálené dřevo?

Je to know-how truhláře pana Vrbky, který technologii výroby neprozradil ani mně. Materiál připomíná dřevěné uhlí, na kterém se pečou steaky.

Co dalšího hrálo roli?

Určující pro mě byla také architektura, monumentalita budovy, ve které restaurace sídlí. Vyplynuly nám z toho poměrně výrazné nábytkové prvky, těžké solitéry, které hezky fungují s drátěnými židlemi.

Jsou kov a dřevo vaše oblíbené materiály? 

Dá se říct, že ano. Se dřevem i „stříbrným“ kovem pracujeme ve studiu často – mám je ráda. Tenký lesklý kov vytváří s masivním dřevem pěkné kontrasty.

Seznamte se: Denisa Strmisková 

Pochází z Olomouce. Vystudovala scénografii na pražské Divadelní akademii múzických umění. Už během studia se zabývala interiérovým designérstvím a nakonec ji chytlo natolik, že se mu po škole začala věnovat naplno. Po dvouleté práci na projektu restaurace a hostelu Long Story Short založila Denisa Strmisková Studio, které sdílí s pěti kolegy. Specializují se na návrhy gastronomických a ubytovacích zařízení, ale občas pracují také na interiérech kanceláří nebo na rekonstrukcích soukromých bydlení. „Baví mě propojovat moderní prvky se starou architekturou,“ doplňuje Denisa.

Kde jinde v Praze se můžeme posadit na vaše židle a k vašim stolům?

Pracuju na dílčích úpravách Café Savoy, chystáme rekonstrukci Brasileira U Zelené žáby, podílela jsem se na podobě zahrádky karlínské Esky a už před časem jsme dělali refresh interiéru v Pasta Fresce. Mimo Ambiente jsem navrhla design kavárny Konvikt v Olomouci a restaurace a hostelu Long Story Short. Nedávno se také veřejnosti otevřel Červený kostel v Olomouci, kde jsem se podílela na interiéru nové přístavby a rekonstrukci pod hlavičkou tamního atelieru-r. Aktuálně pracujeme na několika dalších projektech ve veřejném prostoru a těším se, až se zpřístupní lidem.

Kterou z disciplín máte v rámci navrhování nejraději?

Určitě tu první část, kdy vymýšlím koncepci a hledám cestu, jak celý projekt pojmout. Snažím se v zadání najít klíčové momenty, které budou pro interiér stěžejní. Mám ráda fázi hledání kombinací, materiálů, barev… A pak samozřejmě moment, kdy se projekt úspěšně dokončí – to je pro mě skvělý pocit.

View post on Instagram
 

Kolik času takový návrh zabere a kdo všechno se na něm podílí?

Konkrétně zahrádku Čestru jsme navrhovali ve třech – designérsky s kolegou Honzou Jarošem a produkčně s Monikou Němcovou. Samotný proces trval zhruba tři měsíce plus měsíc na výrobu nábytku.

Už jste si stihla zahrádku sama vyzkoušet z pozice hosta? 

Ano. S kolegy ze studia jsme si zašli do Čestru na oběd. Bylo to bezvadné – posedět si tam a užít si nábytek i atmosféru.

Co dobrého jste si dala?

Dali jsme si polední expres – kulajdu a malé pivo. A byly jsme úplně spokojení. Jinak mi moc chutná rostbíf s bramborovou kaší a taky jejich zmrzliny.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.